Briterne udskyder grænsekontrol af fødevarer
Danske virksomheder kan tage den med ro lidt endnu, for det bliver ikke nødvendigt med eksportcertifikater på mejeri-, slagteri- og fiskeprodukter ved indførsel til Storbritannien før oktober. Certifikaterne skulle oprindeligt have været på plads fra 1. april 2021, men de britiske politikere og myndigheder har udskudt deadline med et halvt år. Dermed får danske virksomheder og myndigheder bedre muligheder for at gennemføre Brexit i en Coronatid.
- Fødevarestyrelsen har længe forberedt sig på Brexit og ikke mindst på den nye store opgave med at underskrive i omegnen af 40.000 eksportcertifikater, som skal følge de animalske produkter hen over Nordsøen eller under Kanalen, siger Lilian Noer, kontorchef i International Handel i Fødevarestyrelsen og fortsætter:
- Med en udsættelse af den opgave med seks måneder til den 1. oktober får vi nu endnu bedre mulighed for at sikre en så smidig handel med Storbritannien, som overhovedet muligt, og dermed understøtte den danske fødevareeksport.
I dag udsteder Fødevarestyrelsen i omegnen af 100.000 eksportcertifikater om året, så 40.000 oveni, alene til det britiske marked, er bestemt en opgave, der er til at tage og føle på.
Grænsekontrol i Esbjerg
Fødevarestyrelsen er i fuld gang med gennemførelsen af Brexit. Blandt andet har det, siden 1. januar 2021, været et krav, at der skal udføres veterinær grænsekontrol af animalske produkter fra Storbritannien, der rammer EU's ydre grænse eksempelvis i Esbjerg Havn. Medarbejderne, der sørger for afsendelse af levende dyr og avlsmateriale til Storbritannien, har ligeledes skullet tilpasse sig nye britiske krav til dokumentation og certifikater og har også været i fuld sving siden 1. januar 2021.
På disse områder samt på import af foder og IUU-kontrol af fisk og fiskevarer har der været mange nye opgaver.
- Vi fortsætter i samme gode gænge med Brexit-opgaverne, og vi vil undervejs have fortsat fokus på udviklingen i krav og aktiviteter i Storbritannien. Det er helt nødvendigt for at være klar til Brexit. Hele tiden, siger kontorchef Lilian Noer.
Fakta om nye deadlines
Nye deadlines for britiske krav til eksport af animalske produkter til Storbritannien. Skæringsdatoen for animalske produkter flyttes fra d. 1. april oger nu 1. oktober 2021.
Storbritannien har meldt ud om ændringer i kontrolkrav til EU-virksomheder, der eksporterer til Storbritannien. Ændringerne gælder primært for eksporten af animalske fødevarer, men også skæringsdatoen for animalske biprodukter (ABP) rykkes og medfører følgende:
- Pr. 1 oktober 2021 skal eksport af animalske fødevarer, samt visse animalske biprodukter, fra EU til Storbritannien forhåndsanmeldes og ledsages af et eksportsundhedscertifikat.
- Pr. 1. januar 2022 vil fødevarer, samt visse animalske biprodukter, der eksporteres fra EU til Storbritannien skulle indføres og kontrolleres på et godkendt grænsekontrolsted i Storbritannien.
- Pr. 1. marts 2022 vil levende dyr, der eksporteres fra EU til Storbritannien skulle indføres og kontrolleres på et godkendt grænsekontrolsted i Storbritannien.
- De britiske krav, som blev indført pr. 1. januar 2021, til eksport af levende dyr og avlsmateriale samt til animalske produkter under beskyttelsesforanstaltninger, ABP samt for fisk og fiskevarer (IUU) fra EU til Storbritannien, berøres ikke af de nye deadlines. Det betyder, at eksporten heraf fortsætter på eksisterende vilkår.
- Krav til importkontrol, når levende dyr, avlsmateriale, foder og fødevarer importeres fra Storbritannien til EU berøres heller ikke. Det betyder, at den importkontrol, som er indført pr. 1. januar 2021 fortsætter uændret, og skal ske i overensstemmelse med gældende EU-lovgivning. IUU kontrollen i forbindelse med import samt reeksport af fisk er ligeledes uændret.
For yderligere oplysninger kontakt Fødevarestyrelsens pressetelefon på: tlf. 22 84 48 34
Kontakter
Fødevarestyrelsens pressetelefon
Tlf:2284 4834presse@fvst.dkInformation om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Hundesnoren skal bruges med omtanke – og kun midlertidigt1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
1. juli træder nye regler i kraft for, hvornår og hvordan hundeejere må binde deres hunde. Målet er at sikre bedre dyrevelfærd og undgå, at hunde står bundet i lang tid uden opsyn.
Naturstyrelsen får dispensation fra regler for tilsyn med dyr i naturnationalparker21.6.2025 07:59:34 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har søgt dispensation fra §9 i Dyrevelfærdsloven og skal nu tilse studene i naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov på bestandsniveau. Dispensationen er ikke en lempelse, men en præcisering af vilkårene for tilsyn med stude i naturnationalparkerne.
Nu skal mange hunderacer tjekkes af dyrlægen inden parring3.6.2025 11:20:50 CEST | Pressemeddelelse
Nye regler skal forebygge arvelige lidelser blandt hunde og beskytte tæverne mod for tidlig parring og mange hvalpekuld.
Dansk forbud mod PFAS i pizzabakker og engangsemballage virker8.5.2025 12:06:36 CEST | Pressemeddelelse
Paptallerkener, pizzabakker og bagepapir købt i udlandet er ofte produceret med PFAS, som kan være sundhedsskadeligt. I Danmark har forhandlerne stort set fjernet problemet med PFAS i fødevarekontaktmaterialer, viser Fødevarestyrelsens kontrol.
Besætning med 10.000 kalkuner i Vesthimmerland er ramt af fugleinfluenza10.4.2025 19:33:41 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har torsdag erklæret udbrud af fugleinfluenza i Aalestrup i Vesthimmerlands kommune i en besætning med omkring 10.000 kalkuner. Allerede torsdag indleder Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen arbejdet med at aflive dyrene. Fjerkræavlere og hobbybesætninger i en radius af 10 km fra den smittede besætning i Aalestrup bliver omfattet af restriktioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum