Danmark vært for internationalt topmøde om uafhængighed af russisk energi
Efter den russiske invasion af Ukraine har Putin brugt energi som et politisk våben mod Europa. Derfor samler Danmark nu Østersøens otte EU-lande samt EU-Kommissionen til et topmøde på Bornholm.
Statsminister Mette Frederiksen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er værter for mødet, der får deltagelse fra Tyskland, Sverige, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen og EU-Kommissionen. Tilsammen repræsenterer de otte lande knap 150 mio. europæiske borgere.
Foruden EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen og energikommissær Kadri Simson deltager statsoverhoveder, energiministre og topembedsmænd fra landene. Tyskland er repræsenteret af deres parlamentarisk statssekretær. Hvert land kan desuden medbringe en havvindmølleparkejer eller sektorspecialist og deres elnet-myndighed.
Med sine knap 400.000 km2 – eller det, der svarer til næsten 10 gange Danmarks landareal - har Østersøregionen et stort, men overvejende uudnyttet potentiale for vedvarende energiprojekter. Den samlede havvindskapacitet i Østersøen er pt. på omrkring 3 GW.
”Energiuafhængighed og et farvel til sort energi er det skjold, som kan beskytte os mod Ruslands trusler. Det kræver en massiv udbygning af vedvarende energi i hele Europa. Landene omkring Østersøen er særligt udsatte i den nuværende situation, men nu samles vi på Bornholm for at stå sammen mod Putin og høste Østersøens store vindressourcer. For vores sikkerhed og for klimaets skyld,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.
Presse med akkreditering er velkommen til at deltage i dele af programmet. Akkreditering skal søges hos ipcd.dk.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Næste skridt mod COP30: Klimaministre fra hele verden mødes i København28.3.2025 10:23:25 CET | Pressemeddelelse
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard sidder for bordenden, når Danmark for fjerde år i træk inviterer til ministermøde i København. Copenhagen Climate Ministerial samler ministre og ledere fra hele verden d. 7.-8. maj.
Ny model for hurtigere miljøvurderingsproces for vindmøller og solceller13.3.2025 10:53:11 CET | Pressemeddelelse
Kommunerne og opstillere af vedvarende energi får nu nye muligheder for en mere enkel og dermed hurtigere miljøvurderingsproces, når de vil opstille solceller eller vindmøller på land.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard rejser til USA for at styrke samarbejdet om energi5.3.2025 14:05:01 CET | Pressemeddelelse
USA har varslet en markant ændring i amerikansk klima- og energipolitik, og Lars Aagaard skal under sit besøg mødes med flere fremtrædende politikere og centrale tænketanke samt administrationen. Derudover deltager han sammen med en række danske virksomheder på en af verdens største energikonferencer.
Ungeklimarådet søger syv nye medlemmer til at være unges stemme i klimadebatten3.3.2025 14:03:20 CET | Pressemeddelelse
Det er nu muligt at blive en del af Ungeklimarådet, hvis opgave er at rådgive og udvikle klimaanbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
Ny lovgivning styrker sikkerheden i energisektoren27.2.2025 14:06:03 CET | Pressemeddelelse
Energisektoren skal være gearet til at modstå hændelser i et forandret trusselsbillede. I dag vedtog Folketinget ny lovgivning, som implementerer to EU-direktiver, der skærper de fysiske og tekniske sikkerhedskrav i energisektoren. Desuden indføres krav på en række supplerende områder, der gør beredskabet mere robust og tidssvarende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum