Danskernes vandforbrug er faldet støt i 30 år
En tilbagevendende nyhed i vandsektorens nøgletal er, at danskerne igen har slået rekorden, når det handler om at spare på vandet. For 20 år siden brugte hver dansker i gennemsnit cirka 200 liter vand i døgnet. Mens vi i 2016 i gennemsnit brugte 104 liter i døgnet, så er det tal i 2017 nu faldet yderligere til en ny rekord på 103 liter. Det viser vandsektorens nye nøgletal, der er indsamlet af DANVA.
”Vi udtalte sidste år, at forbruget nok ikke kunne komme længere ned. Det kunne det altså. Men det er stærkt tvivlsomt, om rekorden vil holde næste år. For på grund af den historisk tørre sommer melder flere vandselskaber om, at der har været et lille merforbrug i de hede måneder,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
Nøgletallene viser også, at prisen for en gennemsnitlig husstands betaling for drikkevand har været stabil siden 1997 og ligget på godt 2.000 kroner årligt, omregnet i 2017-tal.
”Det er meget tilfredsstillende, at vandselskaberne formår at holde omkostningsniveauet så lavt, at forbrugerne oplever de laveste priser, som det overhovedet er muligt, på deres drikkevand. Men med de udfordringer, som vandværkerne står overfor bl.a. i forhold til fund af rester af pesticider i grundvandet, kan vi nok forvente, at udgifter fra indsatsen med at beskytte boringerne vil kunne ses på vandregningen de kommende år,” siger Carl-Emil Larsen.
I det nye nummer af DANSKVAND kan du også læse om:
Skattesagen og dommens konsekvenser
Med 7-0 sejren i Højesteret slipper vandselskaberne – og dermed vandkunderne – for en stor skattebetaling.
Partnering i vandsektoren er både billigere og bedre
Aarhus Vand har arbejdet med partnering siden 2002 og erfaringen er, at samarbejdsformen skaber en samarbejdskultur, der får effektivisering og udvikling til at gå hånd i hånd. Gennem perioden med partnering har Aarhus Vand effektiviseret med 40 % i forhold til tidligere – til fordel for klimaet og forbrugernes penge.
Når klimatilpasning går hånd i hånd med byfornyelse og arkitektur
KlimaByen i Middelfart er Danmarks største demonstrationsprojekt for byudvikling gennem klimatilpasning. Projektet modtog for nylig DANVAs Klimapris 2018.
Alle trusler mod grundvandet bør indgå i overvågningen
En markant udvidelse af monitoreringen af grundvand og boringer skal forhindre, at vi igen kommer til at opleve alvorlige og ukendte trusler mod vores drikkevandskvalitet. Det er essensen af de anbefalinger, som en arbejdsgruppe under Vandpanelet har udarbejdet.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkLinks
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Nyt lovforslag sikrer husejere mod stigende grundvand21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der sikrer, at vandselskaberne kan håndtere oversvømmelser fra terrænnært grundvand. Vandselskaber får dermed forsyningspligten til at skærme borgere yderligere mod konsekvenserne af klimaforandringer.
Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling13.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.
Manglende beskyttelse af drikkevandet skal hamres igennem1.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ministeren skal slå hårdt for at få den manglende beskyttelse af drikkevandet på plads, mener DANVA. I dag, 1. marts, skulle et sprøjteforbud i godt 2700 boringsnære områder (BNBO) beskytte drikkevandet, men der mangler endnu indsatser for to tredjedele af dem.
Kamp mod oversvømmelser kræver helhedssyn og nye regler26.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En tredjedel af Danmarks byggemasse ligger i områder med risiko for oversvømmelser pga. klimaforandringer. Undersøgelser viser, det kan betale sig for samfundet at investere milliarder i at forhindre oversvømmelserne, men det kræver, at finansieringsregler ændres.
Beskyt drikkevandet mod forurenet jord19.2.2025 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der transporteres hvert år store mængder forurenet jord, som kan påvirke drikkevandet. Derfor mener DANVA, reglerne skal ændres, så man forpligter hjemkommuner til at analysere og vurdere, om jorden kan håndteres, hvor den er, og at modtagerkommuner får konkret styr på tilstanden af den jord, der køres ind.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum