Borgmesters tak til unge københavnere: I har taget et stort ansvar
Smitten steg voldsomt i starten af december, og særligt de unge lå højt i smittestatistikkerne. Derfor opfordrede regeringen til, at alle unge skulle lade sig teste inden jul, så vi kunne få bragt smitten ned. København fulgte op med breve til alle unge i e-Boks og massiv kommunikation blandt andet på sociale medier. Og hvis man troede, at de unge ikke tog coronaen alvorligt – ja, så tog man fejl, mener borgmester Sisse Marie Welling:
”Flere end 6 ud af 10 københavnere mellem 15 og 25 år lyttede og fulgte anbefalingerne og lod sig teste i december. Det gjorde de på trods af meget lange køer og begrænset åbningstid hos testcentrene. Jeg er rigtig taknemmelig for, at vi har så mange samvittighedsfulde unge – som tager smitten mindst lige så alvorligt som andre grupper i samfundet. Det er en stor gruppe unge, som har taget et stort ansvar, og der er ingen tvivl om, at det har været med til at begrænse smitten, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.
Allerede den 5. december åbnede de første af i alt otte pop op-teststeder i Københavns Kommune, hvor unge kunne komme uden tidsbestilling og lade sig teste. Derudover var der også de normale hvide testtelte. Pop op-teststederne var åbne for alle københavnere, men i perioder med pres på opfordrede kommunen til, at andre gav plads til de unge. Allerede den 5. december – få dage efter regeringens opfordring – tog København de første tre pop op-teststeder i brug. Derefter åbnede fem teststeder mere, hvor kommunens egne folk agerede køvagter og testledere, og der blev skaffet ekstra podere til Øksnehallen op mod jul, da der virkelig var tryk på.
”Der er fortsat brug for, at vi tester, og lige nu er der ingen kø. Så jeg vil opfordre til at følge de unges eksempel og lade sig teste, hvis man har mistanke om at være smittet. Det er den bedste måde at beskytte vores sårbare borgere og redde liv, indtil vi alle er vaccinerede,” siger Sisse Marie Welling og tilføjer, at kommunen har haft et rigtig godt samarbejde både med regionen og med de forskellige teststeder.
Fakta om pop op-tests:
- Der er 110.418 københavnere i målgruppen 15-25 år.
- I december blev i alt 68.731 unge i aldersgruppen 15-25 år testet, og de fik tilsammen gennemført 121.133 tests i december. Det svarer til, at hver ung i gennemsnit lod sig teste 1,76 gange. Det skal bemærkes, at der er tale om PCR-tests og ikke lyntests. Data stammer fra en særkørsel hos Statens Serum Institut.
- I perioden fra den 5. til den 22. december 2020 åbnede der ikke mindre end 8 pop op-teststeder rundt om i byen.
- Der var fem teststeder åbne ad gangen, hvor de unge kunne komme og blive testet uden at bestille tid først, herunder Øksnehallen, Københavns Universitet Amager (KUA), Københavns Erhvervsakademi på Guldbergsgade (KEA), Københavns Professionshøjskole Campus Carlsberg, Nørrebrohallen, Krudttønden, Birkedommervej og Brønshøj Gl. Skole.
- Københavns Kommunes medarbejdere stillede op som køvagter, testledere og podere, ligesom Røde Kors var til stede ved flere af pop op-teststederne for at svare på spørgsmål.
Nøgleord
Kontakter
Katrine Kirch KirkegaardPressekonsulent
Tlf:21273273lh6p@kk.dkInformation om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Rådhuspladsen 1
1599 København V
https://www.kk.dk/
Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns Kommune vil nedbringe ventetid til ADHD/ADD-tilbud20.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ventetiden er i dag alt for lang for voksne københavnere med ADHD/ADD, som har brug for hjælp til at få hverdagen til at fungere bedre. Nu bliver kommunens undervisningstilbud udvidet, så borgerne kan komme hurtigere til.
Ny app varsler københavnere, som er særligt sårbare over for luftforurening30.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når luftforureningen i København er høj, går det især ud over borgere, som lider af KOL, astma eller hjertesygdomme. Også børn med visse kroniske sygdomme og gravide er særligt sårbare, når luftforureningen er høj. Derfor har Københavns Kommune udviklet appen ’Byens Luft’.
Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem29.4.2025 06:34:00 CEST | Pressemeddelelse
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum