Turbine Forlaget A/S

Danske udvandrere kæmpede i krigen i Sydafrika

Del
I slutningen af 1800-tallet drog danskere og andre skandinaver til Sydafrika, som følge af de omfattende guld- og diamantfund i landet, i håbet om at skabe en bedre tilværelse. Udvandrerne kom i klemme i en konflikt, der udviklede sig til Den Anden Boerkrig, og deres dramatiske historie er ikke tidligere blevet samlet og fortalt. Det gør historiker Peter Agerbo Jensen nu noget ved med bogen "I Krig under Sydkorset."

Tilbage i 2010’erne besøgte Peter Agerbo Jensen højdedraget Magersfontein i det nordlige Sydafrika. I det øde og tørre slettelandskab er opført to sælsomme monumenter. Det bemærkelsesværdige Skandinaviske Monument fra 1908 og det Skandinaviske Gravmonument fra 1927. Disse mindesmærker vidner om et dramatisk og forholdsvis ukendt kapitel i den skandinaviske udvandringshistorie, hvor flere tusinde udvandrere søgte lykken i det sydlige Afrika under diamant- og guldfeberens rasen.

Historien om de skandinaver, der udvandrede til Sydafrika, er historien om unge mænd og familier, der blev hvirvlet ind i krigen mellem det store britiske imperium og de to små selvstændige boerstater, Transvaal og Oranje Fristaten. Flere af skandinaverne befandt sig på boernes side – enten i direkte væbnet kamp mod den britiske kolonimagt eller i politi- og ambulancetjeneste. Mange af disse skandinaver endte som krigsfanger, der blev deporteret til imperiets fjerntliggende fangelejre i bl.a. Indien, på Ceylon og på øer i Atlanterhavet. For andre af de skandinaviske udvandrere var tilværelsen vanskelig grundet krigens kaotiske forhold, og flere blev enten tvangshjemsendt til Skandinavien eller interneret af briterne i deres berygtede koncentrationslejre. For mange af disse danske, finske, norske og svenske udvandrerskæbner fik krigen derfor fatale følger. I I krig under Sydkorset kaster Peter Agerbo Jensen på baggrund af grundig research lys over udvandrernes dramatiske skæbner og turbulente historie, så denne udvandringshistorie ikke længere skal stå i skyggen af historien om udvandringen til Amerika, som langt de fleste nulevende kender til.

Peter Agerbo Jensen (f. 1974) er cand.mag. i historie og samfundsfag. Han har været gymnasielærer, konsulent på Christiansborg og uddannelsesansvarlig. Peter Agerbo Jensen har skrevet artikler og boganmeldelser om kulturhistoriske emner samt uddannelse. I krig under Sydkorset er hans første bog.

Mød Peter Agerbo Jensen på Historiske Dage 2023, hvor han i samtale med Ole Sønnichsen fortæller om bogen, søndag d. 19. marts kl. 14.50 på Rød Scene.

Fakta om bogen:

Titel: I krig under Sydkorset – Skandinaver i den Sydafrikanske krig 1899 – 1902
Forfatter: Peter Agerbo Jensen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740686173
Sidetal: 320
Vejl. pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 10. marts 2023

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Svensk debutroman om identitetspolitik, Houellebecq, androider og katten Gandalf7.6.2023 15:02:40 CEST | Pressemeddelelse

Da Andrés Stoopendaals debutroman Dunning-Kruger-effekten udkom i Sverige var det til bragende flotte anmeldelser, der sammenligner ham med bl.a. Stig Larsson og Michel Houellebecq. Hans prosa blev kaldt ”en eksotisk fugl i det svenske udgivelseslandskab”, og anmelderen skrev videre, at han ”næsten bliver sur over, at vi ikke får lov at læse mere af den slags.” Dunning-Kruger-effekten er virkelig helt sin egen.

De anbragte børn får ordet7.6.2023 14:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Siden 1800-tallet har Danmark haft institutioner til børn, der af forskellige årsager skulle anbringes uden for hjemmet. 150.000 danske børn har gennem de sidste 150 år været – eller er nu – anbragt uden for hjemmet. Der findes mange beretninger fra børneforsorgen, men kun meget sjældent indeholder disse fortællinger børnenes egne ord. I Anbragt – stemmer fra børneforsorgen fra 1900 til i dag får de anbragte børn ordet og fortæller deres historier, der ofte indeholder store afsavn og enorm utryghed.

Nye veje ind i naturen7.6.2023 11:56:00 CEST | Pressemeddelelse

Da Nikolaj Voldum Ahlburg i 2021 udgav den lille håndbog Naturdannelse – naturformidlerens håndbog sammen med Line Beck, var han den, der ofte tog rygsækken på og tog på lange vandreture eller padlede en tur i kajakken. Nu har sygdom tvunget biologen og naturvejlederen til at sætte farten ned og finde nye måder at være i naturen på. Måder, som har bragt ham tættere på naturen end nogensinde før. I Naturdannelse året rundt - fortællinger fra en naturformidlers praksis folder Nikolaj Voldum Ahlburg naturdannelsesbegrebet ud og giver et kreativt bud på, hvordan fremtidens friluftsliv også kan se ud.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum