Udenrigsministeriet

Danmark lancerer støttepakke til genopbygning af skoler og hospitaler i Ukraine

Del

Med sønderskudte skoler, bombede hospitaler og ramponerede vandværker står Ukraine over for en enorm genopbygning. Den indsats støtter Danmark nu med den første civile støttepakke under Ukraine-fonden.

Danmark har i dag annonceret Ukrainefondens Genopbygningspakke I, som er en civil støttepakke på 615 millioner kroner til Ukraine. Pengene går til at sætte gang i genopbygning af skoler, hospitaler og klinikker, bombekældre, vand-, varme- og energitilførslen, samt støtte til befolkningen i de krigshærgede områder. Der er særligt fokus på regionen og havnebyen Mykolaiv. Formålet med pakken er at svare på akutte behov for de ukrainere, der er blevet i landet under krigen, og samtidigt skabe mulighed for, at de mange fordrevne kan vende tilbage til deres hjem. 

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen udtaler:

”Danmark er blandt Ukraines stærkeste partnere, og behovet for hjælp til genopbygning er desværre massivt. De ukrainske børn skal kunne komme i skole, og man skal kunne få den nødvendige sundhedsbehandling på et hospital, når der er behov, selvom der er krig.”

Pakken indeholder også midler til at få den ukrainske økonomi i gang. Gennem Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har regeringen etableret en Ukraine-facilitet til investeringer i genopbygningen af centrale sektorer som for eksempel landbrug, energi og IT. Gennem FN’s udviklingsprogram (UNDP) støttes økonomisk aktivitet og jobskabelse blandt andet ved at øge støtten til at drive selvstændig forretning i Ukraine. Støttepakken er udarbejdet i tæt dialog med den ukrainske minister for genopbygning og Mykolaivs regionale og lokale myndigheder.

Livsnødvendig humanitær og akut hjælp til Ukraine
Pakken indeholder også et humanitært spor. Her gives støtte til FN, Internationalt Røde Kors (ICRC) og danske civilsamfundsorganisationer og deres ukrainske partnere.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen udtaler:

”Det er vigtigt, at vi målretter den humanitære støtte til områder, hvor befolkningen er allermest sårbar og udsat over for krigshandlingerne. Millioner af mennesker har brug for nødhjælp, medicin og mad, ligesom der skal ryddes miner, så vi kan få forsyninger frem. Jeg er særligt tilfreds med, at så mange danske civilsamfundsorganisationer er klar til at hjælpe med det vigtige arbejde.”

Danmark er et af de lande, der støtter Ukraine mest i forhold til sin størrelse. Tidligere i år lancerede Danmark Ukrainefonden, der har tre ben – militær støtte, civil støtte og privatsektorstøtte. Der er i 2023 afsat 1,2 milliarder kroner til civile indsatser i Ukraine og øvrige østlige nabolande.

BAGGRUND

Siden sidste år har Danmark leveret humanitær støtte og genopbygning af både energi-, varme- og vand-tilførslen i byen, samt reparationer af boliger og bygninger. Det arbejde har været i gang, siden Statsminister Mette Frederiksen takkede ja til den ukrainske præsident Zelenskys invitation om at tage en særlig rolle i genopbygningen af regionen og havnebyen Mykolaiv.

Ukrainefondens Genopbygningspakke I indeholder følgende indsatser:

Indsatser til genopbygning

  • 110 millioner kroner til Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til IFUs Ukraine-facilitet til investeringer i genopbygningen.
  • 100,7 millioner kroner til FN’s projektledelseskontor (UNOPS) til behovsanalyse, reparation og genopbygning af skoler, sundhedsfaciliteter, bombekældre og beboelse.
  • 75 millioner kroner til European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) til EBRD’s ’Crisis Response Special Fund’, der yder akut bistand til Ukraine, inkl. Mykolaivs vandforsyningssystem.
  • 60 millioner kroner til Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF) til genopbygning af vandforsyningen i Mykolaiv.
  • 52,8 millioner kroner til ”Ukraine Energy Support Fund”, der blev oprettet kort efter invasionen med henblik på at yde bistand til Ukraine på energiområdet og bedst muligt sikre landets energiforsyning trods de russiske angreb.
  • 35 millioner kroner til United Nations Development Programme (UNDP)’s ’Recovery and Peacebuilding Programme’, der vil yde støtte til bl.a. jobskabelse, sundhedsklinikker og decentrale borgerserviceenheder. 
  • 35 millioner kroner til International Migration Organisation (IOM) til forbedring af de socioøkonomiske betingelser for særligt udsatte og krigspåvirkede befolkningsgrupper, samt deres adgang til basale ydelser, særligt vand.
  • 1,5 millioner kroner til Kommunernes Landsforening (KL) til twinning-samarbejde mellem ukrainske og danske kommuner.

Humanitære indsatser

  • 20 millioner kroner til ICRC til beskyttelse af civile i de krigshærgede områder.
  • 25 millioner kroner til FN’s Humanitære Landefond til generelle humanitære indsatser i blandt andet områder tæt på frontlinjen.
  • 100 millioner kroner til danske civilsamfundsorganisationer inden for beskyttelse, fordeling af nødhjælp til svært tilgængelige områder og humanitære minerydning

For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare7.5.2024 07:18:28 CEST | Pressemeddelelse

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed6.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye