Danmark får fire nye ingeniørinstitutter
Aarhus Universitet har ved årsskiftet gennemført en organisationsændring, der nu gør det muligt at åbne fire nye institutter. Det sker som led i arbejdet med at styrke de ingeniørvidenskabelige forsknings- og uddannelsesaktiviteter.
Aarhus Universitet har siden 2016 været i gang med at udrulle en historisk stor satsning på ingeniørområdet. Målet er at skabe internationalt ledende forsknings- og uddannelsesmiljøer inden for teknisk videnskab, og den nye organisationsændring med fire selvstændige ingeniørinstitutter er et vigtigt skridt på vejen.
“Vi har over de seneste år opnået en iøjnefaldende vækst i både studenterbestand og forskningsportefølje på det tekniske område, og det er vi glade for. Nu går vi skridtet videre og styrker de enkelte ingeniørdiscipliner markant. Det er en investering, der i de kommende år skal skabe et væsentligt større udbud af ingeniørarbejdskraft i Danmark, mere efterspørgselsdrevet forskningssamarbejde og dermed bedre forudsætninger for innovationsevne og vækst i virksomhederne. Det er en god nyhed ikke bare for Aarhus Universitet, men for hele landet,” siger Eskild Holm Nielsen, dekan for Faculty of Technical Sciences.
I forbindelse med organisationsændringen nedlægger Aarhus Universitet Institut for Ingeniørvidenskab og Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.
De fire nye institutter er:
Institut for Bio- og Kemiteknologi
Institut for Byggeri og Bygningsdesign
Institut for Elektro- og Computerteknologi
Institut for Mekanik og Produktion
Læs mere om ingeniørsatsningen på Aarhus Universitet
Mere samarbejde med samfundet
En af hensigterne med de nye institutter på Aarhus Universitet er at skabe bedre forudsætninger for samarbejde med både virksomheder og offentlige institutioner.
“Som universitet har vi et medansvar for at skabe den viden og de teknologiske fremskridt, der er afgørende for, at vi kan løse de store, globale samfundsudfordringer. Samtidig skal vi sikre, at denne viden også kommer virksomhederne til gavn, og at den kan bruges som løftestang for udvikling i dansk erhvervsliv. Det er ikke nogen nem opgave, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver en ambitiøs indsats på både forsknings- og uddannelsesniveau, og det kræver et ledelsesmæssigt fokus på at skabe plads til både de dybe fagligheder og til samarbejde på tværs af institutter, fakulteter og det omgivende samfund,” siger Eskild Holm Nielsen.
De nye ingeniørinstitutter samler diplomingeniøruddannelser, civilingeniøruddannelser samt udviklings- og forskningsaktiviteter inden for veldefinerede discipliner, og det giver gode forudsætninger for mere erhvervssamarbejde, uddyber han:
“Vi skærper vores profil, så vi kan henvende os i øjenhøjde til både små og store virksomheder i samfundets forskellige sektorer, og de kan henvende sig til os. Det er et meget vigtigt samspil. Vi ønsker at integrere erhvervslivets problemstillinger og teknologiudfordringer i både vores uddannelses- og forskningsaktiviteter.”
Landets dygtigste ingeniører
Bag organisationsændringen ligger også en markant uddannelsesvision, og dekan Eskild Holm Nielsen ønsker, at Aarhus Universitet skal uddanne landets bedste ingeniører.
“Vores dimittender har udsigt til et arbejdsliv, hvor de som generation vil få historisk stor betydning. De skal blandt andet udfase fossile brændsler, skabe grøn omstilling, bremse klimaforandringer, grundlægge en teknologibaseret sundhedssektor og gennemføre en digital revolution i industrien. Det er ikke så lidt - som man siger på jysk - og det kræver, at vi viderefører en lang tradition for hele tiden at investere i og udvikle vores uddannelser. Vi skal sørge for, at vores studerende får den viden, dannelse og teknologiindsigt, der er nødvendig for, at de kan omsætte teori til kloge løsninger. Vi vil være kendt som det universitet i landet, der uddanner de dygtigste ingeniører til et stadigt mere krævende arbejdsmarked,” siger han.
Læs mere om ingeniøruddannelserne på Aarhus Universitet
KONTAKT
Eskild Holm Nielsen, dekan, Faculty of Technical Sciences
Nøgleord
Kontakter
Eskild Holm Nielsen, dekan,
Faculty of Technical Sciences
Mail: dean.tech@au.dk
Mobil: +4521229511
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
På bestyrelsesmødet 8. oktober 2020 gav AU’s bestyrelse grønt lys til etableringen af fire nye ingeniørinstitutter på universitetet. Den nye organisering har til formål at samle fagmiljøerne på tværs af Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og Institut for Ingeniørvidenskab. De nye institutter åbnes under Faculty of Technical Sciences 1. januar 2021.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion22.1.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.
Store, vilde dyr kan være en billig genvej til øget biodiversitet21.1.2021 14:18:18 CET | Pressemeddelelse
Alt fra svampe og insekter til planter og rovfugle kan blive påvirket i en positiv retning, hvis flere heste, elge, vildsvin eller krondyr fik lov til at leve vildt, viser ny rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.
Næsten en tredjedel af danskerne har skåret ned på kødet i kosten21.1.2021 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at næsten en tredjedel af danskerne har reduceret eller stoppet deres kødforbrug. Blandt dem er især personer med videregående uddannelse, personer i større byer, kvinder og unge.
Robot-kollega indtager produktionslinjen på traditionsrig Aarhus-fabrik20.1.2021 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Mandag den 18. januar var der demo-dag på Jydsk Emblem Fabrik i Malling – en 135 år gammel familieejet virksomhed, der skal have et intelligent, selvkørende og samarbejdende mobilt robotsystem med i produktionen.
50 millioner til forskning, udvikling og innovation i økologisk jordbrug18.1.2021 14:16:47 CET | Pressemeddelelse
I samarbejde med Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS) åbner GUDP for ansøgninger til en pulje på 50 mio. kr. for yderligere at udvikle økologisektoren og styrke økologiens bidrag til samfundet på områder som miljø og klima, biodiversitet, drikkevandsbeskyttelse, dyrevelfærd og sundhed.
Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs13.1.2021 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.
Intelligente flow-modeller kan få stor indflydelse på vindenergiprojekter7.1.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Aarhus Universitet udvikle datadrevne maskinlærings-modeller til meget nøjagtigt at simulere luftens flow i vindmølleparker. Målet er at optimere og kontrollere møllerne for at øge deres samlede energieffektivitet. Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum