Bitdefender finder sofistikeret spyware, der har holdt sig skjult i fire år
Spywaren, som Bitdefender har navngivet ‘Mandrake’, er en kompleks platform rettet mod Android-enheder. Spywaren, der blev fundet i starten af 2020, bruger apps fra Googles Play-butik til at inficere en enhed. Men dette er kun den første fase af et sofistikeret angreb, der primært har ramt enheder i Europa, Australien og Nordamerika.
Fuldt funktionelle apps lokker ofrene ind
Den første fase af angrebet består af apps i Googles Play-butik. Bitdefender har opsporet syv forskellige apps, hvoraf nogle af dem har tusindvis af downloads, indenfor en række forskellige kategorier, bl.a. finans og design. De hedder:
- Abfix
- CoinCast
- SnapTune Vid
- Currency XE Converter
- Office Scanner
- Horoskope
- Car News
Alle er de skabt af Mandrakes bagmænd og inficerer ofrets enhed, når de bliver downloadet. For at omgå Google Plays sikkerhedssystem, aktiverer hackerne dog først det fulde angreb i forskellige faser, efter at app’en er blevet downloadet.
Det særlige ved disse apps er, at nogle af dem har tilhørende hjemmesider, sociale medie-sider, som Facebook og Twitter, eller endda en Youtube-kanal. Alt sammen for at overbevise brugerne om, at app’en er troværdig. Normalt fabrikerer hackere falske anmeldelser og kommentarer til deres apps i Google Play for at øge troværdigheden.
I reglen skal en bruger give en app tilladelse til at kunne gøre forskellige ting på enheden, f.eks. at afholde den fra at gå i dvale. Men her manipulerer hackerne brugerne ved at gemme ‘accepter-knappen’ bag andet indhold på skærmen, som brugeren bliver lokket til at trykke på, hvorved appen får tilladelse til alt på enheden.
Derudover er disse apps fuldt ud funktionelle, de bliver opdateret med nye funktioner, og der bliver tilmed reageret på negative anmeldelser, hvor bagmændene retter de problemer, som brugerne rapporterer. På den måde undgår hackerne, at ofrene opdager, at de er blevet angrebet, hvilket er vigtigt ift. den næste fase.
Udspionerer ofrene for at fastslå værdi af angreb
I den næste fase udspionerer hackerne deres ofre. Mandrake giver bagmændene fuld kontrol over den inficerede enhed, som de kan udnytte til eksempelvis at læse SMS’er, optage hvad der sker på skærmen og følge enheden via dens GPS.
Al den viden bruger hackerne til at beslutte sig for, om ofret er interessant for dem eller ej. Hvis de ser en værdi i ofret, iværksættes den næste fase. Hvis ikke hackerne finder ofret interessant, går Mandrake ikke videre til næste fase af angrebet.
For de ofre, som hackerne finder værdifulde nok, vil et komplet angreb blive iværksat, hvor bagmændene bl.a. kan stjæle fortrolige oplysninger, udføre pengetransaktioner, afpresse ofret eller udføre et målrettet phishing-angreb.
Har fløjet under radaren i fire år
Da bagmændene har været meget påpasselige med, hvem de har udført de komplette angreb imod, så er det lykkedes dem at flyve under radaren indtil nu, fortæller Bitdefenders sikkerhedsekspert, Bogdan Botezatu: “Ved at være meget målrettede og samtidig slette deres spor, er det lykkedes hackerne at holde sig under radaren. De har tydeligvis lagt en strategi, hvor det ikke handler om at inficere så mange som muligt, men, for bagmændene, så værdifulde ofre som muligt.”
“Det kan vi se ved, at spywaren er konstrueret således, at den ikke vil virke, hvis den bliver installeret af brugere i stater med lav indkomst, i afrikanske nationer, lande i det tidligere Sovjetunionen og lande, hvor flertallet taler arabisk. I alt er der ca. 90 lande, hvor Mandrake ikke vil inficere enheder. Dertil kommer en lang række af andre indstillinger, alle sammen med det formål at holde Mandrake skjult for ofre såvel som for sikkerhedsfirmaers søgelys.”
Angreb på individuel basis med økonomisk motivation
Bogdan fortsætter: “Kompleksiteten af Mandrake peger på, at hvert angreb er udført på individuel basis, hvor hackerne angriber ofrene manuelt. Derfor mener vi, at bagmændene har vurderet hver enkelt inficerede enhed, og at alle implicerede ofre har været udsat for datatyveri i et større eller mindre omfang.”
“Selvom Mandrake indeholder alt, hvad en professionel spyware-platform skal bruge, mener vi, at bagmændene er økonomisk motiverede, i modsætning til andre typer af spyware, der oftest bruges af statsaktører. I vores undersøgelse har vi fundet, at Mandrake bliver brugt til at udføre phishing-angreb rettet mod forskellige finans- og shopping-applikationer, f.eks. bank-apps, investerings-apps, Amazons shopping-app og betalings-apps som PayPal. Det er værd at vide, at Mandrake desværre gør det let at omgå den totrinsbekræftelse, som nogle banker bruger som sikkerhedsforanstaltning.”
Har man hentet en af de Mandrake-inficerende apps, er der kun én måde at fjerne appen på, forklarer Bogdan: “Start enheden i fejlsikret tilstand, deaktiver appens tilladelse som enhedsadministrator og slet derefter appen manuelt. Derudover er det altid en god idé, at have en sikkerhedsløsning installeret.”
Yderligere information om Mandrake og Bitdefenders research, kan findes her: https://labs.bitdefender.com/2020/05/mandrake-owning-android-devices-since-2016
Nøgleord
Kontakter
Thomas Endelt, Frontpage PR & Communications
thomas.endelt@frontpage.dk
telefon: 50705334
Billeder
Links
Information om Bitdefender
Bitdefender er en global, førende IT-sikkerhedsvirksomhed, der beskytter over 500 millioner systemer i mere end 150 lande. Siden 2001 har Bitdefenders Innovation konsekvent leveret prisbelønnede sikkerhedsprodukter samt indsigter i trusler til det smarte, forbundne hjem, mobilbrugere, moderne virksomheder og deres netværk, enheder, datacentre og Cloud-infrastruktur. I dag er Bitdefender og Bitdefender Labs også den fortrukne leverandør, eftersom Bitdefenders teknologi er indbygget i over 38% af verdens sikkerhedsløsninger. Bitdefender er anerkendt af industrien, respekteret af leverandører og rost af kunder. Bitdefender er IT-sikkerhedsfirmaet, du kan stole på.
Følg pressemeddelelser fra Bitdefender
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bitdefender
Bitdefenders fem forudsigelser for trusselslandskabet i 202227.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2021 er ved at nå sin ende. Derfor har Bitdefenders eksperter sat sig ned og set frem imod de trusler, som de forventer vil præge 2022.
Advarsel: Bitdefender observerer, at angreb udnytter ny kritisk sårbarhed14.12.2021 13:01:45 CET | Pressemeddelelse
En ny sårbarhed i Log4j, der er en del af Apache Logging Services, er allerede blevet brugt i en række igangværende angreb, der bl.a. omfatter forsøg på at sprede ransomware, botnets og kryptokapringer. Det fortæller cybersikkerhedsfirmaet Bitdefender.
44% af danske iPhone-ejere bruger ikke antivirus14.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Cybersikkerhedsfirmaet Bitdefenders seneste undersøgelse blandt danske respondenter, viser, at 44% af iPhone-brugere ikke har installeret nogen sikkerhedsløsning. “At iPhones ikke behøver beskyttelse, er desværre en meget farlig myte,” fortæller Bitdefenders ekspert.
Mange danske børn har fri adgang til digitale enheder6.12.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ifølge cybersikkerhedsfirmaet Bitdefenders seneste undersøgelse havde næsten en fjerdedel af de danske respondenters børn fri adgang til digitale enheder. Bitdefenders sikkerhedsekspert kommer derfor med syv tegn på, når der er brug for at sætte ind med forældrekontrol.
Sådan undgår du cyber-svindel på Black Friday23.11.2021 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Black Friday, Cyber Monday og decembers juleindkøb er nok den mest profitable tid på året for cyberkriminelle, der forsøger at narre folk på udkig efter gode tilbud. Derfor kommer Bitdefenders sikkerhedsekspert her med en række gode råd til, hvordan du undgår at falde i svindlernes mange fælder.