Institut for Menneskerettigheder

Danmarkskort: Historisk mange kvinder stiller op til folketingsvalget

Del

38 procent af alle opstillede kandidater til folketingsvalget er kvinder. I Østjylland er der over 12 procentpoint flere kvindelige folketingskandidater end på Sjælland. Se, hvordan kønsfordelingen ser ud i din storkreds.

Når du i stemmeboksen lader øjnene glide ned over stemmesedlen, vil du sandsynligvis se flere kvindelige kandidater end ved det seneste folketingsvalg i 2019.

38 procent af de opstillede kandidater til folketingsvalget 1. november 2022 er nemlig kvinder, viser ny optælling fra Institut for Menneskerettigheder.

Det er det tætteste, Danmark nogensinde har været på en ligelig kønsfordeling i opstillingen til et valg.

”Det stigende antal kvindelige kandidater viser, at der i højere grad bliver lige adgang til magten i vores samfund. Det er godt for ligestillingen og for demokratiet,” siger Morten Emmerik Wøldike, der leder Institut for Menneskerettigheders arbejde med køn og LGBT+.

Sammenlignet med det seneste folketingsvalg i 2019 stiller fire procentpoint flere kvinder op ved dette valg.

Store forskelle på tværs af landet

I landets storkredse er der stadig store variationer i kønsfordelingen, alt efter hvor man slår ned på danmarkskortet. I nogle storkredse er der sket fremskridt, mens udviklingen står stille i andre.

Bornholm, Nordsjælland og Østjyllands storkredse topper listen med 42-44 procent kvindelige kandidater. Zoomer vi ind på Østjyllands storkreds, er andelen af kvinder øget fra 28 til 42 procent i perioden 2015-2022.

I den anden ende af listen ligger Sjællands og Sydjyllands storkreds, der opstiller henholdsvis 30 og 32 procent kvindelige kandidater.

”Partierne har serveretten, når det gælder om at sikre flere kvinder i politik. Derfor anbefaler vi, at partierne gør en systematisk indsats og udvikler en ligestillings- og mangfoldighedspolitik, der kan sikre kønsbalance blandt kandidater til Folketinget på landsplan og i de enkelte valgkredse,” siger Morten Emmerik Wøldike.

I ingen af storkredsene når andelen af kvindelige kandidater op over 50 procent.

Sådan har vi gjort

Vi har indsamlet information om i alt 923 kandidater via partiernes hjemmesider og mails til de partier, hvor det ikke var muligt at hente information om kandidater. Optællingen sluttede 23. september 2022.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Institut for Menneskerettigheder

Institut for Menneskerettigheder
Institut for Menneskerettigheder
Wilders Plads 8K
1403 København K

+45 32 69 88 88https://menneskeret.dk/

Institut for Menneskerettigheder er en selvejende statsinstitution. Vi har mandat til at fremme og beskytte menneskerettigheder og ligebehandling i Danmark og i udlandet.

Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum