Uønsket seksuel opmærksomhed udbredt på erhvervsskolerne
Mere end hver fjerde kvindelige elev på 17 år eller derunder oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at undervisningsmiljøloven ændres, så erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind over for seksuel chikane.
Uønsket seksuel opmærksomhed er udbredt på landets erhvervsskoler. Især de helt unge kvinder, der typisk kommer lige fra grundskolen, er ramt. Her beretter hver fjerde, at de oplever uønsket seksuel opmærksomhed, mens de går på erhvervsskolen.
Det viser en ny analyse fra Institut for Menneskerettigheder, der har afdækket omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne.
Opgørelsen baserer sig på de trivselsmålinger, som alle erhvervsuddannelser har pligt til at gennemføre årligt, og hvor der måles på elevernes generelle trivsel. I alt har 40.000 elever besvaret trivselsmålingen ud af de 110.000 lærlinge og elever, der i 2022 var indskrevet på en erhvervsuddannelse.
Af undersøgelsen fremgår det også, at problemet er mest omfattende på de uddannelser, hvor kvindelige elever er i klart mindretal. Her svarer omkring hver tredje kvinde på tværs af aldersgrupper, at hun har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Igen er problemet mest udbredt blandt de yngste elever, hvor hele 40 procent af de kvindelige elever på 17 år eller derunder svarer, at de har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på skolen.
Det er dog ikke alene kvinderne, der oplever uønsket seksuel opmærksomhed på erhvervsskolerne. Blandt de mandlige elever på 17 år eller derunder angiver godt hver femte (22 procent), at de føler sig chikaneret.
”Erhvervsskolerne har pligt til at beskytte elever mod seksuel chikane. Når så mange elever oplever uønsket seksuel opmærksomhed, tyder det på, at der er et alvorligt problem, der skal håndteres,” siger Louise Holck, direktør for institut for menneskerettigheder.
Erhvervsskolerne har pligt til at gribe ind
Efter undervisningsmiljøloven er skolerne forpligtede til at sikre et godt undervisningsmiljø. Det vil også indebære et miljø fri for seksuel chikane, men seksuel chikane er ikke nævnt I loven, og det er derfor usikkert, i hvilken udstrækning eleverne er beskyttet efter undervisningsmiljøloven.
Erhvervsskoleelever er dog allerede beskyttet mod seksuel chikane på skolen efter ligebehandlingsloven. Derfor kan erhvervsskolerne gøres ansvarlige, hvis en elev udsættes for seksuel chikane, når eleven er på skolen.
”Det er helt afgørende, at erhvervsskolerne lever op til deres forpligtelser og styrker deres vejledning for de elever, der mistrives i deres uddannelsesforløb på grund af seksuel chikane. Elever, som har været udsat for seksuel chikane, står i en særlig sårbar situation, hvis de ikke har nogen steder at søge hjælp,” siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder.
Siden 2021 har erhvervsskolerne haft pligt til at spørge ind til uønsket seksuel opmærksomhed i den årlige trivselsmåling. Dette er sket som led i trepartsaftalen om seksuel chikane.
Institut for Menneskerettigheder anbefaler, at erhvervsskolernes ansvar bliver endnu tydeligere ved, at Børne- og Undervisningsministeriet ændrer undervisningsmiljøloven, så pligten til at sikre et godt undervisningsmiljø udtrykkeligt udvides til også at omfatte et undervisningsmiljø fri for seksuel chikane, andre former for chikane og diskrimination.
Nøgleord
Kontakter
Jeanette Ringkøbing RothenborgPressechefInstitut for Menneskerettigheder
Tlf:32 69 89 00jero@humanrights.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Institut for Menneskerettigheder
Frygt skaber selvcensur i den offentlige debat5.6.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver 10. borger afholder sig fra at deltage i demonstrationer eller ytre deres mening til borgermøder af frygt for blandt andet verbale og fysiske angreb, viser Institut for Menneskerettigheders undersøgelse af ytringsfrihedens vilkår i Danmark anno 2024.
Skoleelever oplever udbredt mobning relateret til etnicitet31.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Halvdelen af skoleelever med minoritetsetnisk baggrund udsættes for mobning med deres hudfarve, nationalitet, religion eller kultur. Knap en femtedel af eleverne med ikkevestlig baggrund fortæller om nedværdigende adfærd fra deres lærer. Det fremgår af ny undersøgelse blandt skoleelever i 6. og 9. klasse, som Børns Vilkår og Institut for Menneskerettigheder står bag.
Ny aftale om abort styrker kvinders selvbestemmelse og retssikkerhed3.5.2024 11:30:30 CEST | Pressemeddelelse
Med ny politisk aftale rykkes abortgrænsen fra 12. til 18. uge, og de regionale abortsamråd nedlægges. Et stort fremskridt for kvinders ret til selvbestemmelse, mener Institut for Menneskerettigheder.
Flertal af minoritetsetniske personer oplever diskrimination i Danmark27.11.2023 16:51:14 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti minoritetsetniske personer angiver, at de har været udsat for diskrimination eller fordomme det seneste år. Det viser en omfattende undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der efterlyser en ambitiøs handlingsplan.
Menneskerettighedsinstitutioner efterlyser håndtering af farligt affald i Grønland13.11.2023 13:58:46 CET | Pressemeddelelse
Farligt affald og miljøgifte kan true befolkningens helbred og retten til sundhed og et sundt miljø. Målrettede tiltag og øget offentlighed kan forebygge, at det sker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum