Christiansborg opfordres til at lytte med på World Children’s Day

Del

Børn fra hele Europa har bidraget til kunstinstallationen Earth Speakr og nu opfordres politikerne til at lytte til de unges beskeder.

Til World Children’s Day d. 20. november 2020 håber kunstneren Olafur Eliasson, at politikerne og beslutningstagerne vil lytte til de kommende generationer. Som en del af Eliassons kunstværk, Earth Speakr, vil børns budskaber om fremtiden og Jordens tilstand blive præsenteret for politikerne og forhåbentligt give nogle reaktioner fra politikerne og på sociale medier, hvor projektet bliver forstærket med hashtagget #ListenToTheFuture.

Over 250.000 personer har tilsammen været en del af Earth Speakr siden lanceringen i juli i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020. Det mangfoldige kunstværk med dens app og hjemmeside, der er tilgængelig på 25 sprog, blev skudt i gang af Eliasson med det formål at forstærke børnenes håb og give mulighed for dem at dele deres bekymringer om klimaforandringerne og for at fremme deling af budskaber på tværs af generationer over hele Europa og i verden.

Kunst og kultur giver et frirum, et mødepunkt, hvor man kan dele forskellige perspektiver og samtidig hylde forskelligheder. Når ens ideer kommer til udtryk i kunstværkets udformning, får man følelsen af, at ens engagement bliver anerkendt. For mig er det den her form for dobbeltsidet betydning essentiel. Earth Speakr er et kunstværk udformet af børn, der udtrykker dem selv på en kreativ måde i forhold til klimaet og deres egen fremtid. Kunstværket inviterer alle til at lytte til børnenes geniale, sjove og, ikke så overraskende, hjerteskærende og ærlige beskeder.

World Children’s Day husker os på, at vi skal vise og demonstrere overfor børnene, at deres jordnære synspunkter er gyldige og yderst tiltrængte i arbejdet med at forme fremtiden. De bliver med-skabere i vores fælles fremtid. I anerkendelse af FNs Børnekonvention og i lyset af børnenes rettigheder beder jeg politikerne og andre personer i magtfulde positioner om at arbejde for og lytte til børnene – ikke bare i dag, men hver eneste dag hele året. – Olafur Eliasson, Kunstner

Børnene har en stemme

Børn fra 70 lande er med til at skabe kunstværket ved at dele deres budskaber igennem appens augmented-reality teknologi – på deres modersmål. Ved at dele deres ideer, frustrationer og mulige løsninger henvender børnenes videobeskeder sig til de voksne, men også til andre børn.

Hey, jeg bliver nødt til at sige noget. Vær sød at beskytte miljøet ellers er der ikke en fremtid. Der er ikke nogen Planet B og der er ingen Plan B, hvis ikke vi gør noget nu. Tak for din hjælp. – siger fortovet i Kapfenberg, Østrig

I ville ønske, at folk spiste færre dyr. – siger en væg i Tallinn, Estland

For hver baby, der bliver født, burde der plantes et træ. foreslår et blad fra Leiria, Portugal

For at sikre, at børnenes beskeder bliver hørt, vil over 108 virtuelle og fysiske Earth Speakr-events, organiseret af det voksende netværk, invitere børnene til at være kunsterne ved at bringe deres omgivelser til live. Goethe-instituttet og de tyske ambassader på tværs af EU har støttet kunstværkeret fra begyndelsen, og har været med til at give børn en mulighed for at diskutere deres budskaber på nær hånd med lokale politikere. Innovative samarbejder og partnere, herunder biblioteket Dokk1 i Aarhus, TBA21–Academy Ocean Space i Italien, den internationale World Clean Up Day og EIT Climate-KICs Climathons hos Youth Innovators, integrerer Earth Speakr i deres aktiviteter i bæredygtighedens tegn.

Earth Speakr er finansieret af Udenrigsministeriet i Tyskland og faciliteret i samarbejde med Goethe-instituttet. Vær en del af projektet ved at downloade Earth Speakr appen fra Google Play eller App Store og besøg https://earthspeakr.art/da/

Earth Speakr i Danmark

Ligesom Earth Speakr mener vi, at børn repræsenterer nutiden og fremtiden – det er vigtigt at deres stemmer bliver hørt af verdenens ledere for at sikre, at det miljø, som børnene arver, ikke er beskadiget med ingen mulighed for at redde det som følge af forurening, ødelæggelse af naturen, masseudryddelse og klimaforandringer. Earth Speakr giver børn en engagerende og meget kraftfuld platform, hvor de kan finde deres stemme frem og forstærke deres tanker. Jorden lider, børnene råber op, men lytter verdenens ledere overhovedet? – Amy (17) og Ella (15) grundlæggere af Kids Against Plastic

Earth Speakr er et rigtig godt eksempel på, at det kan lade sig gøre, at give børn og unge en stemme, så de kan påvirke klimadebatten. I bibliotekerne har vi netop også fokus på at sikre, at børn og unge får redskaber til at deltage i demokratiet og til at handle på verdensmålene. Derfor er det helt oplagt for os på Dokk1 at sætte fokus på Earth Speakr og hjælpe børn og unge igang med at deltage. Og klodens fremtid er en fælles sag - derfor har vi også rakt ud til vores internationale bibliotekskontakter og håber, at vi i det netværk af biblioteker kan sprede Earth Speakr, så vi får endnu flere børn og unge med på tværs af lande – Marie Østergård, bibliotekschef i Aarhus Bibliotekerne.

I Danmark har Dokk1 i Aarhus integreret Earth Speakr i forbindelse med det europæiske biblioteksnetværks arbejde med FNs Verdensmål for bæredygtighed ved at være medforfatter på en værktøjskasse, der opfordrer til læring igennem leg og udforskning. BUSTER Filmfestival har også været med til at give Earth Speakr i hånden børnene og hjælpe dem med at udforske Earth Speakr-universet. I oktober præsenterede Olafur Eliasson Earth Speakr ved TED Countdown sammen med klimaktivisten Al Gore og musiker og skuespiller Jaden Smith.

Fredag den 20. november kl. 09:00 lancerer den nye bæredygtighedsplatform, TOMORROW, en digital generationssamtale i anledningen af World’s Children’s Day. Kunstneren Olafur Eliasson og den 15-årige Selma Montgomery mødes til en samtale mellem to generationer af klimaaktivister. Både Eliasson og Montgomery arbejder på at få den bæredygtige omstilling af vores samfund sat øverst på alles agenda - med hver deres værktøj.

Studio Olafur Eliasson har i tæt samarbejde med førende institutter og eksperter skabt Earth Speakr toolkits – gratis og tilgængelige på 25 sprog, med det formål at inspirere børn uanset om de er på museum, på biblioteket eller i klasseværelset, til at snakke på vegne af planeten.

Beskeder fra hele landet

Børn fra alle dele af landet har taget del i projektet indtil videre – beskeder fra flere end 65 byer lige fra Mårslet til Solrød Strand til Rødby. Mange børn har skabt beskeder i Earth Speakr og luftet deres bekymringer, delt deres kreative ideer eller støttet op om internationale miljø-mærkedage som f.eks. World Clean Up Day og den Globale Klimastrejke. I Danmark har mange af børnene delt deres budskaber under emnerne Planter, Plastik og Byer. Med animererede beskeder fra børnenes lokale miljøer giver kunstværket en global indsigt i de hyperlokale holdninger og forener dem indenfor rammerne af kunstværket.

Hvorfor klone mig, når jeg forurener verden? Uden mig ville jorden være sundere siger en bil i København, Danmark

Dejlig dag ved stranden. Men husk. Smid ikke skrald i vandet. anbefaler en sten i vandkanten i Frederiksværk, Danmark

Udforsk AR Loud Speakrs direkte eller online

På projekters interaktive hjemmeside kan voksne tage børnenes beskeder og forstærke dem ved at forme Loud Speakrs – en stor samling af budskaber, bragt sammen igennem augmented reality. Når Loud Speakrs er blevet skabt, kan de deles online og placeres på det virtuelle verdenskort – på pladser, parker eller foran politiske bygninger, så andre kan udforske dem igennem Earth Speakr appen. Over 580 Loud Spekars er lige nu på kortet på fremtrædende steder, herunder også foran Christiansborg i København.

Editors Notes

Se Olafur Eliasson gennemgå hans kunstværk, Earth Speakr, her: https://www.youtube.com/watch?v=ufuqKULtml0&feature=youtu.be

Billeder og videoer

Se https://earthspeakr.art/en/press-and-media/ for mere information og for at downloade pressebilleder eller videoer.

Bliv involveret

Børn kan skabe Earth Speakr budskaber og invitere deres venner til at lave flere.

Voksne og nutidens beslutningstagere og globale ledere kan udforske budskaberne på Earth Speakr, samle budskaberne i såkaldte Loud Speakrs, og dele dem med andre for at forstærke det budskab eller emne, som de finder mest relevante. Eliasson håber på, at politikerne bliver inspirereret til at bruge budskaberne på Earth Speakr til at få børnene til at føle sig imødekomne og hørt.

Institutioner kan være værter på events og opfordre børn til at deltage. Tilgængelige toolkits på hjemmesiden kan hjælpe med at få Earth Speakr ud til børnene og engagere dem i at skabe og udforske kunstværket i fællesskab med andre.

Se https://earthspeakr.art/en/get-involved for mere information om hvordan Earth Speakr kan blive en del af jeres undervisning.

Nøgleord

Kontakter

Dansk pressekontakt:
Marcus Voldum
Marcus.voldum@grey.com

Generel pressekontakt:
press@earthspeakr.art
www.earthspeakr.art/da/presse-og-medier

Information om Earth Speakr

Earth SpeakrOm Olafur Eliasson

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson (f. 1967) arbejder med skulptur, maleri, fotografi, film, installationskunst og digitale medier. Omdrejningspunktet for Eliassons kunst er hans interesse i vores sansning og forståelse af verden, fysisk forankrede oplevelser og følelsen af selv og fællesskab. Hans praksis er ikke kun begrænset til museer og gallerier; han arbejder også med arkitektur, interventioner i det offentlige rum, undervisning samt samfundsrelevante temaer, særligt klimahandling. Siden midten af 1990’erne har Eliasson stået bag en lang række store udstillinger og projekter verden over. I 2019 blev han udnævnt til goodwill ambassadør for FN’s udviklingsprogram med fokus på klimaindsats og FNs verdensmål.

Studio Olafur Eliasson ligger i Berlin og består af et stort team af håndværkere, arkitekter, arkivarer, forskere, administratorer, kokke, kunsthistorikere og specialiserede teknikere.

www.olafureliasson.net

SOE.TV

Om Tysklands Formandskab ved det Europæiske Ministerråd 2020

Se www.eu2020.de for mere information om Tysklands Formandskab ved det Europæiske Ministerråd 2020 og deres program.

Om Goethe-Instituttet

Goethe-Instituttet er den føderale kulturinstitution i Tyskland og er aktivt verden over. Med over 157 institutter I 98 lande arbejder Goethe-instituttet for at promovere Tyskland i udlandet og tilvejebringe et kulturelt fællesskab og nutidigt billede af Tyskland. Igennem samarbejder med en række institutioner fordelt over flere lokationer har Goethe-Instituttet cirka 1.000 kontaktpunkter verden over. Se www.goethe.de/EU2020 for mere information.