Turbine Forlaget A/S

Da helligdage blev brugt til tant og fjas

Del
Alt var ikke slid og slæb fra morgen til aften i middelalderen. "Fritid og forlystelser – træning, morskab og tidsfordriv i middelalderen" er titlen på Kåre Johannessens nye bog, der viser, at også i middelalderen var der tid til tant og fjas.
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani

I middelalderen havde man også tid til overs, selv om man ikke havde begreber som ”ferie” og ”fritid”. Efter alt at dømme havde man omtrent lige så meget fritid for 700 år siden, som vi har i dag. Den største forskel er formentlig, at arbejdsdagene var længere i middelalderen, men til gengæld var der et væld af helligdage, der skulle holdes hellige, for den gang var helligdage bestemt ikke noget, der blev afskaffet, tværtimod.

På både helligdage og hverdage var der tid til en række aktiviteter, der ikke tjente andre formål end at skabe glæde og fornøjelse i livet. Der var masser af tid til at muntre sig med benknusende boldspil og drabelige ridderturneringer, hvor både høj og lav tog del i festlighederne. Der blev også spillet teater og musik. På markedspladserne kunne man møde en gøgler – eller en leger, som det hed dengang. Leg var en del af livet – og ikke kun for de små − og brætspil er bestemt ikke en moderne opfindelse, men derimod en af middelalderens fritidsforlystelser, som jo har overlevet og dyrkes af mange den dag i dag.

Kåre Johannessen er uddannet cand.mag. i historie og middelalderarkæologi. Han har gennem mange år haft tilværelsen i middelalderen som sit primære studiefelt, og han graver gerne dybt i kildematerialet i sin søgen efter viden om helt almindelige menneskers liv på den tid. De fleste kilder handler om adlen og kirkens folk, men langt de fleste mennesker hørte ikke til blandt disse folk. Kåre Johannessen formår at sætte fokus på bønderne og de jævne folks hverdagsliv i middelalderen, som han har skrevet en række populærhistoriske bøger om. Fritid og forlystelser er så vidt vides den første udgivelse på dansk, der samlet behandler fritiden i middelalderen.

Tidligere har Kåre Johannessen udgivet tre bøger på Turbine: Magt og mennesker i Danmarks middelalder, Lyst og lidenskab i middelalderen og Mørkets skabninger middelalderens gruelige gestalter. Og så har han siden 2015 arbejdet som selvstændig historieformidler og kendes nok af mange som fast deltager i Historiequizzen på DR.

Mød Kåre Johannesen på Historiske Dage. Søndag d. 19. marts kl. 10.20, hvor han i selskab med Adrian Hughes underholder om middelalderens forlystelser.

Fakta om bogen:

Titel: Fritid og forlystelser – Træning, morskab og tidsfordriv i middelalderen
Forfatter: Kåre Johannessen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740694185
Sidetal 212
Vejl. pris. 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 17. marts 2022

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Kåre Johannessen fortæller om fritid og forlyster i middelalderen – en tid, hvor de havde langt flere helligdage end i dag. Foto: ©Suezanna Zentani
Download
Bogen forside minder i stil om de forrige bøger, Kåre Johannesen har skrevet om middelalderen.
Bogen forside minder i stil om de forrige bøger, Kåre Johannesen har skrevet om middelalderen.
Download

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Svensk debutroman om identitetspolitik, Houellebecq, androider og katten Gandalf7.6.2023 15:02:40 CEST | Pressemeddelelse

Da Andrés Stoopendaals debutroman Dunning-Kruger-effekten udkom i Sverige var det til bragende flotte anmeldelser, der sammenligner ham med bl.a. Stig Larsson og Michel Houellebecq. Hans prosa blev kaldt ”en eksotisk fugl i det svenske udgivelseslandskab”, og anmelderen skrev videre, at han ”næsten bliver sur over, at vi ikke får lov at læse mere af den slags.” Dunning-Kruger-effekten er virkelig helt sin egen.

De anbragte børn får ordet7.6.2023 14:13:00 CEST | Pressemeddelelse

Siden 1800-tallet har Danmark haft institutioner til børn, der af forskellige årsager skulle anbringes uden for hjemmet. 150.000 danske børn har gennem de sidste 150 år været – eller er nu – anbragt uden for hjemmet. Der findes mange beretninger fra børneforsorgen, men kun meget sjældent indeholder disse fortællinger børnenes egne ord. I Anbragt – stemmer fra børneforsorgen fra 1900 til i dag får de anbragte børn ordet og fortæller deres historier, der ofte indeholder store afsavn og enorm utryghed.

Nye veje ind i naturen7.6.2023 11:56:00 CEST | Pressemeddelelse

Da Nikolaj Voldum Ahlburg i 2021 udgav den lille håndbog Naturdannelse – naturformidlerens håndbog sammen med Line Beck, var han den, der ofte tog rygsækken på og tog på lange vandreture eller padlede en tur i kajakken. Nu har sygdom tvunget biologen og naturvejlederen til at sætte farten ned og finde nye måder at være i naturen på. Måder, som har bragt ham tættere på naturen end nogensinde før. I Naturdannelse året rundt - fortællinger fra en naturformidlers praksis folder Nikolaj Voldum Ahlburg naturdannelsesbegrebet ud og giver et kreativt bud på, hvordan fremtidens friluftsliv også kan se ud.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum