Energinet

Dansk og tysk minister indvier grøn verdensnyhed i Østersøen

Del

Presseinvitation til livestream af indvielse af ”Kriegers Flak Combined Grid Solution”.

Tirsdag 20. oktober kl. 10.00 indvier Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister i Danmark, Peter Altmaier, økonomi og energiminister i Tyskland, og Kadri Simson EU-kommissær for Energi et nyt og banebrydende havbaseret elnet på Kriegers Flak i Østersøen, "Kriegers Flak Combined Grid Solution".

For første gang i verden kombineres flere havmølleparker med en elforbindelse mellem to lande. Dermed kan de kabler, der sender strømmen fra havmøllerne i land, ikke blot transportere vindstrøm i land, men også bruges til at sende strøm frem og tilbage mellem de to lande. Når havmøllerne ikke producerer energi, kan tysk strøm flyde til Danmark eller omvendt. Det sikrer, at kablerne udnyttes tæt på 100 procent, det styrker handel med strøm, øger konkurrencen på elmarkedet og skaber lavere elpriser, og desuden forbedrer det forsyningssikkerheden.

”Kriegers Flak Combined Grid Solution” kobler den kommende danske havmøllepark Kriegers Flak og de to tyske havmølleparker Baltic 1 og 2 og skaber en ny elforbindelse fra Bjæverskov i Danmark til Bentwisch nær Rostock i Tyskland. I Bentwisch bygges desuden en dobbelt omformerstation – den er nødvendig, fordi Sjælland og Tyskland tilhører hver sit synkronområde, og derfor ikke ”svinger i den samme elektriske takt”.

Det er statsejede danske Energinet og tyske 50Hertz, der står bag byggeriet.

Kriegers Flak Combined Grid Solution undergår lige nu den sidste klargøring. Den ventes i drift i december.

Viser vejen for energiøer

Den banebrydende teknologi kan være fundamentet for en af de vigtige brikker i Danmarks grønne omstilling, nemlig fremtidige energiøer, som Folketinget har besluttet, der skal anlægges i Nordsøen og Østersøen. Øerne skal opsamle storskala havvind og sende strømmen ind i det danske elnet eller til nabolande.

INDVIELSEN:

Hvornår: Tirsdag 20. oktober, kl. 10-11.30.

Hvor: Berlin og livestream (pga Coronarestriktioner vil kun få gæster være til stede ved selve markeringen i 50Hertz hovedkvarter i Berlin).

Link til livestream: www.combinedgridsolution.com

Kodeord til livestream: xcgs395

Program for indvielsen findes i ovenstående link.

Læs mere om Combined Grid Solution:

https://energinet.dk/Anlaeg-og-projekter/Projektliste/KriegersFlakCGS

Den danske havmøllepark Kriegers Flak bliver på 600 megawatt. De tyske havmølleparker Baltic 1 og 2 er på hhv. 288 MW og 48 MW

Combined Grid Solution, der forbinder de danske og tyske havmølleparker, er på 400 MW, hvilket svarer til, at 400.000 husstandes forbrug kan transporteres gennem forbindelsen.

Forbindelsen har kostet ca. 300 millioner euro, hvoraf halvdelen er betalt af EU. 

Kontakter

Jesper Nørskov Rasmussen, pressechef i Energinet, jnr@energinet.dk, mobil 23 33 85 75.

Billeder

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Energinet har indgået betinget aftale om et salg af Evida til Finansministeriet2.11.2020 09:01:32 CETPressemeddelelse

Energinet har indgået en aftale med Finansministeriet om et salg af det danske gasdistributionsnet. Aftalen er bl.a. under forbehold for godkendelse fra Folketingets Finansudvalg. Dermed vil Energinet forventeligt afslutte den rejse, der begyndte, da Energinet på statens vegne i 2016 opkøbte først daværende DONG Energys gasdistributionsnet og siden de to andre store gasdistributionsselskaber i Danmark og konsoliderede dem i et fælles selskab, Evida.

Den grønne omstilling medfører forandringer i landskabet23.10.2020 10:01:03 CESTPressemeddelelse

Vedvarende energi fra vind og sol vil vokse markant, i takt med at vi skal bruge grøn strøm i elbiler, til varmepumper mv. Det kan det nuværende elnet ikke alle steder håndtere. Omvendt vil naturgasforbruget falde, mens de grønne gasser skal øges og bruges til helt andre ting end i dag. Energinet udgiver derfor nye analyser for at gøre opmærksom på fremtidens behov i el- og gasnettet og skabe dialog, så vi som samfund i fællesskab finder de bedste løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum