Aarhus Universitet: Arts

Danmark og EU fejrer 50 års jubilæum

Del

Det er i disse dage 50 år siden, at Danmark og EU sagde ja til hinanden. Hvad har karakteriseret det danske medlemskab, og hvad er det for en union, vi skal have de næste 50 år? Forskere, politikere og embedsmænd gør status til et åbent seminar på Aarhus Universitet.

I 1972 stemte 63,3 % danskere ja til medlemskabet i Det Europæiske Fællesskab EF. 50 år senere er vi stadig medlem nu af Den Europæiske Union EU. På et internationalt seminar på Aarhus Universitet er forskere, politikere og embedsmænd samlet for at se tilbage på det danske medlemskab, de historiske resultater, og nutidens og fremtidens europæiske udfordringer. Ifølge professor Thorsten Borring, der står bag jubilæums-seminaret, har det været en historie med op- og nedture, sidespring, tøven og store forventninger. Han fortæller:

”Historien har ikke kun udspundet sig på de bonede gulve, men har også involveret befolkningen aktivt og engageret gennem ikke færre end ni folkeafstemninger frem til i dag. Medlemskabet af EF/EU har været med til at forandre danskernes hverdag og det politiske system, men det hører også med til historien, at Danmark har sat tydelige fingeraftryk på EU’s udvikling. Der har ikke været tale om en envejsrelation.”

Over en 50 årig periode har dagsordenen for det europæiske fællesskab gået fra at handle om handel og landbrug til også at tale om globalt ansvar, klimahandling og digitale rettigheder. Politisk har EU-modstanderne gennem tiden skiftet fløj:

”Den store forskel på 1972 og i dag, at det dengang var venstrefløjen, der var toneangivende i modstanden, mens det i dag er højrefløjen. Men både i 1972 og i dag lægger modstanderne stor vægt på tabet af national selvbestemmelse, mens ja-siden i dag argumenterer for, at EU-medlemskab er adgangen til både det indre marked og politisk, og som vi så det ved sommerens folkeafstemning, sikkerhedspolitisk indflydelse i Europa,” fortæller Thorsten Borring Olesen.

Skal Thorsten Borring komme med et forsigtigt bud på, hvad de næste 50 år byder på, vil et kardinalpunkt i det 21. århundrede være om europæerne viser sig i stand til at stå sammen om forsvaret for europæiske værdier og interesser. Det er der, ifølge ham ingen garanti for, at de kan.

Seminaret er den 7. oktober fra 10.00-17.30 og er åbent for alle interesserede

Læs mere om arrangementet

Denmark and the EC/EU Experience – 50 Years of Membership

Kontakter

Thorsten Borring
Mail: histbo@cas.au.dk
Mobil: +4551211348

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Ny forskningsoversigt kan understøtte dagtilbuds arbejde med at forebygge og opspore mistrivsel blandt børn1.12.2022 09:59:46 CET | Pressemeddelelse

Hvad skal vi forstå ved mistrivsel blandt små børn, hvordan får vi øje på den, og hvordan kan dagtilbud arbejde pædagogisk med at forebygge den? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien Pædagogisk indblik stiller skarpt på en vigtig opgave for landets dagtilbud: at forebygge, opspore og underrette om børn i risiko for mistrivsel. Den peger bl.a. på, hvilken faglighed det kræver af pædagogerne, og gør ikke mindst opmærksom på, hvordan hverdagens pædagogik i dagtilbuddet i sig selv kan virke forebyggende over for mistrivsel.

PPR-ledere i ny undersøgelse: Behov for flere pædagogiske kompetencer i PPR21.11.2022 12:11:23 CET | Pressemeddelelse

Flere og flere danske børn mistrives. Det har kastet ny aktualitet over den pædagogisk psykologiske rådgivning (PPR), der i disse år skifter målsætning fra udredning til forebyggelse. I en ny undersøgelse fra DPU, Aarhus Universitet peger PPR-lederne i danske kommuner på, at det bl.a. kræver flere ansatte i PPR med erfaring fra pædagogisk praksis. På baggrund af undersøgelsen har DPU formuleret tre anbefalinger til at styrke de tværfaglige forebyggende PPR-indsatser i landets dagtilbud og skoler.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum