Earth Speakr

Børn overtager Earth Speakr, et interaktivt kunstværk af Olafur Eliasson

Del
Earth Speakr er en ny og interaktiv kunstinstallation kreeret af kunstneren Olafur Eliasson, som vil forstærke og give børnenes ideer, tanker, bekymringer og håb for Jordens fremtid og tilstand en stemme i klimadebatten. Kunstværket inviterer de voksne, nutidens beslutningstagere og ledere til at lytte til, hvad børnene har at sige. Earth Speakr bruger augmented reality til at give børnene en stemme igennem den gratis Earth Speakr-app og interaktiv hjemmeside, der er tilgængelig i alle 24 officielle sprog i Den Europæiske Union. Eliasson har skabt kunstværket i anledning af Tysklands Formandskab for det Europæiske Ministerråd 2020.
Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet
Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet

København, 1. juli 2020 – EarthSpeakr bliver lanceret i dag og opfordrer børn på tværs af Europa til i fællesskab at skabe et snakkede kunstværk til fordel for Jordens fremtid.

Bag initiativet Earth Speakr, som består af en app, en hjemmeside, fysiske fremstillinger, og meget mere, er den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Earth Speakr blev søsat i anledningen af Tysklands Formandskab for det Europæiske Ministerråd 2020 og er en central del af formandskabets kulturprogram. Kunstværket er støttet af det Føderale Udenrigskontor I Tyskland og tilvejebragt i samarbejde med Goethe-instituttet. Earth Speakr er gratis og taler for samarbejde og fælles refleksion over klimaforandringerne og Jordens fremtid på tværs af alle aldre i Europa.

Børnene taler på vegne af Jorden

Henover de næste seks måneder kan alle downloade Earth Speakr-appen og animere deres omgivelser omkring dem med den sjove og interaktive teknologi i appen. Børn og unge, som endnu ikke har stemmeret, kan tage del i projektet og dele deres tanker om miljøet ved at animere deres stemme og ansigt på ting omkring dem – alt fra et træ, en bananskræl, himlen eller lygtepælen på vejen, kan få børnenes stemme og dele deres mening om lokalmiljøet eller klimaets tilstand. De kreative animerede beskeder bliver delt på www.earthspeakr.art og kan opleves igennem appen som augmented reality (AR).

”Earth Speakr er et fælles kunstværk, som gør børn til kunsterne. Kreativiteten og fantasien hos de børn, som kommer til at fylde Earth Speakrs, bestemmer hvad Earth Speakr projektet bliver til. Kunstværket bliver udarbejdet igennem børnenes tanker, forestillinger, bekymringer og håb. De kan skabe noget sjovt, flot, seriøst eller poetisk igennem Earth Speakr-appen. Der er intet rigtigt eller forkert og det er nemt for alle at deltage. Earth Speakr opfordrer børn til at være kreative og dele deres tanker og følelser med os, og være med til at forme verden og planeten – i dag og for fremtiden,” siger Olafur Eliasson.

 “Børn bliver normalt fortalt at de skal være fokuseret i skolen og følge reglerne. Men nu er det os voksnes tur til at lytte til hvad de unge har at sige. Med Earth Speakr giver Olafur Eliasson børnene en unik mulighed for at være kreative og komme på ideer, der kan have potentiale til at forbedre fremtiden for alle europæere. Earth Speakr sørger for, at de unges stemmer bliver streamet og afspillet i hjertet Europa, hvor de politiske beslutninger bliver taget, og giver scenen til de unge. Det er nu vi skal lytte – det gælder vores alles fremtid,” siger Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas.

For at give muligheden til så mange mennesker som muligt, udviklede Eliasson og hans studio et hovedsageligt digitalt kunstværk sammen med et hold af børn, forskere og andre specialister. Earth Speakr er tilgængelig på de 24 officielle sprog talt i Den Europæiske Union og kan bruges verden over. For at komme så langt ud som muligt med kunstværket er projektet i tæt samarbejde med et voksende netværk af museer, biblioteker og uddannelsesinstitutioner, så som Goethe-Instituttet på tværs af Europa og Dokk1 biblioteket i Aarhus, som deler det både online og fysisk de steder, hvor tiltagende mod COVID-19 tillader det.

Voksne lytter til fremtiden

Earth Speakr forstærker børnenes budskab og inviterer de voksne og nutidens beslutningstagere og globale ledere til at lytte til dem. De voksne kan på www.earthspeakr.art skabe såkaldte ”Loud Speakrs”, som er en samling af beskeder i AR-form, for at vise, at børnenes budskaber er blevet hørt. Loud Speakrs kan blive placereret alle steder på det virtuelle kort – på offentlige pladser eller parker, og over politiske bygninger, for at få andre til at lytte med. Budskaberne på Earth Speakr bliver også streamet direkte i Bruxelles ved Justus Lipsius-bygningen og Europabygningen, ved det Europæiske Parliament i Bruxelles og Strasbourg, samt i Berlin ved atriummet ved Det Tyske Udenrigsministerium.

”Livet på Jorden er en sameksistens mellem mennesker, planter og økosystemer. Vi bliver nødt til at anerkende det her som eksistensgrundlaget for alt liv på Jorden og tage de rigtige beslutninger for bedst at bevare det. Det er den unge generation, der skal leve og trives i fremtiden og derfor skal deres stemmer høres højt og tydeligt i nutidens debatter og klimapolitiker.

Mit kunstværk, Earth Speakr, opfordrer netop børnene til at sige deres mening og fortælle om deres bekymringer eller håb for fremtiden på vegne af klimaet. Med Earth Speakr-appen kan de udtrykke sig selv igennem alverdens ting, figurer eller genstande i deres lokalmiljø. Kunstværket skal samle alle deres stemmer og forstærke hvad de har på hjertet. Deres stemmer skal høres af os – de voksne, beslutningstagerne og politikkerne, og vi skal tage deres kreative fortællinger seriøse,” siger Olafur Eliasson.

Fra d. 1. juli 2020 vil børnenes budskaber være synlige på det virtuelle kort igennem Earth Speakr og Loud Speakrs vil poppe op i AR-universet på pladser og steder henover EU. Se mere eller deltag I skabelsen af kunstværket ved at downloade Earth Speakr-appen via Google Play eller App Store. Besøg hjemmesiden www.earthspeakr.art og deltag i debatten på sociale medier ved at bruge tagget @earthspeakr.

Er du parat til at lytte til fremtiden?

Editors Notes

Se Olafur Eliasson gennemgå hans kunstværk, Earth Speakr, her: https://www.youtube.com/watch?v=ufuqKULtml0&feature=youtu.be

Billeder og videoer

Se https://earthspeakr.art/da/presse-og-medierfor mere information og for at downloade pressebilleder eller videoer.

Bliv involveret

Børn kan skabe Earth Speakr budskaber og invitere deres venner til at lave flere.

Voksne og nutidens beslutningstagere og globale ledere kan udforske budskaberne på Earth Speakr, samle budskaberne i såkaldte Loud Speakrs, og dele dem med andre for at forstærke det budskab eller emne, som de finder mest relevante. Eliasson håber på, at politikerne bliver inspirereret til at bruge budskaberne på Earth Speakr til at få børnene til at føle sig imødekomne og hørt.

Institutioner kan være værter på events og opfordre børn til at deltage. Tilgængelige toolkits på hjemmesiden kan hjælpe med at få Earth Speakr ud til børnene og engagere dem i at skabe og udforske kunstværket i fællesskab med andre.

Se https://earthspeakr.art/da/bliv-en-del-af-projektet/ for mere information om hvordan Earth Speakr kan blive en del af jeres undervisning.

Om Olafur Eliasson

Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson (f. 1967) arbejder med skulptur, maleri, fotografi, film, installationskunst og digitale medier. Omdrejningspunktet for Eliassons kunst er hans interesse i vores sansning og forståelse af verden, fysisk forankrede oplevelser og følelsen af selv og fællesskab. Hans praksis er ikke kun begrænset til museer og gallerier; han arbejder også med arkitektur, interventioner i det offentlige rum, undervisning samt samfundsrelevante temaer, særligt klimahandling. Siden midten af 1990’erne har Eliasson stået bag en lang række store udstillinger og projekter verden over. I 2019 blev han udnævnt til goodwill ambassadør for FN’s udviklingsprogram med fokus på klimaindsats og FNs verdensmål.

Studio Olafur Eliasson ligger i Berlin og består af et stort team af håndværkere, arkitekter, arkivarer, forskere, administratorer, kokke, kunsthistorikere og specialiserede teknikere.

www.olafureliasson.net

SOE.TV

Om Tysklands Formandskab ved det Europæiske Ministerråd 2020

Se www.eu2020.de for mere information om Tysklands Formandskab ved det Europæiske Ministerråd 2020 og deres program.

Om Goethe-Instituttet

Goethe-Instituttet er den føderale kulturinstitution i Tyskland og er aktivt verden over. Med over 157 institutter I 98 lande arbejder Goethe-instituttet for at promovere Tyskland i udlandet og tilvejebringe et kulturelt fællesskab og nutidigt billede af Tyskland. Igennem samarbejder med en række institutioner fordelt over flere lokationer har Goethe-Instituttet cirka 1.000 kontaktpunkter verden over. Se www.goethe.de/EU2020 for mere information.

Nøgleord

Kontakter

Dansk Pressekontakt: Marcus Voldum - marcus.voldum@grey.com


Generel Pressekontakt: press@earthspeakr.art

Billeder

Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet
Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet
Download
Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet. Foto: Lars Borges
Olafur Eliasson, Earth Speakr, 2020. Støttet af Tysklands Udenrigsministerium i anledning af Tysklands overtagelse af EU Formandsskabet 2020 og udført i samarbejde med Goethe-Instituttet. Foto: Lars Borges
Download
Olafur Eliasson, 2020. Foto: Lars Borges
Olafur Eliasson, 2020. Foto: Lars Borges
Download

Links

Information om Earth Speakr

Earth SpeakrEarth Speakr

Earth Speakr er et kunstværk af Olafur Eliasson. Det opfordrer børn til at dele deres stemme på vegne af Jorden og inviterer de voksne til at lytte på børnenes budskaber.

The Earth Speakr app er tilgængelig på Google Play og App Store fra d. 1. juli.

Følg projektet på de sociale medier: @earthspeakr

#earthspeakr #listentothefuture

www.earthspeakr.art

Olafur Eliasson

Olafur Eliasson (b. 1967) er en billedkunstner og arbejder med skulpturer, malerier, fotografering, film, installation og digitale medier. Hans studio er baseret i Berlin.

www.olafureliasson.net

Følg pressemeddelelser fra Earth Speakr

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Earth Speakr

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye