Alexandra Instituttet

Danske virksomheder tæt på væksteventyr indenfor ny energiform – men de ved det ikke endnu

Del

Fire GTS-institutter er i fællesskab i gang med at udarbejde en tiltrængt oversigt, der skal sætte tal og eksempler på det spåede væksteventyr indenfor Power-to-X.

Energisektoren er trådt ind i en ny tidsalder med titlen Power-to-X. De nye PtX-teknologier bliver spået en stor fremtid, fordi de kan mindske CO2-udledningen ved fx at gøre tung landtransport og skibsfart klimaneutral.

Men hvor stor? Og hvad kræver det? Det arbejder de fire GTS-institutter – FORCE Technology, Teknologisk Institut, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og Alexandra Instituttet - i øjeblikket på at finde ud af.

Oversigten handler først om fremmest om den potentielle størrelse af Power-to-X økosystemet og om at finde ud af, hvor mange og hvilke virksomheder, der ved hjælp af GTS-systemets faciliteter, specialister og teknologiske indsigt kan blive en del af væksteventyret:

”Alle de store spillere i energisektoren er enige om, at potentialet i Power-to-X er enormt. Men ingen kan sætte konkrete tal på, og vi mener, det er vigtigt at kende udgangspunktet i detaljer, så vi ikke betræder nyt land i blinde”, siger Henrik Hassing, der er Technical Vice President i FORCE Technology.

”Kortlægningen skal for det første sætte tal på, hvor stort det økonomiske potentiale er i de nye PtX-teknologier. For det andet skal den vise, hvilke virksomheder der kan blive en del af væksteventyret, og derfor skal begynde at fokusere på området – hellere i dag end i morgen. GTS-institutterne har årligt kontakt til næsten 17.000 private virksomheder, og det er vores indtryk, at mange af virksomhederne endnu ikke er fuldt opmærksomme på mulighederne inden for Power-to-X”, siger Carsten Damgaard, der er forskningsdirektør i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

Også et eventyr for de små i hele Danmark

En række af de største virksomheder er i gang, men Power-to-X er ikke en elitesport forbeholdt de store.

"Selvom vi endnu ikke har de konkrete tal, tør vi godt sige, at der er tusindvis af små- og mellemstore virksomheder, som kan gøre sig gældende inden for PtX. Men de får brug for faciliteter og opdateret viden for at blive en del af succesen og derved være med til at opbygge en stærk dansk position på et helt nyt felt,” siger Martin Møller, Chief Scientific Officer fra Alexandra Instituttet.

”Vores kortlægning kigger også på geografien, og vi kan allerede nu se, at der er potentiale for arbejdspladser i hele Danmark også udenfor de store byer. Hvis vi rykker nu, har vi en enestående mulighed for at understøtte den grønne omstilling og samtidig skabe vækst og velstand i dele af landet, der ellers er udfordret på erhvervsudviklingen,” siger David Tveit, Direktør, Energi og Klima fra Teknologisk Institut.

Arbejdet med oversigten er i proces og forventes udover at være et værktøj for de danske virksomheder der skal finde samarbejdspartnere, også at kunne være en del af en roadmap, som Innovationsfonden netop har igangsat.

Billeder

Information om Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet
Alexandra Instituttet
Åbogade 34 · Njalsgade 76, 3. sal
8200 Aarhus N · 2300 København S

+45 70 27 70 12https://alexandra.dk

100 eksperter under ét tag 

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. Vores udgangspunkt er samfundsmæssige problemstillinger og behov for at omsætte den nyeste forskning til innovative løsninger. 

Hos os finder du stærke kompetencer inden for blandt andet computer graphics, kunstig intelligens, internet of things, big data, cybersikkerhed, interaktionsdesign og smarte produkter

Vi arbejder i et tværfagligt miljø og er et hold af højtkvalificerede specialister, der hurtigt kan forstå din organisations og dine brugeres problemstillinger.

 
 

Følg pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet er med når ConTech Lab og Aarsleff skaber transparens om økonomi og færdiggørelsesgrad13.4.2021 12:08:01 CEST | Pressemeddelelse

ConTech Lab ruller nu sit første pionerprojekt ud, hvor fokus er at skabe transparens, så både bygherrer og projektteam løbende kan få overblik over projektets økonomi og færdiggørelsesgrad. Aarsleff er den primære samarbejdspartner og pionérprojektet supporteres derudover af EG, eksperter inden for datadesign fra Alexandra Instituttet samt inden for projektøkonomi fra DTU.

Kan man bruge etik som AI-konkurrenceparameter?6.4.2021 14:04:02 CEST | Blog

Produkter og services, der kan være til gavn for menneskeheden, kan også blive brugt til uforvarende at vildlede og manipulere forbrugere, gøre folk afhængige og til at påvirke politiske holdninger. Virksomheder bliver nødt til at have kontrol over deres digitale designproces, når det kommer til etik. Til det har et nyt projekt udviklet et værktøj, som vi dykker ned i her, og vi kigger på, hvordan det kan forholde sig til AI-udvikling. Spørgsmålet er nemlig, om det at udvikle etiske digitale produkter, services og forretningsgange kan være det, der adskiller dig fra dine konkurrenter?

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum