Dansk kultur i rummet med Andreas Mogensen

Del
Kulturting kommer på rumrejse fra august
Logo for rummissonen Huginn
Logo for rummissonen Huginn

Når ESAs danske astronaut Andreas Mogensen opholder sig ombord på den Internationale Rumstation ISS fra 15. august til begyndelsen af februar 2024 på Huginn-missionen medbringer han blandt andet en snes genstande, som repræsenterer forskellige vinkler på dansk kultur og forskning - I ESAs sprogbrug: Public Affairs Objects, eller blot PAO.

Genstandene er udlånt af forskellige museer og andre institutioner med det formål at focusere på dansk kultur i bred forstand. De enkelte udlånere står selv for omtalen af deres bidrag. Genstandene vil blive fotograferet ombord på ISS i vægtløs tilstand, og vil efter Andreas Mogensens hjemkomst blive leveret tilbage til ejerne.

Allerede nu er der fortalt i pressen om Karen Blixens fyldepen, en Rasmus Klump-bamse udlånt af Tivoli, en håndbold fra Dansk Håndboldforbund og en "Biodiversitetskugle" fra World Nature Foundation. I PAO-pakken er der desuden ravnefjer, en ravnefibula i bronze, en odinfigur, en guldbrakteat, en guldmedalje, flagene fra de tre nationer i Rigsfælleskabet, to slips, forskellige T-shirts, en bog af H. C. Ørsted og en vindmøllemodel. Desuden udgives der frimærker i anledning af rummissionen.

Der er masser af informationer, nyheder og kalenderoplysninger om Huginn-missionen og de forskellige aktiviteter i løbet af missionen knyttet til forsøg, udstillinger og undervisningsprojekter på hjemmesideportalen Rumrejsen.dk.

Hvis nogen iblandt pressen ønsker at kontakte de enkelte udlånere, formidler koordinator for PAO-projektet Ole J. Knudsen fra Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet meget gerne kontakten.

Nøgleord

Kontakter

Ole J. Knudsen
Aarhus Space Centre
Aarhus Universitet
e-mail: ojk@phys.au.dk
mobil: 4059 4520

Billeder

Logo for rummissonen Huginn
Logo for rummissonen Huginn
Download
Logo for formidlingsprojektet rumrejsen.
Logo for formidlingsprojektet rumrejsen.
Download
logo for ISS Expedition 70, hvor Andreas Mogensen bliver kommandør.
logo for ISS Expedition 70, hvor Andreas Mogensen bliver kommandør.
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Forskere vil genbruge nylon ved hjælp af enzymer fra bakterier10.7.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Forskere fra Aarhus Universitet, i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto, vil nedbryde nylonaffald ved hjælp af enzymer fra bakterier. ENCORE-projektet, ledet af professor Daniel Otzen, har modtaget 6 millioner DKK fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Gennembrud: Zink kan gøre afgrøder mere klimarobuste27.6.2024 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse

Klimaforandringer, tørke, stigende temperaturer og andre miljømæssige stressfaktorer udfordrer bæredygtighed i landbruget. Nu har forskere fra Aarhus Universitet gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Denne banebrydende opdagelse kaster ikke blot lys over planters komplekse vækstmekanismer, men har også potentiale til at øge afgrødeudbyttet, især i bælgplantebaseret landbrug.

Planters kommunikation med bakterier er afgørende for sundt mikrobiom og bæredygtig plantevækst15.5.2024 09:33:33 CEST | Pressemeddelelse

I et nyt tværfagligt studie har forskere opdaget, at kommunikationen mellem symbiotiske bakterier og bælgplanter spiller en afgørende rolle i opbygningen af et sundt mikrobiom omkring plantens rødder. Dette samarbejde understøtter ikke kun plantens næringsoptagelse, men påvirker også, hvilke bakterier der trives nær rødderne. Resultaterne, offentliggjort i Nature Communications, peger på betydningen af denne symbiose for bæredygtig plantevækst og landbrug.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye