Danmark presser på for genbrugsmål på emballage i EU men sover i timen herhjemme
De fem lande sendte mandag et fælles brev til Frans Timmermans vicepræsident for Europa-kommissionen og EU’s miljøkommissær, Virginijus Sinkevičius, hvor landene understreger vigtigheden af at følge EU's affaldshierarki i den snart kommende revision af emballagedirektivet. I affaldshierakiet går reduktion i emballagebrug og forebyggelse af emballageaffald forud for genanvendelse som de "vigtigste og første skridt.
”Det er meget positivt, at Danmark nu skubber på for at få genbrugsmål på EU-plan. Det har vi i Plastic Change kæmpet for i årevis. Danmark er Europamestre i at generere affald med 844 kg per indbygger per år og den kurve kan vi kun knække ved at introducere genbrugsmål, der vil markere et skifte fra at fokusere på affaldshåndtering til at prioritere reduktion og forebyggelse. Lige nu pågår forhandlingerne om implementeringen af det udvidede producentansvar på emballage i Danmark. Der er derfor en gylden mulighed for Danmark til at introducere nationale genbrugsmål, så vi kan komme i gang med at knække affaldskurven allerede nu. Det har de blandt andet gjort i Frankrig, hvor vi lige nu ser markedet og de nye forretningsmodeller rykker. Hvis vi gerne vil være et grønt foregangsland skal vi gribe chancen, og ikke vente på genbrugsmål fra EU, som kan have lange udsigter” siger Anne Aittomaki, strategisk direktør i miljøorganisationen Plastic Change.
De danske forhandlinger på implementeringen af det udvidede producentansvar på emballage i Danmark pågår i de her dage med første officielle forhandlingsmøde i morgen torsdag d.3/2 mellem miljøminister Lea Wermelin og folketingets partier. Plastic Change har sammen med Danmarks Naturfredningsforening, WWF, Rådet for Grøn Omstilling og Oceana udarbejdet et fælles anbefalingspapir til en ambitiøs dansk implementering der netop inkluderer genbrugsmål for specifikke produktgrupper.
Fælles anbefalinger til konkrete reduktions- og genbrugsmål på emballage i forbindelse med implementeringen af det udvidet producentansvar i Danmark.
- Emballageaffald skal reduceres med 25 % i 2025 og 50 % i 2030
- Genbrugsmål for al markedsført emballage på 10 % i 2025, 15 % i 2027 og 50 % i 2030
- 80 % af alle drikke- og fødevarebeholdere, der sættes på markedet i Danmark i 2030 skal være genbrugelige
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk DirektørPlastic Change
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgBilleder
Vedhæftede filer
Information om Plastic Change
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, med et ambitiøst internationalt sigte
Plastic Change kæmper for en verden uden plastikforurening. Plastik er overalt – på land og til vands. Tre generationers forbrug af plastik har sat sine spor. Kun en lille del bliver genanvendt og meget bliver brændt. Resten ligger i naturen i hundredvis af år.
Følg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Klimaorganisationer anmelder plastikgigant for vildledende markedsføring29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Klimaorganisationerne Fossilfri Fremtid og Plastic Change har anmeldt virksomheden INEOS til Forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring.
Afgørende slag venter, efter FN-aftale mod plastikforurening er udskudt2.12.2024 08:23:29 CET | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en global aftale mod plastikforurening er udskudt, efter sidste planlagte møde endte uden enighed søndag. Udskydelsen giver mulighed for en mere ambitiøs aftale, lyder det fra danske Plastic Change.
149 NGO’er i nødråb under FN-forhandlinger: Vis mod og hold fast i ambitionerne!29.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Plastikforureningen vil kun kunne bremses i fremtiden, hvis ambitionerne hæves og en række lande, herunder Danmark, træder i karakter under de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale, lyder det i en erklæring fra Plastic Change og 148 andre NGO'er.
Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer27.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.
3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale25.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum