Turbine Forlaget A/S

Biolog og gastronom med en fælles mission – vi skal spise flere blåmuslinger

Del
Biolog Maren Moltke Lyngsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann er aktuelle med kogebogen ”BLÅ – 40 opskrifter med blåmuslinger.” Deres fælles mission er at få os til at spise mange flere af den bæredygtige og velsmagende råvare, der findes i vores egne farvande.
Biolog Maren Moltke Lynsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann har sammen skrevet "BLÅ", der er en hyldest til blåmuslingerne. Foto: ©David Bering / Montgomery
Biolog Maren Moltke Lynsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann har sammen skrevet "BLÅ", der er en hyldest til blåmuslingerne. Foto: ©David Bering / Montgomery

Blåmuslingerne ligger allerøverst på listen over mest bæredygtige fødevarer. Klimaaftrykket er forsvindende lille, kun postevand har et mindre klimaaftryk. I Danmark dyrker vi lige nu omkring 7-15.000 tons blåmuslinger om året, og eksporterer 95% af dem til andre europæiske lande, fordi vi stadig mangler at få øjnene op for den lille delikatesse i egen indpakning, hvis du spørger Mikkel Wejdemann, den ene af de to forfattere til kogebogen ”BLÅ”.

”Vi spiser forbløffende få blåmuslinger i Danmark. Det smager af høj gastronomi, men samtidig er det mad, der er helt nede på jorden. Alle kan være med – også til prisen, som virkelig er i den lave ende i forhold til andre gourmetråvarer fra havet. Så i mine øjne burde vi spise langt flere blåmuslinger selv,” forklarer Mikkel Wejdemann, der har udviklet de 40 lækre opskrifter, der er med i bogen.

I 2019 sad Mikkel Wejdemann blandt publikum, da biologen Maren Molkte Lyngsgaard holdt et oplæg om potentialet og mulighederne i dyrkning af blåmuslinger i havnen i Aarhus. Han var mødt op for at få større forståelse for den oversete råvare, som han gerne ville bruge i større grad i sine madprojekter. Foredraget blev til en kaffesnak om blåmuslinger, et håndslag om et samarbejde, og siden har de to høstet et utal af blåmuslinger sammen, mens de i fælleskab har lagt planer for at øge danskernes indtag af ’havets lille blå’, som de kalder blåmuslingen.

Den foreløbige kulmination på samarbejdet er en smuk kogebog i to dele. I den første del forklarer Maren Molkte Lyngsgaard om blåmuslingens fantastiske egenskaber. De smager ikke bare godt, de er også gavnlige for vores havmiljø. ”Man kan dyrke muslingerne i meget store mængder, og når man høster dem, høster man ligeledes de næringsstoffer, der gennem mikroalgerne er lagret i muslingerne. Og det er der brug for i vores farvande – for at komme tilbage i god økologisk tilstand, da vi alt for længe har udledt flere næringsstoffer til havmiljøet, end havmiljøet har kunnet klare,” fortæller Maren Moltke Lyngsgaard.

I bogens anden del viser Mikkel Wejdemann med opskrifter på 40 lækre retter, hvor nemt det er at tilberede blåmuslinger og bruge dem i alt fra salater og risotto til supper og tarteletter – og meget mere. Mulighederne med blåmuslingerne er næsten uendelige.

Fakta om bogen:

BLÅ – 40 opskrifter med blåmuslinger
Forfattere: Mikkel Wejdemann og Maren Moltke Lyngsgaard
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740668902
Sidetal: 152
Vejl. pris: 249.95 kr.
Udgivelsesdato: 29. april 2021

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Biolog Maren Moltke Lynsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann har sammen skrevet "BLÅ", der er en hyldest til blåmuslingerne. Foto: ©David Bering / Montgomery
Biolog Maren Moltke Lynsgaard og gastronom Mikkel Wejdemann har sammen skrevet "BLÅ", der er en hyldest til blåmuslingerne. Foto: ©David Bering / Montgomery
Download
Bogens forside
Bogens forside
Download

Links

Information om Turbine Forlaget A/S

Turbine Forlaget A/S
Turbine Forlaget A/S
Balticagade 10 B, 2. sal
8000 Aarhus C

86 12 79 16https://turbine.dk/

Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.

Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.

Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S

Harry Styles er en nulevende modelegende14.3.2024 10:13:33 CET | Pressemeddelelse

I 2010 trådte en ung Harry Styles ind på X-factor scenen i England for at aflægge audition. Allerede den gang stod det klart, at han kan inspirere og fascinere med mere end sin stemme. Med neglelak, fjerboa, pailletter, jakkesæt og buksedragter har han gennem alle årene været en inspiration for dem, der gerne vil lege med stilen. I Stilikoner: Harry Styles fortæller Lauren Cochrane historien om en sand modelegende.

Historien bag ikoniske malerier af den danske flåde22.2.2024 14:27:22 CET | Pressemeddelelse

Marinehistorikerne Søren Nørby og Jakob Seerup bruger 50 udvalgte malerier til at fortælle om specifikke historiske begivenheder og flådens virke i coffeetable-bogen Historien bag billedet. Danmarks historie er uløseligt forbundet med havet. Gennem århundreder har flåden kæmpet for fædrelandet, sikret handlen og fiskeriet eller blot vist flaget, når Danmark og de danske konger skulle repræsenteres.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye