Slut med elbranchens brodne kar: Det skal være tryggere for danskerne at købe el
Alt for mange danskere har oplevet at blive snydt, når de har skiftet elselskab. Derfor kommer regeringen nu med en række tiltag med blandt andet mulighed for karantæne og bøder - alt sammen for at gøre det både mere trygt og gennemsigtigt for forbrugerne at skifte elselskab.
Kunder, der har fået tilbageholdt tusinder af kroner. Regninger, der er blevet markant større end lovet. Kreativ markedsføring og uigennemskuelige abonnementer og kontrakter.
Det er blot nogle af de oplevelser, som mange danskere har haft, når de har skiftet elselskab de senere år. Derfor kommer regeringen nu med en række tiltag, der skal skabe større tryghed og gennemsigtighed for forbrugerne fremover.
”Alt for mange gange har vi set plattenslagere snyde de danske elkunder på det groveste. Du skal kunne stole på elhandlerne - og de fleste er af den hæderlige slags. Desværre bliver de hæderlige presset af nogle få brodne kar, som vi skal have skovlen under. For disse kyniske lykkeriddere har ikke plads i en branche, hvor det er en tillidssag at sælge el – for det er jo noget, vi er helt afhængige af i vores hjem og vores hverdag. Med tiltagene her gør vi det tryggere for kunderne at købe strøm – og så sætter det forhåbentligt en stopper for de fuldstændige forargelige fup-forretninger, som brodne kar i elbranchen driver,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
”Det skal aldrig kunne betale sig bevidst at bryde loven. Vi har flere gange set virksomheder i elbranchen, som vildleder, når de forsøger at sælge til kunder. Forbrugerne skal kunne stole på, at den information, de får, er korrekt – og ikke pure opspind. Det skal vi til livs. Vi har tidligere skærpet sanktionerne over for de her virksomheder, som bryder markedsføringsloven. Nu går vi skridtet videre med mulighed for karantæner, bøder og øget adgangskrav for virksomhederne til markedet. Vi skiller fårene fra bukkene i branchen, og skaber større tryghed for forbrugerne, siger erhvervsminister Morten Bødskov.
Virksomheder risikerer bøder og karantæne
Over de senere år er antallet af virksomheder, der sælger strøm, og antallet af produkter på elmarkedet steget. I mange tilfælde betyder den øgede konkurrence, at forbrugerne får et bedre og billigere produkt. Men desværre er der mange eksempler på det modsatte.
Derfor kommer der fremover sanktioner mod de virksomheder, som overtræder reglerne og skaber mistillid til branchen. Mere konkret betyder det blandt andet, at hvis en elhandler snyder på vægten og ikke lever op til de regler, der skal beskytte forbrugerne, får de karantæne og vil ikke kunne få nye kunder ind i karantæneperioden. Det kan for eksempel være brud på reglerne om, at aconto-beløb skal føres tilbage eller brud på reglerne om markedsføring.
Overskrider virksomhederne gentagne gange reglerne og ignorerer eventuelle påbud risikerer de som noget nyt også en klækkelig bøde. En virksomhed med en indtjening på 20-50 millioner kroner risikerer således en bøde på helt op mod 500.000 kroner, ligesom det fremover også vil fremgå af hjemmesiden elpris.dk, hvilke virksomheder der har fået påbud og bøder.
”Vi har set alt for mange eksempler på især aggressive telefonsælgere, der fanger danskere på det forkerte ben og efterlader dem med en dyr elregning, som de er bundet til i mange måneder frem. Når de her brodne kar så er blevet opdaget, har de alt for ofte kunnet slippe med en løftet pegefinger. Det er bare slet ikke nok. Forhåbentlig vil kæmpe bøder og karantæner have en afskrækkende effekt på fuskerne,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Klima-, energi- og forsyningsministeren vil snarest indkalde Folketinget partier til forhandlinger, og forhåbningen er, at tiltagene vil kunne gavne forbrugerne fra 1 januar 2026.
For yderligere information kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på: +45 41 72 38 05 (modtager ikke sms)
Vedhæftede filer
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet ansætter ny særlig rådgiver for Lars Aagaard7.7.2025 16:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Elias Westergaard bliver ny særlig rådgiver for klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
Presseinvitation: Miljø- og klimaministre fra hele Europa samles i Aalborg2.7.2025 09:00:38 CEST | Pressemeddelelse
En ende på plastikforurening, et COP-klart og klimaneutralt EU og et fysisk eksempel på den grønne trepartsaftale. Det er på indholdslisten, når det danske formandskab samler EU's miljø- og klimaministre i Aalborg.
Stærkere elnet fra Aarhus til Aabenraa1.7.2025 12:55:22 CEST | Pressemeddelelse
Elnettet fra Aarhus til Aabenraa er på flere strækninger ved at være for slidt og for småt til den grønne omstilling. Derfor bliver elnettet moderniseret og forstærket for at sikre forsyningssikkerheden og gøre Øst- og Sydjylland klar til mere grøn strøm.
Flere penge til pulje for grønne investeringer26.6.2025 15:41:57 CEST | Pressemeddelelse
CO2-intensive virksomheder og kommercielle indenrigsfærger skal have lettere ved at omstille sig. Regeringen hæver derfor den øvre grænse for støtte i Investeringsstøtteordningen, der hjælper de udledere, som har sværest ved at omstille sig.
Nye anbefalinger til en mere robust vandsektor i fremtiden26.6.2025 07:58:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har nu fået de første anbefalinger fra Vandreguleringsudvalget. Målet er en robust sektor, der også i fremtiden har høj forsyningssikkerhed og yder beskyttelse af drikkevand og vandmiljøer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum