Danske Regioner: Svækkede ældre skal have bedre hjælp
Sundheden for ældre skal styrkes. Beslutningen skal træffes nu, hvis enderne skal mødes i en fremtid, hvor vi bliver flere ældre og samtidigt får svært ved at få sundhedspersonale nok. Sidste år var der over 65.000 såkaldt forebyggelige hospitalsophold for ældre over 65 år – indlæggelser, hvoraf mange nok kunne være undgået, måske endda med enkle greb.
Anders Kühnau: Regioner, almen praksis og kommuner skal gå sammen
Med langt flere ældre med svækket helbred har plejehjem udviklet sig til minihospitaler, hvor flertallet af beboere har mere end en kronisk sygdom, og 75-85 procent har demens.
”Svækkede ældre skal have bedre hjælp. Vi er ikke fulgt med udviklingen. Ingen fortjener at ende som svingdørspatienter mellem hospital og plejehjem eller hjemmepleje. En indlæggelse er en belastning for den enkelte, særligt når man er ældre og svækket. De mange forebyggelige indlæggelser presser også hospitalerne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Der er også svækkede ældre med behov for en kompleks sundhedsfaglig indsats på kommunernes akutpladser eller de midlertidige pladser fx rehabiliterings- og aflastningscentre. Regioner, kommuner og almen praksis skal gå tættere sammen i opgaveløsningen og løse mere i borgerens hjem, på plejehjem og akutpladser med fokus på forebyggelse.
”Ældres sundhed skal styrkes. Vi skal bruge de samlede kompetencer bedst muligt på tværs, og løbende omstille til smartere arbejdsgange og bruge nyt teknologi for at fremtidssikre velfærdssamfundet.”
Mads Duedahl: Lovgivningen er ikke tidssvarende
Først og fremmest er det brug for bedre rammer fra regering og Folketing. En samlet lovgivning kan åbne op for bedre datadeling mellem sektorerne og give mulighed for at dele medarbejdere og drive fælles indsatser.
”Lovgivningen er ikke tidssvarende. Kommunernes sundheds- og plejeopgaver bør entydigt ligge i sundhedsloven, og medarbejderne har brug for kvalitetsstandarder, som de kan støtte sig op ad,” siger næstformand i Danske Regioner, Mads Duedahl.
Et sammenhængende ansvar herunder sundhedsfaglig back-up vil betyde bedre forebyggelse og behandling tæt på borgeren, øge livskvaliteten og samtidigt lette et voksende pres på hospitalerne.
Nøgleord
Kontakter
Anne Mette EhlersChefrådgiverDanske Regioner
Tlf:91167399Tlf:91167399ame@regioner.dkBilleder
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Ny aftale med kiropraktorerne gør, at borgere kan udredes tættere på deres hjem25.11.2024 12:03:52 CET | Pressemeddelelse
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og Dansk Kiropraktor Forening har indgået en ny tre-årig aftale. Den betyder, at kiropraktorerne får bedre muligheder for at understøtte de praktiserende læger og det øvrige sundhedsvæsen. Og så skal der dannes kvalitetsklynger på kiropraktorområdet, hvor kiropraktorerne skal arbejde med kvalitetsudvikling.
Sundhedsreform: Rammerne er på plads – nu skal vi samarbejde15.11.2024 11:28:56 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget er enige om en omfattende sundhedsreform og dermed er rammerne for regionernes arbejde på plads. Regionerne er overordnet tilfredse med aftalen. Nu skal der samarbejdes for at gøre ord på papiret til virkelighed for borgerne.
Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år4.11.2024 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.
Danmarks nye life science-strategi styrker innovationen1.11.2024 15:16:59 CET | Pressemeddelelse
I regeringens nye life science-strategi er innovation en kerneopgave i sundhedsvæsenet på linje med behandling, forskning og uddannelse. ”Det er godt for patienterne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen1.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum