COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?
Langt de fleste europæere har en smartphone på sig, uanset hvor de befinder sig.
Når vi bruger mobilitetsapplikationer som kort fra Google og Apple, bliver data om vores bevægelser lagret på vores smartphones, og disse data indsamles af tech-giganterne Apple og Google.
Nu har forskere analyseret disse mobilitetsdata for at se, hvordan vi har bevæget os rundt – eller ikke bevæget os rundt – under den første bølge af COVID-19-pandemien. Det giver et klart billede af, hvordan social afstand har påvirket spredningen i Europa.
Smartphones og pandemier
– I disse smartphones-tider har vi adgang til så mange data, at vi kan overvåge pandemier på en helt ny og mere præcis måde, siger professor i teoretisk fysik ved Syddansk Universitet, Francesco Sannino. Han står bag denne undersøgelse sammen med kollegerne Giacomo Cacciapaglia og Corentin Cot fra universitetet i Lyon i Frankrig.
Undersøgelsen er tilgængelig som preprint og afventer peer review.
Forskernes beregninger viser, at social afstand i seks uger affødte en reduktion i infektionsraten på 25%- 45% for de fleste lande i Europa.
Løbende justeringer af forholdsregler
Den procentvise ændring i infektionsraten betyder ikke, at der er færre smitte-tilfælde. Reduktionen gør, at kurven for smitte-tilfælde er længere tid om at nå max, men det påvirker ikke nødvendigvis det samlede antal, der er en uafhængig mængde.
De europæiske lande indførte forskellige forholdsregler og restriktioner under den første COVID-19-bølge, og de blev løbende justeret i takt med spredningen i de enkelte lande.
– I stedet for at klassificere landene på grundlag af deres politiske valg, bruger vi mobilitetsdata fra Google og Apple til at måle effekten af indsatserne for social afstand, siger Francesco Sannino.
Her bevægede folk sig mindst
Indbyggerne i Italien, Frankrig, Portugal og Spanien havde den laveste mobilitet, hvilket betyder, at de bevægede sig mindre end indbyggerne i andre lande. Når man ser på infektionsraten i disse lande i den samme 6 ugers periode, ser vi, at den faldt med gennemsnitligt 30 pct.
Sverige havde det samme fald i infektionsraten, men havde også en meget højere mobilitet.
– Interessant nok oplevede Sverige en reduktion i infektionsraten i samme størrelsesorden som lande med lav mobilitet; Italien, Frankrig, Portugal og Spanien. Dette antyder, at der opstod en vis grad af social afstand uanset de politiske beslutninger i Sverige.
Hvad angår mobilitet i undersøgelsens andre lande, placerer de sig mellem Sverige og Italien/Frankrig/Portugal/Spanien.
Mobilitetsdata
Mobilitetsdata fra Google og Apple er offentligt tilgængelige på følgende websider: google.com/covid19/mobility og apple.com/covid19/mobility.
Nøgleord
Kontakter
Professor i teoretisk fysik, Francesco Sannino, sannino@cp3.sdu.dk, tlf 2135 6088
Vedhæftede filer
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum