Dansk arkivformat til databaser anbefales af det amerikanske nationalarkiv
Det er en vigtig aktør inden for arkivsektoren, der i sine nye anbefalinger peger på arkivformatet SIARD (Software Independent Archiving of Relational Databases). Når NARA (National Archives and Records Administration) i USA fremadrettet benytter SIARD, kan det få betydning for den samlede mængde af ressourcer og viden om aflevering, bevaring og genanvendelse af databaser i formatet SIARD - og det kan i sidste ende komme de danske myndigheder til gavn, når de skal aflevere til Rigsarkivet.
”Det er lidt af en milepæl, at NARA er kommet ombord - dels i forhold til at anvende SIARD formatet til digital arkivering af databaser og dels i forhold til udsigten til at få større opbakning til udvikling og forbedring af SIARD formatet på sigt. Hvis vi opnår større udbredelse af SIARD, kan det konkret medvirke til, at vi får bedre systemunderstøttelse og et bedre grundlag for at kunne genanvende data i fremtiden. Dermed forbedres grundlaget for både myndighedernes aflevering af data til Rigsarkivet og samfundets mulighed for at genanvende data,” udtaler Anders Raahauge, enhedschef i Rigsarkivet.
SIARD er skabt af det schweiziske forbundsarkiv og videreudviklet i et samarbejde mellem en række europæiske nationalarkiver herunder Rigsarkivet, som har været drivkraft på udvidelsen af de senere udgaver af SIARD, særligt vedr. eksterne data (SQL/MED) og skalering gennem segmentering.
Samarbejdet har været støttet af EU gennem deres eArchiving byggeblok og foregår i organisationen DILCIS Board, hvor det schweiziske forbundsarkiv og Rigsarkivet står i spidsen for vedligeholdelse og udvikling af SIARD formatet. Med NARAs anbefaling af SIARD er der lavet en ny erfaringsgruppe, hvor NARA på kort tid er blevet en af de drivende kræfter.
Faktaboks:
- SIARD er en formatspecifikation for bevaringen af relationelle databaser.
- Rigsarkivet var medskaber af den seneste udgave 2.2 af SIARD, der udkom i 2021.
- Rigsarkivet arkiverer data med genanvendelsespotentiale fra danske myndigheder.
- Rigsarkivet har anvendt SIARD i en dansk variant siden 2010.
Læs mere:
NARA preferred file formats for structured data
OPF International Comparison of Recommended File Formats
DILCIS Board - SIARD
Yderligere oplysninger:
Pressekontakt: Julie Avery, jav@sa.dk, tlf. 41 71 42 71.
Nøgleord
Billeder
Information om Rigsarkivet
Rigsarkivet er Danmarks hukommelse
Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling. Vi indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data, der understøtter videns- og retssamfundets behov og kaster lys over, hvad du og vores samfund er rundet af. Vi har omkring 470 hyldekilometer arkivalier på papir og 300 terabyte digitalt skabte arkivalier - og samlingen vokser hele tiden.
Vores data er din og min fælles hukommelse. Når vi deler data og viden med dig og andre offentlige og private aktører, skaber vi nye indsigter og forståelser om vores samfund.
Dét er vores bidrag til at løse aktuelle udfordringer og til at understøtte en informeret debat om vores fælles fremtid.
Følg pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rigsarkivet
Nyt Historisk Medicinsk Fødselsregister skal afsløre skjulte sygdomme8.10.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt banebrydende digitalt register for alle personer født i Danmark i perioden 1926 til 1973 kan give nye indsigter i sammenhængen mellem fødselsvægt og sygdom. Det historiske medicinske fødselsregister er det eneste af sin slags og skal bidrage til forskning i folkesundhed, sygdomsudvikling og forebyggelse. Projektet er muliggjort med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Danmarks vigtigste dokumenter digitaliseres og fremtidssikres7.10.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online. Projektet realiseres med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.
Dyk ned i 350 års søfartshistorie: 31.000 skibsjournaler digitaliseret og klar til klimaforskere, historikere og slægtsforskere23.8.2024 08:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er netop blevet muligt at gå på opdagelse i 2 millioner sider skibsjournaler. Rigsarkivet har digitaliseret mere end en halv kilometer skibsjournaler. Det sker med støtte fra A.P. Møller Fonden og i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut.
Grundlovens skjulte symbolik3.6.2024 11:51:42 CEST | Pressemeddelelse
Hver udgave af grundlovene fra 1849 og frem repræsenterer et særligt øjeblik i Danmarks historie, og der er brugt ekstra kræfter på at tilkendegive betydningen gennem design, form og symboler. Grundlovene bliver dermed øjeblikbilleder på den stilistiske tidsånd, der prægede Danmark i perioden.
Vidste du det om grundloven?30.5.2024 13:54:02 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af 175-året for Danmarks første grundloven har Rigsarkivet og en række eksperter set nærmere på grundlovene, som til dagligt opbevares i Rigsarkivet. Test din viden om Danmarks grundlove fra 1849 og frem til den nuværende grundlov af 1953.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum