DI - Dansk Byggeri

Byggeriet er en vigtig brik til at stabilisere økonomien

Del

Virksomhedernes forventninger til fremtiden fortsætter den lange opstigning ovenpå det historiske dyk i 2. kvartal, viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for august. I bygge- og anlægsbranchen er man nu tilbage ved den velkendte situation fra før coronakrisen, hvor der er flere, som mangler arbejdskraft end efterspørgsel.

- I modsætning til forbrugerne ser erhvervslivet nu en smule mere optimistisk på den nærmeste fremtid. Men virksomhedernes forventninger kommer også fra et langt lavere udgangspunkt nede fra corona-kulkælderen. Der hersker forsat stor usikkerhed i erhvervslivet, og hvis der er noget, virksomhederne er allergiske overfor, er det uforudsigelighed og usikkerhed, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

De tre primære kilder til usikkerhed er, hvad der sker med eksporten, om der kommer en ny virusbølge, og hvad der sker, når de fleste hjælpepakker udløber lige om lidt.

Byggeriet holdt skindet på næsen under corona
- Byggeriet og boligmarkedet har heldigvis vist sig ret corona-resistent. I modsætning til situationen under finanskrisen hører byggeri og boligmarked nu til de stabiliserende elementer i dansk økonomi, siger Bo Sandberg.

Byggeriets konjunkturindikator er gået fra -34 i april til -10 i august. Og ifølge Dansk Byggeri kan bygge- og anlægsbranchen for eksempel via energirenoveringer, klimasikring og vedligeholdelse af veje derfor spille en vigtig rolle i den økonomiske genopretning de kommende kvartaler.

- At byggeriet er ved at vende tilbage til situationen før coronapandemien ses også ved, at der nu igen er lidt flere byggevirksomheder, nemlig 21 procent, der mangler arbejdskraft, mens 18 procent mangler opgaver og efterspørgsel, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Sådan opgøres erhvervstilliden
Danmarks Statistiks erhvervstillid opgøres som et nettotal, hvor virksomhedernes negative besvarelser trækkes fra de positive. For den del af konjunkturbarometret, der vedrører byggebranchens ordrebeholdning, er der i august et nettotal på -13. Det er fremkommet ved at trække de 20 procent af virksomhederne, der bedømmer ordrebeholdningen til at være ”ikke tilstrækkelig” fra de blot syv procent, der bedømmer ordrebogen som ”mere end tilstrækkelig”. Mens den store mellemgruppe på 73 procent vurderer ordremængden til ”tilstrækkelig”.

 

Kontakter

Cheføkonom Bo Sandberg, bsa@danskbyggeri.dk, telefon 28 50 38 19

Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02

Information om DI - Dansk Byggeri

DI - Dansk Byggeri
DI - Dansk Byggeri
H.C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

72 16 00 00http://www.danskbyggeri.dk

 

 

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri

Reglerne for kontrol og kvalitetssikring af beton og betonbyggerier er fuldt ud betryggende17.12.2020 13:57:51 CETPressemeddelelse

Sagen om den dårlige betonkvalitet i Njals Tårn giver ikke anledning til at ændre praksis for, hvordan kvalitetssikring af beton og betonarbejde på byggepladsen gennemføres, mener DI Dansk Byggeri og Dansk Beton. Gældende regelsæt og standarder for beton og betonarbejdet på byggepladsen er tilstrækkelige, hvis de vel at mærke følges, til at sikre en tilstrækkelig god kvalitet af betonbyggeri.