Solide NEKST-anbefalinger - her er de tre mest effektive
Mange gode anbefalinger fra NEKST, der nu skal gøres til virkelighed. Lad os starte med de tre, der har størst effekt, lyder det fra forsyningsselskabernes brancheforening.
Efter 12 måneder kan NEKST-arbejdsgruppen ”Farvel til gas i danske hjem” endelig præsentere sine i alt 30 anbefalinger. Hos fjernvarmeselskabernes brancheforening tager man godt imod arbejdsgruppens arbejde og de mange anbefalinger.
Siden marts 2023 hvor NEKST’en blev nedsat har de danske fjernvarmeselskaber konverteret 23.500 boliger til fjernvarme, hvoraf langt størstedelen kommer fra boliger med et gasfyr.
- Meldingen fra de danske fjernvarmeselskaber er, at der især er tre tiltag, der mest effektivt vil bidrage til udfasningen af gas i boligopvarmningen. En snarlig slutdato for brug af gas, fyld fjernvarmepuljen op og forlæng afskrivninger på rør, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:
- Vi har brug for at sende et tydeligt signal til boligejerne om, at vi stadig er alt for afhængige af fossilt gas, vi har en klimakrise, og vi har en sikkerhedspolitisk interesse i at udfase gassen i vores boliger. Derfor haster det med at få sat en slutdato for brug af gas. Sådan sikrer vi, at boligejerne ikke investerer i nye gasfyr, der vil modarbejde vores klimaindsats de næste 15-20 år og som vil fastholde behovet for en gasinfrastruktur, vi ikke længere har brug for. Så det håber jeg, at både regeringen og Folketinget vil tage fat på som noget af det første, siger Kim Mortensen.
Puljen skal fyldes op
Tidligere på året åbnede fjernvarmepuljen, som er den pulje fjernvarmeselskaber kan søge i for at få et supplerende tilskud til udrulning af fjernvarme. Puljen på 150 mio. kr. blev overansøgt på under 7 minutter. I alt er der søgt for tilskud for yderligere ca. 250 mio. kr., mens de danske fjernvarmeselskaber samtidig forventer at indsende projektforslag for udfasning af yderligere 60.000 boliger i år.
- Fjernvarmepuljen har været et stærkt værktøj for fjernvarmeselskaberne i kampen for at udfase gassen. På statsministerens og regeringens opfordring har selskaberne landet over lavet projekter, der nu skal sikres opbakning for ude i de enkelte hjem. De projekter står mange steder og falder med om der er penge i fjernvarmepuljen. Derfor er budskabet helt enkelt, at puljen skal fyldes op, så vi kan indfri de politiske ambitioner og leve op til både selskaberne og boligejernes forventninger, siger Kim Mortensen.
Start med de tre tiltag med største effekt
Dansk Fjernvarmes medlemmer, der tæller alle landets fjernvarmeselskaber, de danske affaldsenergianlæg og den termiske el, ser nu frem til det videre arbejde med NEKST-anbefalingerne. Men, lyder det, så er er det afgørende, at man politisk hurtigst muligt for truffet nogle beslutninger om, hvilke anbefalinger, der lever videre og hvilke der ikke gør, så vi undgår usikkerhed om rammevilkårene for de store investeringer, der skal foretages.
- Det er et godt og sobert arbejde, der er lavet i NEKST-arbejdsgruppen. Vi har på vegne af alle landets fjernvarmeselskaber noteret, hvilke tre, der har den største effekt. Det er dem, vi anbefaler, at man politisk griber fat i med det samme, så vi kan fastholde tempoet på udfasningen af gas.
I 2023 blev der godkendt projektforslag på konvertering af mere end 60.000 naturgaskunder til fjernvarme. Ifølge Dansk Fjernvarmes medlemsundersøgelse forventer sektoren at lave projektforslag i 2024 med et potentiale på yderligere 62.000 naturgaskonverteringer, som konverteres løbende frem mod 2028.
De tre mest effektive tiltag:
Fra fjernvarmesektorens brancheforening er der især tre forslag, der mest effektivt vil bidrage til udfasning af naturgas:
- Sæt en snarlig slutdato for brug af gas i boligopvarmningen
- Fyld fjernvarmepuljen op
- Forlæng afskrivninger på fjernvarmerør
Nøgleord
Kontakter
Pressechef Rune Birk Nielsen, tlf. +45 2490 4197 el. rbn@danskfjernvarme.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme
CO2-fangst er nødvendig for at nå klimamål29.11.2024 12:10:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme støtter anbefalinger fra Klimarådet om, at CO2-fangst er en nødvendighed for at sikre, at det danske samfund kommer i mål med sine klimamål frem mod 2035.
Mere geotermi i Danmark glæder Dansk Fjernvarme18.11.2024 11:07:08 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om geotermi mellem Vestforbrænding og Innargi glæder Dansk Fjernvarme, der håber, aftalen ender med klimavenlig fjernvarme til flere tusinde danskere.
Elbaseret fjernvarme overstiger kul og olie31.10.2024 14:20:24 CET | Pressemeddelelse
Eldrevet varmeproduktion i fjernvarmen overgår for første gang produktion fra kul og olie tilsammen. Også naturgassen viger for varmepumper og elkedler. Det viser tal fra Energistyrelsen.
Dansk Fjernvarme: CCS kan godt etableres inden 203031.10.2024 12:22:43 CET | Pressemeddelelse
Dansk Fjernvarme anerkender de udfordringer og risici, som Klimarådet påpeger i regeringens Klimaplan 2024, men ser også muligheder for at nå de ambitiøse klimamål.
Ryslinge Udviklingsselskab vinder Fjernvarmeprisen 202424.10.2024 23:34:14 CEST | Pressemeddelelse
Lokale ildsjæle fra Ryslinge på Fyn vandt afstemningen om Fjernvarmeprisen 2024. Prisen gik således i år til Ryslinge Udviklingsselskab.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum