ALK

De virkelige monstre er tættere på end du tror

Del

Slik eller ballade! Selvom Halloween er lig med horder af uhyggelige skabninger, der banker på vores hoveddør, så findes de virkelige monstre inden for i varmen.

De virkelige monstre lurer i vores hjem på jagt efter deres livret – os. (Foto: www.alk.net)
De virkelige monstre lurer i vores hjem på jagt efter deres livret – os. (Foto: www.alk.net)

Det er den tid på året, hvor børn klæder sig ud som zombier, vampyrer, hekse og andre monstre og hjemsøger vores huse for slik. Børnene er dog ikke de eneste, der søger Halloween-godbidder i løbet af den kommende indendørssæson. De virkelige monstre lurer i vores hjem på jagt efter deres livret – os.

Monstrene er ganske små, til gengæld er der mange af dem. De har otte ben, foretrækker mørke steder, og de er bedre kendt som husstøvmider.

"Husstøvmider er små edderkoppelignende dyr, der trives i vores hjem, fordi de foretrækker fugt og varme og lever af vores døde hudceller. De er ikke farlige i sig selv, men for den omkring halve million danskere, der lider af husstøvmideallergi, kan de små dyr forårsage symptomer som vejrtrækningsbesvær, øjenirritation, løbende næse og nysen, når de kommer ned i luftvejene", siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivaccinevirksomhed ALK.

Luftbårne monstre

De dele fra husstøvmiderne, vi indånder, er så små, at de ubesværet finder vej til de nedre luftveje og lungerne, og derfor hænger husstøvmideallergi og astma ofte sammen. Omkring halvdelen af alle husstøvmideallergikere har både allergisk rhinitis og allergisk astma.

Mange er bare ikke klar over det.

"Det er et stort problem, fordi konsekvensen af at være underbehandlet for allergisk astma er, at man lider et større permanent tab af lungefunktion, og at man får flere komplikationer. Det har store menneskelige konsekvenser", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

Heldigvis kan man behandle allergisk astma hos patienter med husstøvmideallergi ved at behandle den underliggende allergi.

Lægen hjælper med monsterbekæmpelse

Mulighederne for behandling af husstøvmideallergi spænder fra symptomlindrende medicin, der kan fås i såvel håndkøb som receptpligtige udgaver, til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination, også kendt som allergi immunterapi. 

"Symptomatiske behandlinger virker, mens du tager medicinen, men har ingen langsigtet effekt. Allergi immunterapi har en langsigtet effekt med vedvarende forbedringer. Den væsentligste forskel er, at immunterapi ændrer det naturlige forløb af sygdommen og skaber tolerance over for det, du ikke kan tåle", siger Jørgen Nedergaard Larsen.

At vælge en behandlingsmulighed, der er rigtig for dig, bør afgøres i tæt samråd med din læge. Og når du får den rigtige behandling, kan monstrene ikke længere skræmme dig. Glædelig Halloween!

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Seniorforsker hos ALK, Jørgen Nedergaard Larsen, 41608134 eller presseansvarlig i ALK Jeppe Ilkjær, 30502014

Billeder

De virkelige monstre lurer i vores hjem på jagt efter deres livret – os. (Foto: www.alk.net)
De virkelige monstre lurer i vores hjem på jagt efter deres livret – os. (Foto: www.alk.net)
Download

Information om ALK

ALK
ALK
Bøge Alle 6-8, Bygn. 5,
2970 Hørsholm

3816 7070http://www.alk-abello.com/

Om ALK

ALK er en global, forskningsbaseret medicinalvirksomhed, der fokuserer på forebyggelse, diagnosticering og behandling af allergi. ALK er en af verdens førende virksomheder inden for allergivaccination (immunterapi) – en behandling af selve årsagen til allergi. Virksomheden har ca. 2.000 medarbejdere, og har datterselskaber, produktionsfaciliteter og distributører over hele verden. Virksomheden har hovedkvarter i Hørsholm og er børsnoteret på NASDAQ Copenhagen. Læs mere på www.alk.net.

Følg pressemeddelelser fra ALK

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra ALK

Eksamensperioden er ekstra hård for de pollenramte14.6.2018 12:10pressemeddelelse

Studerende med pollenallergi har det svært i øjeblikket. Ikke alene skal de som deres medstuderende gå til et utal af eksaminer. De skal også kæmpe med øjne, der klør og en næse, der løber, og det påvirker manges præstationer negativt. Behandlingen af allergi har dog de seneste år budt på fremskridt og de hårdest ramte studerende kan i dag bl.a. blive vaccineret med tabletbehandling for græsallergi, når den symptomatiske behandling ikke har tilstrækkelig effekt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum