Danskernes tillid til Folketinget i signifikant fald

Tillidsbarometeret 2022 viser, at danskernes tillid til Folketinget falder væsentligt for andet år i træk. Således viser målingen et fald i danskernes tillid til Folketinget på hele 8 indekspoint siden 2020 (fra 57 i 2020 til 49 i 2022). Alene siden 2021 er tilliden faldet med 5 indekspoint, hvilket er signifikant. Tilliden er dermed tilbage på samme lave niveau som i 2019.
“I den aktuelle valgkamp er der bl.a. debat om, hvordan tilliden mellem danskere og politikere kan øges. Tillidsbarometeret viser, at temaet skal tages alvorligt, da det er andet år i træk, at danskernes tillid til Folketinget falder markant. I en usikker tid med bl.a. inflations- og energikrise er det særligt kritisk, at tilliden til vores lovgivende forsamling fortsætter med at falde”, siger Mogens Nørgaard Mogensen, senior partner og adm. direktør i PwC Danmark.
Faldende tillid til sundhedssystemet
Den faldende tillid til Folketinget skal ses i lyset af, at danskerne generelt har relativ høj tillid til institutioner, og samlet set har tilliden til institutioner ligget på et stabilt niveau de seneste tre år (indekstal 64 i 2022, 65 i 2021 og 64 i 2020).
Tilliden til institutioner er især drevet af en høj tillid til politiet (indekstal 78), retsvæsenet (72) samt uddannelsessystemet (70). Til gengæld er tilliden til sundhedssystemet faldet væsentligt med 4 indekspoint i forhold til 2021. Det betyder, at sundhedssystemet målt i tillid fra danskerne går fra en andenplads i 2021 til en fjerdeplads i 2022.
“Sundhedsfaglige eksperter har påpeget, at Danmark befinder sig i en sundhedskrise med store rekrutteringsudfordringer, og danskerne oplever en række udfordringer med bl.a. lange ventelister og udskudte behandlinger. Tillidsbarometeret viser da også, at danskernes tillid til sundhedssystemet falder efter et relativt højt niveau under COVID-19-pandemien. Så også på dette område af vores samfund bør der rettes et særligt fokus for den kommende regering,” udtaler Mogens Nørgaard Mogensen.
Danskerne har stor tillid til hinanden
Danskernes samlede tillid ligger fortsat på et pænt niveau, og vi ser endda en samlet stigning over en 5-årig periode. Således ligger det samlede Tillidstal i 2022 på 65, hvilket er to indekspoint højere end i 2018. Tillidstallet er beregnet ud fra otte underliggende parametre, som måler danskernes tillid på en række punkter. Især danskernes høje tillid til hinanden (indekstal 72 i 2022) driver den samlede tillid i opadgående retning.
“Det er positivt, at det generelle tillidsniveau fortsat er højt i Danmark. Tillid er med til at skabe sammenhængskraft, stabilitet og tryghed. Det er bl.a. forudsætningen for, at vi kan opretholde vores velfærdsstat og i fællesskab løse de væsentlige problemstillinger, vores samfund aktuelt står over for”, slutter Mogens Nørgaard Mogensen.
Metode
Tillidsbarometeret er foretaget af Epinion på vegne af PwC i 3. kvartal 2022 og er baseret på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt ca. 1.500 danskere. Tillidsbarometeret gennemføres årligt blandt et repræsentativt udsnit af danskere mellem 18-80 år. Tillidsbarometeret præsenterer resultater og udvikling i form af indekstal. Alle indeks for et givent overordnet tillidsparameter er lavet på baggrund af gennemsnit af de underliggende parametre, der danner indekset. Danskerne har angivet deres tillid til institutioner på en skala, hvor 10 er “fuld tillid” og 0 er “ingen tillid”. Dette er omkodet til 0-100.
Nøgleord
Billeder

Vedhæftede filer
Information om PwC
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
7 ud af 10 erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrig3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danske erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrigen, og over halvdelen forventer allerede en negativ effekt på virksomhedens profitabilitet i de kommende 12 måneder som følge af de ændrede toldsatser. Usikkerheden holder mange tilbage, men enkelte virksomheder handler og tilpasser sig den nye virkelighed, viser en ny pulsmåling fra PwC.
Stor stigning i efterspørgsel efter AI-kompetencer på det danske arbejdsmarked2.7.2025 09:50:06 CEST | Pressemeddelelse
Efterspørgslen efter AI-kompetencer på det danske jobmarked stiger kraftigt. Således er antallet af danske jobopslag med krav om AI-kompetencer steget fra blot 263 jobopslag i 2018 til 23.000 i 2024. Det viser PwC’s AI Jobs Barometer 2025, som understreger AI's hastige indtog i en bred vifte af sektorer.
Slå til før renten stiger: Nu er det tid til at betale restskat, hvis du vil spare penge26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er ved at være sidste udkald, hvis du vil undgå ekstra rentetillæg på din restskat. Ifølge PwC’s skatteekspert kan der være væsentlige besparelser at hente, hvis du betaler din restskat for 2024 senest den 1. juli 2025.
Nye krav til cybersikkerhed for virksomheder og myndigheder med kritiske funktioner ser dagens lys26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli træder den danske lovgivning for EU-direktivet NIS2 i kraft, der skal øge cybersikkerheden blandt virksomheder og myndigheder. NIS2-direktivet bygger videre på forgængeren NIS1 og omfatter flere virksomheder end tidligere.
PwC styrker sin forretning inden for Financial Services18.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den finansielle sektor rammes i disse år af en ‘perfekt storm’ af regulering, teknologi og geopolitisk usikkerhed. PwC styrker derfor yderligere sin forretning inden for Financial Services.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum