WWF Verdensnaturfonden

Danske strande bliver undersøgt for mikroplast

Del

De danske strande bliver undersøgt for mikroplast. WWF Verdensnaturfonden står for den landsdækkende undersøgelse, som de laver sammen med Netto og udvalgte familier. Det sker som en opfølgning på de strandrensninger, organisationen lavede tidligere i år, hvor der blev fundet store mængder plastikaffald på tværs af Danmark.

En Capri-Sonne juice plastik-emballage, der udløb i 2009, er stadig forholdsvis intakt i 2019, hvor den er fundet på stranden. Foto: WWF
En Capri-Sonne juice plastik-emballage, der udløb i 2009, er stadig forholdsvis intakt i 2019, hvor den er fundet på stranden. Foto: WWF

Plastikforureningen er alle vegne. Fra de dybeste afgrunde i verdenshavene til det uberørte Arktis. Også herhjemme er vi ramt af plastikken. Det viste WWF Verdensnaturfonden allerede tilbage i maj måned, da de indsamlede mere end 6000 stykker affald fordelt på 10 udvalgte strande rundt om i landet i samarbejde med supermarkedskæden Netto. Heraf var mere end 400 af stykkerne plastik fra is, slik og chipsposer. Med hjælp fra 40 udvalgte familier rensede organisationen i alt 4,5 kilometer kyststrækning for affald, som blev sorteret og kategoriseret i forskellige plastiktyper.

Resultaterne fra den tidligere undersøgelse vakte så stor bekymring, at WWF og Netto nu undersøger, hvor slemt det står til med mikroplastik på de danske kyster.

Det er især genstande fra danskernes hverdag som vatpinde, slikposer, skruelåg fra plastikflasker og take-away, der findes i hobetal på de danske kyster. Men også uigenkendelige stykker plastik, der er ved at blive nedbrudt til mindre stykker plastik og mikroplast viste sig at være et stort problem ved den seneste undersøgelse i starten af året. Det får nu WWF til at undersøge netop forureningen fra mikroplast.

”De danske strande, som jo er kendte for det fine hvide sand, ser stadig rigtig flotte ud ved første øjekast, men når man skraber lidt i overfladen – bogstaveligt talt – så kommer der en helt anden historie frem. Det stod klart for os, da vi lavede vores strandrensninger tidligere i år. Vi fandt så meget nedbrudt plastikaffald, at vi er nødt til at undersøge omfanget mere systematisk”, siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

WWF Verdensnaturfonden indsamler samtidig almindeligt plastikaffald for at sammenligne mængden og typen af affald i maj måned med affaldet efter en sommer, hvor de fleste danskere har hygget sig på strandene rundt om i landet.

Ved at afdække, hvilke typer af plastikaffald, der ligger på strandene, bliver det lettere at pege på de løsninger, der kan være med til at fjerne plastik fra naturen. Det vil gøre en vigtig forskel for dyrene og naturen. Og det haster – så sent som i sidste uge fandt vi i WWF desværre plastik inde i en sølvmåges mave. Dyrene skal leve et liv uden plastik”, lyder det fra Bo Øksnebjerg.

Den vision deler Netto, der samarbejder med WWF om at nedbringe brugen af unødvendig plastik, så mindre plastik ender i naturen:

I Netto er det vores klare og langsigtede mål, at intet af den plast, der anvendes i Netto, ender i naturen. Det arbejder vi hårdt og intenst på. Samtidig vil vi også gerne medvirke til, at vi bliver klogere på plastik og får en indsigt i, hvilken plastik der findes, hvor det kommer fra og hvordan vi kan gøre den største forskel. Og det gælder også mikroplast, som vi nu vil undersøge sammen med WWF, så vi også bliver klogere på den og finde løsninger – så heller ikke mikroplast ender i naturen”, siger Majken Bramstrup, CSR-ansvarlig i Netto.

Forveksler mikroplast med mad

Når WWF Verdensnaturfonden – sammen med familierne og Netto – går på stranden på lørdag og hele ugen frem for at undersøge kysterne for mikroplastik, foregår det ganske lavpraktisk. Sandet hældes i en særlig saltvandsopløsning, og mens sandet falder til bunds, så stiger mikroplasten til overfladen. Den kan så samles op med en si og hældes over i en bakke, som man nemt kan tage mikroplasten op fra og afgøre om den for eksempel enten stammer fra et slidt fiskenet eller en plastikpose.

I sien vil der også være andet organisk materiale, som små fluer, tanglopper eller små stykker ålegræs. Det er alt sammen noget, havets dyr kan finde på at spise og det er netop problemet med mikroplast i vandet: Dyrene forveksler mikroplast med føde, og på den måde ender vi også med at have spisefisk som torsk og sild, der er fulde af plastik.

WWF Verdensnaturfonden laver undersøgelserne af mikroplast direkte på strandene. Resultaterne bliver analyseret og kategoriseret med henblik på en opfølgende rapport, der både sammenholder indsamlingen af større stykker plastikaffald og vurderer problemerne i omfanget af mikroplastforureningen.

Fakta

10 strande bliver undersøgt for mikroplast fra lørdag d. 31. august og en uge frem

Det er WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Netto, der står for undersøgelserne.

31/8 kl. 9.30-12: Hanstholm Vildtreservat og Sydvestpynten i Dragør

2/9 kl. 15.30-18: Nr. Lyngby Strand og Strand v/Hornbæk Plantage

3/9 kl. 15.30-18: Moesgaard Strand ved Aarhus og Tisvildeleje Strand

4/9 kl. 15.30-18: Blåvand Strand og Glænø Strand

5/9 kl. 15.30-18: Flyvesandet Strand og Sydhavnstippen i København

Det er 40 udvalgte familier, der sammen med WWF Verdensnaturfonden skal foretage undersøgelserne

Udtræk af resultater fra første rapport fra maj 2019:

  • Over 6.000 stykker affald blev indsamlet
  • Ca.150 kg. blev der sammenlagt indsamlet
  • Mere end 400 stykker plastikaffald kom fra ispapir, chips og slik
  • Cigaretfiltre som indeholder mikoplast var topscorer med 24,5 % af affaldet på Moesgaard Strand v. Aarhus
  • Danskerne sviner mere med slik-, is- og chipsemballage end den gennemsnitlige europæer
  • Strande tæt på byerne er plaget af forbrugeraffald som takeaway emballage og skruelåg
  • Strande ud mod større havområder er plaget af industriaffald som reb, snore og liner

Se tidligere resultater i rapporten fra maj 2019 her:

http://awsassets.wwfdk.panda.org/downloads/plastik_rapport_wwf_2019_v2.pdf

WWF og Netto samarbejder om at fjerne unødig plastik

Projekt Plastik-Smart er et initiativ i WWF Verdensnaturfondens og Salling Groups, som Netto er en del af, fælles kamp for at blive klogere på plast. Vores mål er at mindske plastikken i danskernes dagligdag og i naturen.

Nøgleord

Kontakter

For mere information og talspersoner kontakt Pressechef i WWF Verdensnaturfonden Cecilie Weinholt på 31761200 eller c.weinholt@wwf.dk

Billeder

En Capri-Sonne juice plastik-emballage, der udløb i 2009, er stadig forholdsvis intakt i 2019, hvor den er fundet på stranden. Foto: WWF
En Capri-Sonne juice plastik-emballage, der udløb i 2009, er stadig forholdsvis intakt i 2019, hvor den er fundet på stranden. Foto: WWF
Download
WWF Verdensnaturfonden og Netto er på strandene fra i dag og en uge frem. Strandene bliver undersøgt for mikroplast. Foto: WWF
WWF Verdensnaturfonden og Netto er på strandene fra i dag og en uge frem. Strandene bliver undersøgt for mikroplast. Foto: WWF
Download
Gavebånd og gamle balloner er blandt plastikaffaldet på de danske strande. Foto: WWF
Gavebånd og gamle balloner er blandt plastikaffaldet på de danske strande. Foto: WWF
Download

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

H.K.H. Kronprinsesse Mary udnævnt til præsident for WWF Verdensnaturfonden29.6.2020 07:00:00 CESTPressemeddelelse

Det er med stor glæde, at WWF Verdensnaturfonden kan meddele, at H.K.H. Kronprinsessen bliver præsident for WWF i Danmark. Organisationen arbejder med at beskytte truede dyrearter og udbrede løsninger, der kan sikre en bedre fremtid for naturen og jordkloden. Som WWF Verdensnaturfondens præsident følger Hendes Kongelige Højhed efter sin svigerfar Prins Henrik, der havde positionen fra 1972 til sin død for to år siden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum