Biolog og gastronom med en fælles mission – vi skal spise flere blåmuslinger

Blåmuslingerne ligger allerøverst på listen over mest bæredygtige fødevarer. Klimaaftrykket er forsvindende lille, kun postevand har et mindre klimaaftryk. I Danmark dyrker vi lige nu omkring 7-15.000 tons blåmuslinger om året, og eksporterer 95% af dem til andre europæiske lande, fordi vi stadig mangler at få øjnene op for den lille delikatesse i egen indpakning, hvis du spørger Mikkel Wejdemann, den ene af de to forfattere til kogebogen ”BLÅ”.
”Vi spiser forbløffende få blåmuslinger i Danmark. Det smager af høj gastronomi, men samtidig er det mad, der er helt nede på jorden. Alle kan være med – også til prisen, som virkelig er i den lave ende i forhold til andre gourmetråvarer fra havet. Så i mine øjne burde vi spise langt flere blåmuslinger selv,” forklarer Mikkel Wejdemann, der har udviklet de 40 lækre opskrifter, der er med i bogen.
I 2019 sad Mikkel Wejdemann blandt publikum, da biologen Maren Molkte Lyngsgaard holdt et oplæg om potentialet og mulighederne i dyrkning af blåmuslinger i havnen i Aarhus. Han var mødt op for at få større forståelse for den oversete råvare, som han gerne ville bruge i større grad i sine madprojekter. Foredraget blev til en kaffesnak om blåmuslinger, et håndslag om et samarbejde, og siden har de to høstet et utal af blåmuslinger sammen, mens de i fælleskab har lagt planer for at øge danskernes indtag af ’havets lille blå’, som de kalder blåmuslingen.
Den foreløbige kulmination på samarbejdet er en smuk kogebog i to dele. I den første del forklarer Maren Molkte Lyngsgaard om blåmuslingens fantastiske egenskaber. De smager ikke bare godt, de er også gavnlige for vores havmiljø. ”Man kan dyrke muslingerne i meget store mængder, og når man høster dem, høster man ligeledes de næringsstoffer, der gennem mikroalgerne er lagret i muslingerne. Og det er der brug for i vores farvande – for at komme tilbage i god økologisk tilstand, da vi alt for længe har udledt flere næringsstoffer til havmiljøet, end havmiljøet har kunnet klare,” fortæller Maren Moltke Lyngsgaard.
I bogens anden del viser Mikkel Wejdemann med opskrifter på 40 lækre retter, hvor nemt det er at tilberede blåmuslinger og bruge dem i alt fra salater og risotto til supper og tarteletter – og meget mere. Mulighederne med blåmuslingerne er næsten uendelige.
Fakta om bogen:
BLÅ – 40 opskrifter med blåmuslinger
Forfattere: Mikkel Wejdemann og Maren Moltke Lyngsgaard
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740668902
Sidetal: 152
Vejl. pris: 249.95 kr.
Udgivelsesdato: 29. april 2021
Nøgleord
Kontakter
Marie JensbyPR og kommunikation
Tlf:60548460marie.jensby@turbine.dkBilleder
Links
Information om Turbine Forlaget A/S
Forlaget Turbine blev grundlagt i 2004.
Vores profil er bred, og grundtanken er, at vi ikke lader os begrænse af hverken genre, stil eller format – vores fokus er kvaliteten i den enkelte udgivelse.
Følg pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Turbine Forlaget A/S
Alle kan lære at sy21.10.2025 09:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Stine Højland – også kendt under navnet ATTER på Instagram – er klar med en ny sybog, hvor upcycling af tøj og simple syprojekter er omdrejningspunktet. Og præcis som bestselleren ATTER, så er ATTER 2 også til de utålmodige typer.
Strikkelegenden Vivian Høxbro er klar med Dominostrik fra A til Z20.10.2025 09:19:00 CEST | Pressemeddelelse
For 25 år siden udgav Vivian Høxbro sin første bog om dominostrik og var dermed med til at gøre den særlige strikketeknik udbredt. Her 25 år efter – og endda på sin 80-års fødselsdag – udgiver hun bogen Dominostrik fra A til Z, der indeholder 25 forskellige firkanter, der kan strikkes sammen i uanede variationer.
Ninja CREAMi-kogebogen20.10.2025 09:17:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Friehling har leget med den nye maskine, der vinder indpas i flere og flere køkkener. Ninja CREAMi har ikke skuffet den erfarne kogebogsforfatter, der har lavet is i mange år, men kun sjældent, da det indtil nu har været en krævende proces, der hæmmede kreativiteten.
Nyoversættelse af William Faulkners hovedværk17.10.2025 12:08:41 CEST | Pressemeddelelse
William Faulkners roman As I lay dying fra 1930 udkommer nu i nyoversættelse af Juliane Wammen med titlen Da jeg lå for døden. Dermed er et litteraturhistorisk hovedværk fra de amerikanske sydstater atter tilgængelig for et dansk publikum.
Stygge Krumpen var ikke Guds bedste barn17.10.2025 11:59:41 CEST | Pressemeddelelse
Årene frem mod reformationen i 1536 er blandt de mest dramatiske i dansk historie. Inden for en kort årrække var der en intens kamp om den politiske magt, borgerkrigen Grevens Fejde og den katolske kirkes fald i Danmark. Børglumbispen Stygge Krumpen var en af de toneangivende og magtfulde katolikker i den sidste katolske storhedstid i Danmark, og nu fortælles hans historie i en biografi af Hans Gregersen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum


