Rigsarkivet

Dansk arkivformat til databaser anbefales af det amerikanske nationalarkiv

Del

I sin nyeste oversigt over anbefalede arkivformater peger det amerikanske nationalarkiv på arkivformatet SIARD, som Rigsarkivet benytter til arkivering af databaser, og hvis seneste udgave Rigsarkivet er medskaber af. Det kan få betydning for den videre udvikling af SIARD til gavn for danske myndigheder.

Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.
Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.

Det er en vigtig aktør inden for arkivsektoren, der i sine nye anbefalinger peger på arkivformatet SIARD (Software Independent Archiving of Relational Databases). Når NARA (National Archives and Records Administration) i USA fremadrettet benytter SIARD, kan det få betydning for den samlede mængde af ressourcer og viden om aflevering, bevaring og genanvendelse af databaser i formatet SIARD - og det kan i sidste ende komme de danske myndigheder til gavn, når de skal aflevere til Rigsarkivet. 

”Det er lidt af en milepæl, at NARA er kommet ombord - dels i forhold til at anvende SIARD formatet til digital arkivering af databaser og dels i forhold til udsigten til at få større opbakning til udvikling og forbedring af SIARD formatet på sigt. Hvis vi opnår større udbredelse af SIARD, kan det konkret medvirke til, at vi får bedre systemunderstøttelse og et bedre grundlag for at kunne genanvende data i fremtiden. Dermed forbedres grundlaget for både myndighedernes aflevering af data til Rigsarkivet og samfundets mulighed for at genanvende data,” udtaler Anders Raahauge, enhedschef i Rigsarkivet.

SIARD er skabt af det schweiziske forbundsarkiv og videreudviklet i et samarbejde mellem en række europæiske nationalarkiver herunder Rigsarkivet, som har været drivkraft på udvidelsen af de senere udgaver af SIARD, særligt vedr. eksterne data (SQL/MED) og skalering gennem segmentering.

Samarbejdet har været støttet af EU gennem deres eArchiving byggeblok og foregår i organisationen DILCIS Board, hvor det schweiziske forbundsarkiv og Rigsarkivet står i spidsen for vedligeholdelse og udvikling af SIARD formatet. Med NARAs anbefaling af SIARD er der lavet en ny erfaringsgruppe, hvor NARA på kort tid er blevet en af de drivende kræfter.

Faktaboks:

- SIARD er en formatspecifikation for bevaringen af relationelle databaser.
- Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.
- Rigsarkivet arkiverer data med genanvendelsespotentiale fra danske myndigheder.
- Rigsarkivet har anvendt SIARD i en dansk variant siden 2010.

Læs mere:
NARA preferred file formats for structured data
OPF International Comparison of Recommended File Formats

DILCIS Board - SIARD

Yderligere oplysninger:
Pressekontakt: Julie Avery, jav@sa.dk, tlf. 41 71 42 71.

Nøgleord

Billeder

Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.
Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.
Download
Download
Download

Information om Rigsarkivet

Rigsarkivet
Rigsarkivet
Kalvebod Brygge 34
1560 København V

https://www.rigsarkivet.dk

Rigsarkivet er Danmarks hukommelse
Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling. Vi indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data, der understøtter videns- og retssamfundets behov og kaster lys over, hvad du og vores samfund er rundet af. Vi har omkring 470 hyldekilometer arkivalier på papir og 300 terabyte digitalt skabte arkivalier - og samlingen vokser hele tiden.

Vores data er din og min fælles hukommelse. Når vi deler data og viden med dig og andre offentlige og private aktører, skaber vi nye indsigter og forståelser om vores samfund.

Dét er vores bidrag til at løse aktuelle udfordringer og til at understøtte en informeret debat om vores fælles fremtid.

Følg pressemeddelelser fra Rigsarkivet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rigsarkivet

Engang stod vi i Europas forgård – i dag kan Danmark fejre Guldbryllup med Det Europæiske Fællesskab30.9.2022 17:17:48 CEST | Pressemeddelelse

For 50 år siden underskrev Danmark slutakten til Det Europæiske Fællesskab. Nu overleverer Rigsarkivet nøglen til forståelse af den danske kurs og den lange, snørklede rejse mod optagelse i Fællesskabet. Dokumenter der tidligere har været fortrolige, analyser, notater og forhandlinger fra ministre og embedsmænd, er i dag frit tilgængelige online.

300 år gamle skibsjournaler skal klæde os på til fremtidens klima27.6.2022 09:02:21 CEST | Pressemeddelelse

Skibsjournaler med millioner af vejrobservationer fra århundreders sejlads under dansk flag, logbøger og gulnede flaskeposter med vejrregistreringer udgør en vigtig brik i fremtidens klimaforskning. De historiske vejrobservationer er aldrig anvendt før og kan give en langt bedre forståelse af fortidens vejr og fremtidens klimaændringer. Nyt projekt stiller de enestående klimadata til rådighed for dansk og international klimaforskning og for offentligheden. Projektet er muliggjort ved en bevilling på 14,25 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum