Alexandra Instituttet

Debat: Vi skal forholde os kritisk til ny teknologi i byerne

Del

Vi skal ikke lade os forblænde af teknologiens muligheder for at gøre vores liv og byer mere bekvemme. Teknologisk infrastruktur kan nemlig udnyttes af magthavere, hvis ikke vi alle forholder os kritisk til den, skriver Lasse Steenbock Vestergaard fra Alexandra Instituttet i et debatindlæg.

I takt med teknologiens udvikling er der opstået et uendeligt udvidende verdensrum af muligheder. Den smarte by er på mange måder blevet legepladsen for disse muligheder, hvilket har mange positive effekter. Det er dog vigtigt ikke at lade sig forblænde af de uendelige muligheder, og det er centralt at indse, at vi alle har en aktiv rolle i sikringen af, at teknologien arbejder til individets fordel.

Med udgangspunkt i den smarte by er den helt store gevinst, at det er muligt at optimere byen på selv de allermindste områder og derigennem reducere udledning af forurening samt forbrug af naturressourcer.

Teknologien er derfor udråbt som en af de helt store svar på, hvordan vi når de politisk satte klimamål. Det er præcis lige her, vi skal være meget opmærksomme, da det er netop nu, vi definerer de teknologiske infrastrukturer i byerne samt former udgangspunktet for den kulturelle forståelse af, hvad vi som borgere vil acceptere.

Kameraer kan være bekvemme

Vi skal være klar over, at der pågår en konstant forhandling mellem os (borgerne), kommercielle aktører og ikke mindst de politiske magthavere (det offentlige). De fleste af os er nok klar over, at den kommercielle verden har fokus på bundlinjer, hvilket på mange måder er til at regne med. Det er derimod ikke altid så tydeligt, hvilke intentioner det offentlige har.

Skræmmeeksemplet er (som altid) Kina, der har haft sociale medier og mobilbetaling som allemandseje længe før os andre, og man har haft sensorer og kameraer som fast byrumsinventar i mange år. Samtlige teknologiske tiltag har haft et ærligt og fredeligt udgangspunkt (i hvert fald officielt) såsom at monitorere og optimere trafik i byerne og gøre livet lettere for borgerne.

Udgangspunktet har altså været lovning for en bedre fremtid, som også er blevet indfriet. Det er da rart at få reduceret kø-kørsel i bil og opleve, at kriminelle bliver fanget hurtigere. Det er derfor bekvemt at acceptere installation af kameraer og sensorer i byens gader, da det kan være den direkte årsag til øget livskvalitet.

Teknologi kan udnyttes af magthavere

Vi glemmer blot, at når først udstyret er sat op, så er det ikke sådan lige til at tage ned igen. Selvom udstyr måtte været opsat og ejet af offentlige instanser, så har vi ingen garanti for, at politiske magthavere (og embedsværket for den sags skyld) ikke kunne finde på at udnytte sådanne teknologiske infrastrukturer til egen vinding og manipulation af befolkningen som helhed.

Det er netop her Kina bliver skræmmeeksemplet, da man der har præsteret at inkorporere flere og flere teknologiske lag over tid. I takt med dette har befolkningen fået rykket deres teknologiske selvforståelse og dermed accept af, hvor langt teknologien må række ind i individets privatsfære.

Konsekvenserne af dette er blandt andet, at landets styre så let som ingenting har kunnet introducere en borger-score, uden den almindelige borger har kunnet gøre andet end at acceptere og dermed opleve endnu en forskydning i sin kulturelle selvforståelse.

Alle skal forholde sig kritisk og reflekteret

Det er utrolig svært at gennemskue magthavernes intentioner, og vi skal i særdeleshed passe på at nye og godhjertede løsninger ikke går hen og bliver potentielle bagdøre for fremtidig uhensigtsmæssig udnyttelse. Det store spørgsmål er derfor, hvordan vi reelt kan sikre dette på den lange bane?

Stoler vi på, at det offentlige udøver tilstrækkelig selvcensur? Stoler vi på at lovgivningen beskytter individet? Det eneste der er helt sikkert, er at alle (også menigmand) skal forholde sig reflekteret og kritisk til fremtidige teknologiske løsninger. Alternativet peger i retning af Kina.
 

Dette debatoplæg blev bragt i Altinget den 18. december 2019.

Nøgleord

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, it-sikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter. 

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Ny rapport: Hvor går det galt, når 80% af alle kunstig intelligens-projekter ikke bliver til noget?8.10.2020 11:44:47 CESTPressemeddelelse

Det succesfulde AI-projekt starter med en god idé. Det er afgørende, men ikke alt… Mens virksomheder forventer, at de skal bruge energi på at få den helt rigtige idé, så er færre klar over, at den egentlige udfordring oftere er at have nok data i god kvalitet og at få organisationen med på projektet. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra Alexandra Instituttet om anvendt kunstig intelligens, der er skrevet på baggrund af 22 danske virksomheders erfaringer med at bruge teknologien.

Virtuel konference: Digitale teknologier som løftestang for grøn omstilling5.10.2020 09:59:01 CESTPressemeddelelse

Den grønne omstilling sker ikke af sig selv. Den skal have et stort skub af os alle – politikere, borgere og virksomheder. Men kan dette skub få medvind fra digitale teknologier? Det er vi i InfinIT overbeviste om! Derfor dedikerer vi en hel dag til den agenda og spørger nogle af landets førende eksperter; Hvordan kan it tjene som løftestang for den grønne omstilling – og hvordan leder vi os derhen, hvor det rent faktisk sker?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum