Dansk Byggeri

Dansk Byggeri: Hold fast i reformerne selv om antallet af offentligt forsørgede styrtdykker

Del

Antallet af ledige, kontanthjælpsmodtagere og efterlønsmodtagere er faldet markant det seneste år. Man skal 32 år tilbage for at finde så få personer på offentlig forsørgelse, som der er nu. Dansk Byggeri glæder sig over udviklingen, men advarer mod at hvile på laurbærrene. Hold fast i reformsporet også efter folketingsvalget, lyder det.

Vi har snart vænnet os til, at der bliver stadig færre på offentlig forsørgelse herhjemme. De seneste otte år – 31 kvartaler i træk - er tallet bare faldet og faldet. Og det gik stærkt sidste år, hvor antallet af offentligt forsørgede faldt med 26.500, så der nu er 692.700 16-64 årige på offentlig forsørgelse – når man ser bort fra SU modtagere.

- Men et samlet antal offentligt forsørgede på under 700.000 i 4. kvartal sidste år, er vel nok årets hidtil bedste nøgletal. Nøk for nøk går det den rigtige vej med færre på efterløn, dagpenge og førtidspension i den erhvervsaktive alder, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Brug for reformer

Årsagen til det store fald skal ifølge Bo Sandberg findes i en kombination af arbejdsmarkedsreformer og opsving. Men selv om det går den rigtige vej, er der stadig brug for reformer.

- Efter folketingsvalget er der i den grad brug for at fastholde næsen i reformsporet, for det er i opgangstider, hvor der er job at få, at politikerne skal blive ved at finjustere strukturerne på arbejdsmarkedet og i skattesystemet, siger cheføkonomen.

Bygge- og anlægsbranchen spiller en væsentlig rolle

At virksomhederne på store dele af det danske arbejdsmarked i flere år har haft svært ved at skaffe de medarbejdere, de har brug for, har været med til at få mange til at ansætte medarbejdere, der tidligere stod uden for arbejdsmarkedet. Og her spiller bygge- og anlægsbranchen en vigtig rolle.

- I en undersøgelse fra 2018 har Tænketanken Kraka dokumenteret, at på de tre år fra 2013 til 2016, bragte byggeriet ca. 6.900 personer i beskæftigelse, som tidligere ikke var en del af arbejdsstyrken. Dermed formår bygge- og anlægsbranchen bedre end gennemsnittet for hele erhvervslivet at flytte personer fra passiv til aktiv deltagelse på arbejdsmarkedet, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik er det især efterlønnere (-11.100), nettoledige (-5.300) og kontanthjælpsmodtagere (-4.500), der er blevet færre af i løbet af det seneste år. I dag er der ca. 152.000 færre på offentlig forsørgelse end da statistikken ramte sit toppunkt i 2010, umiddelbart efter finanskrisen.

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum