Aarhus Universitet: Arts

Danmark og EU fejrer 50 års jubilæum

Del
Det er i disse dage 50 år siden, at Danmark og EU sagde ja til hinanden. Hvad har karakteriseret det danske medlemskab, og hvad er det for en union, vi skal have de næste 50 år? Forskere, politikere og embedsmænd gør status til et åbent seminar på Aarhus Universitet.

I 1972 stemte 63,3 % danskere ja til medlemskabet i Det Europæiske Fællesskab EF. 50 år senere er vi stadig medlem nu af Den Europæiske Union EU. På et internationalt seminar på Aarhus Universitet er forskere, politikere og embedsmænd samlet for at se tilbage på det danske medlemskab, de historiske resultater, og nutidens og fremtidens europæiske udfordringer. Ifølge professor Thorsten Borring, der står bag jubilæums-seminaret, har det været en historie med op- og nedture, sidespring, tøven og store forventninger. Han fortæller:

”Historien har ikke kun udspundet sig på de bonede gulve, men har også involveret befolkningen aktivt og engageret gennem ikke færre end ni folkeafstemninger frem til i dag. Medlemskabet af EF/EU har været med til at forandre danskernes hverdag og det politiske system, men det hører også med til historien, at Danmark har sat tydelige fingeraftryk på EU’s udvikling. Der har ikke været tale om en envejsrelation.”

Over en 50 årig periode har dagsordenen for det europæiske fællesskab gået fra at handle om handel og landbrug til også at tale om globalt ansvar, klimahandling og digitale rettigheder. Politisk har EU-modstanderne gennem tiden skiftet fløj:

”Den store forskel på 1972 og i dag, at det dengang var venstrefløjen, der var toneangivende i modstanden, mens det i dag er højrefløjen. Men både i 1972 og i dag lægger modstanderne stor vægt på tabet af national selvbestemmelse, mens ja-siden i dag argumenterer for, at EU-medlemskab er adgangen til både det indre marked og politisk, og som vi så det ved sommerens folkeafstemning, sikkerhedspolitisk indflydelse i Europa,” fortæller Thorsten Borring Olesen.

Skal Thorsten Borring komme med et forsigtigt bud på, hvad de næste 50 år byder på, vil et kardinalpunkt i det 21. århundrede være om europæerne viser sig i stand til at stå sammen om forsvaret for europæiske værdier og interesser. Det er der, ifølge ham ingen garanti for, at de kan.

Seminaret er den 7. oktober fra 10.00-17.30 og er åbent for alle interesserede

Læs mere om arrangementet

Denmark and the EC/EU Experience – 50 Years of Membership

Kontakter

Thorsten Borring
Mail: histbo@cas.au.dk
Mobil: +4551211348

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye