Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres
Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online. Projektet realiseres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.
I Rigsarkivets sikre magasiner ligger 5.900 udvalgte arkivæsker med dokumenter af enestående national betydning. Her finder man Danmarks grundlove, breve fra H.C. Andersen, Øresundstoldregnskaber, Christian 4.s stilebøger, retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser, fangefotos fra 1800-tallet og meget mere. Man kan også finde dokumenter, der belyser hertugdømmernes og Sønderjyllands historie, Genforeningen og danske forhold under og efter Besættelsen.
Med det nye projekt markerer Rigsarkivet et vigtigt skridt i arbejdet med at bevare den nationale skriftlige kulturarv og sikrer en nem adgang til den for alle. Arbejdet er muliggjort med 10 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og 7,5 mio. kr. fra Augustinus Fonden.
Christine Wiberg-Lyng, direktør i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, udtaler:
”Kronjuvelerne i Rigsarkivets skatkammer tæller blandt andet helt centrale dokumenter fra Danmarks tidlige statsstyre og dombøger fra landets ældste domstole. Nu digitaliseres disse helt særlige arkivalier, så alle får nem adgang til vores fælles kulturarv i dag og i fremtiden.”
Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden, udtaler:
”Vi ser et stort demokratisk og forskningsmæssigt potentiale i at bidrage til tilgængeliggørelsen af denne unikke samling arkivalier. Digitaliseringsprojektet bygger på et grundigt forarbejde, som gør det muligt at tilgængeliggøre dokumenter, der repræsenterer alle dele af samfundet. Det er værdifuldt både for det danske samfund og for danskernes fælles hukommelse, da kulturarven aktiveres på en ny måde.”
Direkte adgang til fælles historie
Rigsarkivar Morten Ellegaard glæder sig også over fremtidssikringen af de centrale dokumenter:
”Med digitaliseringen skaber vi en direkte og demokratisk vej ind i vores samlinger og vores fælles historie. Det er en investering i fremtiden. Vi fremtidssikrer de nogle gange skrøbelige dokumenter i forhold til slid, og så giver vi nuværende og fremtidige generationer mulighed for at komme helt tæt på kilderne online. Det gælder også globalt, for der er stor interesse i materiale som Øresundstoldregnskaberne, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.”
Faktaboks:
- Projekt: Digitalisering af arkivalier af enestående national betydning (ENB). Projektet dækker 5.900 arkivkasser.
- Periode: 2025-2028.
- Finansiering: Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden støtter med 10 mio. kr. Augustinus Fonden støtter med 7,5 mio. kr.
- Formål: Fremtidssikring, digital bevaring og tilgængeliggørelse af Danmarks mest centrale historiske dokumenter
Yderligere oplysninger:
Julie Avery, presseansvarlig, Rigsarkivet: Tlf. 41 71 72 41, jav@rigsarkivet.dk
Nøgleord
Billeder
Rigsarkivet er Danmarks hukommelse
Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling. Vi indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data, der understøtter videns- og retssamfundets behov og kaster lys over, hvad du og vores samfund er rundet af. Vi har omkring 500 hyldekilometer arkivalier på papir og 700 terabyte digitalt skabte arkivalier - og samlingen vokser hele tiden.
Vores data er din og min fælles hukommelse.
Følg pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Nyt Historisk Medicinsk Fødselsregister skal afsløre skjulte sygdomme8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt banebrydende digitalt register for alle personer født i Danmark i perioden 1926 til 1973 kan give nye indsigter i sammenhængen mellem fødselsvægt og sygdom. Det historiske medicinske fødselsregister er det eneste af sin slags og skal bidrage til forskning i folkesundhed, sygdomsudvikling og forebyggelse. Projektet er muliggjort med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Dyk ned i 350 års søfartshistorie: 31.000 skibsjournaler digitaliseret og klar til klimaforskere, historikere og slægtsforskere23.8.2024 08:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er netop blevet muligt at gå på opdagelse i 2 millioner sider skibsjournaler. Rigsarkivet har digitaliseret mere end en halv kilometer skibsjournaler. Det sker med støtte fra A.P. Møller Fonden og i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut.
Grundlovens skjulte symbolik3.6.2024 11:51:42 CEST | Pressemeddelelse
Hver udgave af grundlovene fra 1849 og frem repræsenterer et særligt øjeblik i Danmarks historie, og der er brugt ekstra kræfter på at tilkendegive betydningen gennem design, form og symboler. Grundlovene bliver dermed øjeblikbilleder på den stilistiske tidsånd, der prægede Danmark i perioden.
Vidste du det om grundloven?30.5.2024 13:54:02 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 175-året for Danmarks første grundloven har Rigsarkivet og en række eksperter set nærmere på grundlovene, som til dagligt opbevares i Rigsarkivet. Test din viden om Danmarks grundlove fra 1849 og frem til den nuværende grundlov af 1953.
Kom bag om grundlovens hemmeligheder30.5.2024 11:01:21 CEST | Pressemeddelelse
Grundloven af 1849 har gemt på en række hemmeligheder og ubesvarede spørgsmål, som man er blevet klogere på efter, at den i omkring et år har været væk fra sine hjemlige rammer i Rigsarkivets kølige magasiner. I stedet har grundloven, der nu kan fejre 175 år, befundet sig hos Det Kgl. Biblioteks Bevaringsafdeling blandt moderne lysapparater, kameraer og kyndige eksperter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum