Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Borgere med type 2-diabetes får det mærkbart bedre af kommunal rehabilitering

Del
Som de første i landet viser Center for Diabetes en klar og tydelig dokumenteret effekt af deres tilbud til københavnere med diabetes. Brugerne af centret kommer i bedre fysisk form, de er mindre stressede og vigtigst: de får styr på deres langtidsblodsukker, som er helt centralt for deres velbefindende og risikoen for følgesygdomme.

Er du københavner, og har du diabetes, så er det en rigtig god idé at få din læge til at henvise dig til forløb hos Center for Diabetes og Hjertesygdomme under Københavns Kommune. For en ny omfattende undersøgelse viser, at det virker.

- Den nye undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at vi får hjulpet rigtig mange københavnere med at tackle deres sygdom. Vi modvirker ulighed i sundhed, og det gør en stor forskel, at vi har en pallette af tilbud, som kan tilpasses den enkelte borgers behov og ønsker, siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i København (SF).

Kommunernes indsats gavner både borgere og samfundsøkonomi

Ikke mindre end 308 borgere medvirker i undersøgelsen, som er gennemført i perioden 2018-2021. Borgerne er blevet fulgt fra begyndelsen af deres rehabiliteringsforløb og helt frem til 6 måneder efter, at forløbet er afsluttet. Resultaterne giver et enestående billede af de langsigtede effekter af kommunale rehabiliteringsforløb.

- Diabetes er en stille sundhedskatastrofe, både for samfundet, fordi det er en sygdom i voldsom vækst og for den enkelte, fordi der kan følge alvorlige øjen-, hjerte-, nyre- og nervesygdomme med. Derfor er det så vigtigt at sætte ind, så man værner mod alvorlige sygdomme og kortere liv. Patientrettet forebyggelse er centralt for bedre liv med diabetes, som er et mål, vi mener, vi bør have for hele samfundet, fordi det både gavner den enkelte og samfundet, siger Claus Richter, administrerende direktør, Diabetesforeningen.

- Kommunerne har haft ansvaret for rehabilitering af borgere med kroniske sygdomme siden 2007, og der har været kritik af, at vi ikke har været gode nok til at løse opgaven. Men det her er et rigtig godt eksempel på, at vi kan løse opgaven omkring kronisk sygdom i det nære sundhedsvæsen i kommunen, at vi er klar til mere ansvar, og at den kommunale forebyggelse gavner både patient og samfundsøkonomi, siger Sisse Marie Welling.

Beregninger viser, at der kan spares cirka 6 mio. kroner i sundhedsvæsnet – alene inden for de første 5 år efter indsatsen, når 300 borgere med type-2-diabetes gennemfører det forløb, som tilbydes i Center for Diabetes og Hjertesygdomme. Det kan følges af en yderligere besparelse på cirka 3 mio. kroner, når borgerne i højere grad bliver på arbejdsmarkedet og får færre udgifter til medicin.

Styr på blodsukker og mindre stress

Rapporten ”Hvordan går det borgerne i Center for Diabetes”, viser en statistisk signifikant og markant forbedring af borgernes langtidsblodsukker (HbA1c) fra et forløb starter og til seks måneder efter forløbets afslutning. Langtidsblodsukkeret har stor betydning for risikoen for alvorlige og invaliderende følgesygdomme som for eksempel sår på fødderne, risikoen for amputationer, nyresvigt, hjertekarsygdomme eller påvirkning af synet.

Også borgernes mentale sundhed bliver mærkbart bedre efter at have gennemgået et forløb. Andelen af borgere, som viser tegn på diabetes-stress, er halveret, efter at de har afsluttet et forløb i Center for Diabetes og Hjertesygdomme, og tendensen fastholdes.

Mindst 250.000 danskere lever i dag med type-2 diabetes, og cirka 15.000 får stillet diagnosen hvert år.

Øvrige resultater fra undersøgelsen:

• Rapporten ”Hvordan går det borgerne i Center for Diabetes” bygger på en undersøgelse foretaget af Center for Diabetes og Hjertesygdomme blandt 308 borgere i perioden 2018-2021.

• Flere borgere er fysisk aktive efter et rehabiliteringsforløb. Andelen af borgere, som på en uge ikke oplever, at de bliver forpustet, falder fra hver fjerde til hver tyvende.

• 96 procent af borgerne når deres målsætning under et rehabiliteringsforløb.

• 9 ud af 10 borgere er motiverede for at bruge deres nye viden og ændre vaner.

• De borgere, der har deltaget i undersøgelsen, afspejler fordelingen af mænd og kvinder blandt københavnerne med type-2 diabetes. Lidt flere mænd end kvinder får konstateret sygdommen.

Kontakter

Billeder

Information om Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

https://www.kk.dk/

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye