Dansk Fjernvarme

Danskerne: Nej tak til profit i fjernvarmen

Del

Kun syv procent af danskerne mener, at der skal kunne tjenes penge eller skabes overskud ved at producere fjernvarme. Dermed er de stik uenige i de anbefalinger, som McKinsey giver i en ny regeringsrapport. Det viser en ny meningsmåling, som TNS Gallup har lavet for Dansk Fjernvarme.

Grafik: Skal der kunne laves profit på produktion af fjernvarme?
Grafik: Skal der kunne laves profit på produktion af fjernvarme?

Der lyder et rungende nej tak til anbefalingerne fra McKinsey i en ny regeringsrapport om, at fjernvarmen fremover skal åbne op overfor private investeringer med mulighed for at trække profit ud. Det viser en ny meningsmåling, hvor TNS Gallup har spurgt i alt 1.061 danskere om deres syn på fjernvarmesektoren.

Mere end tre ud af fire danskere erklærer sig enten enige eller overvejende enige i, at prisen på fjernvarmen fortsat skal reguleres, så der ikke kan tjenes penge eller skabes overskud ved at producere den. Mens blot syv procent er enige i McKinseys anbefalinger om at profitere på fjernvarmen.

- Målingen viser helt grundlæggende, at danskerne bakker op om den model, vi har i dag, hvor det ikke er meningen, at fjernvarmen skal åbne op overfor risikovillig privat kapital, der vil skulle trække et stort årligt overskud ud, siger Kim Mortensen, direktør i dansk Fjernvarme, og fortsætter:

- Vi har i Danmark nogle af Europas laveste varmepriser og den højeste forsyningssikkerhed. Det har vi blandt andet takket være den non-profit model, vi har i dag, hvor det ikke er muligt at spekulere i sektoren, og det kan vi se i målingen, at danskerne sætter pris på.

Samtidig viser målingen fra TNS Gallup, at kun 1 ud af 20 er parate til at afgive bestemmende indflydelse på energiforsyningen. I dag er fjernvarmeforsyning typisk ejet af forbrugerne enten direkte i andelsselskaber eller via deres kommune.

Vælgerne trodser McKinsey og Regeringen
Det får Dansk Fjernvarme til at sende en kraftig appel til regeringen, der senere på året vil fremlægge ny forsyningsstrategi, hvori de forventes at læne sig op af anbefalinger fra konsulenthuset McKinsey, der vil ændre ejerskabsformen i fjernvarmen.

- McKinsey er simpelthen ude af trit med det, som befolkningen ønsker. Der er simpelthen ikke efterspørgsmål på de konklusioner, som regeringen har bestilt hos McKinsey. Derfor vil jeg også kraftigt appellere til, at regeringen ikke bygger alt for stor en del af deres forsyningsstrategi på konklusionerne fra McKinsey, siger Kim Mortensen.

Konsulenthuset McKinsey og CO offentliggjorde tidligere på måneden en rapport, hvori de anslår, at forsyningssektoren samlet set kan gennemføre besparelser for op imod 7 mia. kroner og besparelser i fjernvarmen alene for 2,3 mia. kroner. Forsyningssektoren, herunder Dansk Fjernvarme, har været stærkt kritisk overfor rapporten fra McKinsey, som de mener mangler indsigt i fjernvarmen. Det mener Dansk Fjernvarme blandt andet skyldes, at konsulenterne fra McKinsey alene har besøgt ét fjernvarmeselskab.

Nøgleord

Kontakter

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, +45 4021 2220 – eller kmo@danskfjernvarme.dk

Billeder

Grafik: Skal der kunne laves profit på produktion af fjernvarme?
Grafik: Skal der kunne laves profit på produktion af fjernvarme?
Download

Vedhæftede filer

Information om Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme
Merkurvej 7
6000 Kolding

76308000http://danskfjernvarme.dk

Dansk Fjernvarmes medlemmer leverer i dag varme til mere end 1,6 millioner danske boliger eller cirka 64 procent af alle hjem. Varmen produceres af de mere end 400 fjernvarmeselskaber, fordelt over hele landet, der er medlem af Dansk Fjernvarme. Omkring 40 af dem er kommunale forsyninger, der samlet tegner sig for 50 procent af fjernvarmeleverancen. Den anden halvdel af fjernvarmen produceres af omkring 350 andelsselskaber.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme