Danmark skal hjælpe Ukraine med at udbygge med land- og havvind
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard annoncerer i dag en ny samarbejdsaftale sammen med den ukrainske energiminister German Galushchenko, der skal hjælpe Ukraine med at udbygge med land- og havvind.
”Russernes ødelæggelser i Ukraine har haft omfattende konsekvenser for ukrainerne og Ukraines energisikkerhed. Derfor glæder det mig meget, at vi i Danmark kan hjælpe med at opbygge deres kompetencer inden for energi, særligt vindenergi, hvor vi har stor ekspertise og Ukraine har stort potentiale. Med aftalen engagerer vi os nu endnu mere i at sikre, at det ukrainske folk får adgang til strøm, at de øger deres energiuafhængig fra Rusland, og at de får mulighed for en grøn gentænkning af deres energiinfrastruktur,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Ukraine har et stort potentiale for at udvikle sin egen vedvarende energisektor, og arealmæssigt er det Europas næststørste land med meget landbrugsjord og dermed gode muligheder for at opsætte vindmøller på land. Før krigen havde Ukraine ca. 1,7 gigawatt landvind, men en stor del af landvindmøllerne er blevet ødelagt af russiske angreb. På den korte bane består opgaven i at få den eksisterende landvind op at køre igen samt udbygge med mere landvind. På den lange bane vil det nye samarbejde undersøge potentialet for havvind.
"Russernes bombardementer i Ukraine går ud over helt almindelige mennesker, som ikke længere har strøm i stikkontakten, mulighed for at lave mad eller opvarme deres bolig. Danmark er verdensførende indenfor opbygning af både land- og havvind, hvorfor det er et område, hvor vi virkelig kan gøre en forskel for ukrainerne,” udtaler minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.
Det nye 5-årige samarbejde skal bidrage til, at Ukraine yderligere kan udbygge sin elforsyning med vindenergi. Danske myndigheder skal bl.a. hjælpe ukrainske myndigheder med at udvikle lovgivningsmæssige rammer, som kan fremme land- og havvind. Gode rammevilkår er et vigtigt greb til at sænke risici for investorer og dermed en forudsætning for at kunne tiltrække investeringer, der kan udvikle en grøn energiforsyning i Ukraine.
Fakta: Dansk-ukrainsk energisamarbejde
- Danmark og Ukraine har haft et tæt energisamarbejde siden 2014, som drives af Energistyrelsen i samarbejde med den danske ambassade i Kiev. Energisamarbejdet er finansieret af Naboskabsprogrammet under Udenrigsministeriet.
- Myndighedssamarbejdet har i sin vante form været sat i bero efter invasionen i februar 2022, men Danmarks kernekompetencer inden for grøn omstilling og det tætte samarbejde med de ukrainske energimyndigheder er fortsat relevant. Samarbejdet skal opbygge lokal kapacitet inden for langsigtet energiplanlægning, integration af vedvarende energi samt bidrage med gode danske erfaringer inden for effektiv fjernvarme og nu også land- og havvind.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Danmark styrker det grønne samarbejde på det afrikanske kontinent12.11.2024 15:08:05 CET | Pressemeddelelse
Danmark indgår nyt energisamarbejde med Marokko og udvider det grønne samarbejde med Kenya. Indsatsen omsætter Afrikastrategien fra ord til handling og understøtter udbygningen af vedvarende energi og bedre adgang til billig, grøn strøm i Kenya og Marokko.
Grøn brint i Europa: Danmark og Nederlandene styrker brintsamarbejde12.11.2024 11:29:22 CET | Pressemeddelelse
En ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Nederlandene er endnu et skridt mod etableringen af et sammenhængende europæisk brintmarked. Aftalen blev underskrevet i forbindelse med det royale besøg fra Nederlandene, hvor grøn brint var i fokus.
Nye anbefalinger fra Nordsøministre: Havvind er nøglen til Europas konkurrenceevne24.10.2024 15:05:52 CEST | Pressemeddelelse
Nordsølandene med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i spidsen er blevet enige om nye anbefalinger til den kommende Europa-Kommission og de øvrige europæiske lande. De har fået navnet Odense-anbefalingerne og sætter fokus på, hvad der skal gøres på havvindsområdet de kommende år for, at Europa undgår at sakke bagud i det grønne, globale kapløb. Det kræver bl.a. nye tilgange til finansiering af grænseoverskridende energiprojekter og samspil mellem havvindsudbygning og grøn brintproduktion.
Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse10.10.2024 11:00:43 CEST | Pressemeddelelse
Danske bæredygtighedskrav til biomasse er blandt de skarpeste i Europa, og nu får de et ekstra grønt nøk.
Fra fangst til lagring: Nu er døren til nyt milliardudbud åbnet9.10.2024 10:30:25 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et nødvendigt redskab for at nå Danmark og Europas klimamål, og i Danmark er arbejdet i fuld gang. Nyeste skud på stammen er åbningen af et udbud på 28 milliarder kroner, der skal sikre CO2-reduktioner i 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum