Danske Regioner vil have flere seniorer i arbejde på sygehusene
Seniorer i sygehusvæsenet skal have bedst mulige betingelser for at blive på arbejdsmarkedet. Og for at komme tilbage til sundhedsvæsenet, som har hårdt brug for flere dygtige medarbejdere.
På Regionshospitalet Gødstrup ved Herning yder 30 ældre en vigtig indsats. De fleste af dem var ellers gået på efterløn eller pension, men de trak i arbejdstøjet igen for at blive en del af vaccinationskorpset under coronaepidemien. Siden er de blevet en fast del af mandskabet på hospitalets covid-afsnit.
Også andre steder i landet tager pensionerede sygeplejersker en ekstra tørn og hjælper med at få vagtplanerne til at hænge sammen. Og står det til Danske Regioner, skal der findes endnu flere af den slags løsninger. Regionerne ser nemlig gerne, at endnu flere seniorer vender tilbage til sundhedsvæsenet eller vælger at blive lidt længere på arbejdsmarkedet.
Det er en nødvendig del af løsningen på udfordringen med personalemangel i sundhedsvæsenet, at dem der har lyst til at yde en ekstra indsats, også får mulighed for det. Det siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau.
- Vi har rigtig mange dygtige medarbejdere, som har mulighed for at trække sig tilbage. Vi har gode eksempler på lokale løsninger, men der er endnu mere at hente, og vi vil rigtig gerne have, at vores seniorer bliver lidt længere i sundhedsvæsenet – eller kommer tilbage til det. Som bekendt mangler der personale i sundhedsvæsenet, så vi er nødt til at gøre det attraktivt at blive for dem, der kan og vil hjælpe.
Det skal kunne betale sig at tage en ekstra tørn
Fra starten af det nye år forventes der at komme nye regler, som betyder, at pensionerede sygeplejersker ikke bliver modregnet i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg, hvis de tjener penge ved siden af pensionen. Desuden vil regeringen afskaffe modregning i efterløn for medarbejdere i sundhedsvæsenet.
Anders Kühnau håber, at det vil give flere seniorer lyst og mulighed for at forsætte eller vende tilbage til sundhedsvæsenet. Han henviser til, at vi under Corona-krisen så forskellige initiativer, som gav en økonomisk gulerod til seniorer, som havde lyst til at blive eller komme tilbage på arbejdsmarkedet.
- Der skal naturligvis være et arbejdsmiljø og nogle vilkår, som giver seniorerne lyst til at lægge ekstra tid. Jeg er glad for, at man fjerner nogle barrierer for at tage en ekstra tørn i et sundhedsvæsen, som har brug for det, siger Anders Kühnau.
Plads til fokus på individuelle behov
Foruden de nye regler findes der allerede aftalte rammer, som sikrer seniorer gode muligheder for at forlænge arbejdslivet fremfor at trække sig tilbage.
I forbindelse med OK21 indgik regionerne og Forhandlingsfællesskabet en rammeaftale, som blandt andet giver mulighed for at afholde en seniorsamtale mellem leder og medarbejder. Her kan man lave en aftale med senioren om at forlænge arbejdslivet, for eksempel ved at ændre på arbejdstid eller opgaver, eller ved at der aftales et løntillæg.
Anders Kühnau understreger, at der i overenskomsten allerede er muligheder for at tilpasse et godt arbejdsliv for den enkelte medarbejder. Han ser gerne, at hospitalerne bliver bedre til at benytte sig af mulighederne, så seniorer kan bevares på arbejdspladsen så længe som muligt.
- Det handler ikke om at opfinde en one-size-fits-all løsning. Det er tværtimod vigtigt, at vi har fokus på at opfylde de individuelle behov for den enkelte medarbejder. Dem, der har lyst til at blive lidt længere, skal have de bedst mulige forudsætninger for det, siger Anders Kühnau.
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Anbefalinger skal sikre kortere sagsbehandlingstider i Medicinrådet2.2.2023 16:06:10 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse kommer nu med anbefalinger, der skal optimere sagsbehandlingstiderne i Medicinrådet. En mere forudsigelig og stabil proces for sagsbehandlingen skal sikre kortere ventetider på ny medicin til gavn for patienterne.
Flere borgere får akuthjælp i eget hjem30.1.2023 09:45:00 CET | Pressemeddelelse
Regionerne afprøver nye løsninger, der kan forebygge unødvendige indlæggelser af borgerne og lette presset på akutmodtagelserne.
Regionerne: Sådan ved du, om der er risiko for PFAS-forurening på din grund27.1.2023 14:00:01 CET | Pressemeddelelse
Ud af de ca. 15.000 grunde, som regionerne har i kikkerten for mulig PFAS-forurening, har 12.000 grundejere allerede viden om, at grunden er eller kan være forurenet. De resterende er ved at blive vurderet. Så snart regionen har konkret viden om grunden, får grundejeren besked.
Regionernes henvisninger til privathospitalerne er steget markant20.1.2023 09:32:25 CET | Pressemeddelelse
236.740 danskere blev henvist til behandling på et privathospital i 2022. Det svarer til en stigning på 63 procent sammenlignet med 2019. Danske Regioner glæder sig over, at privathospitalerne er med til at aflaste de offentlige hospitaler og nedbringe ventelisterne.
Nu kan du nemt finde din ørelæge og andre speciallæger på Min Læge-appen17.1.2023 09:01:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten to millioner danskere går hvert år til øjenlæge, ørelæge, psykiater eller anden praktiserende speciallæge. En aftale mellem Foreningen af Praktiserende Speciallæger og Danske Regioner sikrer, at du nu kan finde den speciallæge, du har brug for, på Min-Læge-appen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum