

Besøgscenter Hammershus har X Factor og vinder In-situ Prisen 2019
Besøgscenter Hammershus, der lagde hus til Thomas Blachmans bootcamp, har X Factor, når det gælder brugen af beton. Arkitekterne og entreprenørerne bag besøgscenteret vinder In-situ Prisen 2019, der blev uddelt i aftes ved Dansk Betons store prisfest på Dansk Arkitektur Center.

Arkitema Architects A/S, Christoffer Harlang Architects A/S, Nordbornholms Byggeforretning ApS og Jens Møller Gudhjem A/S har med Besøgscenter Hammershus sammen skabt et stykke moderne arkitektur, som formår at indpasse sig i det dramatiske nordbornholmske landsskab. Det belønnes de for med In-situ Prisen 2019.
- Besøgscentret ved Hammershus får In-situ Prisen 2019 for et overbevisende hovedgreb, som i kraft af en sikker fornemmelse for virkemidler og materialer, får de to bygværker, slotsruinen og besøgscentret, til at indgå i en raffineret dialog og understrege hinandens kvaliteter, hedder det i motivering fra dommerne arkitekt MAA Jesper Gottlieb, Gottlieb Paludan Architects A/S, og arkitekt MAA Sophus Søbye, Sophus Søbye Architects A/S.
Arkitema Architects A/S og Christoffer Harlang Architects A/S har netop vægtet den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt ved at underspille bygningens fremtoning, når man ankommer som besøgende. Besøgscenter Hammershus udnytter betonens potentiale som et naturligt og robust materiale. En smuk og enkel konstruktion, der med støttevæg og terrændæk af beton fremstår rolig og vedvarende.
Smuk ruin fra vores tid
Jesper Gottlieb og Sophus Søbye kalder også besøgscentret for et tidsløst værk med en meget lang holdbarhed:
- Skulle uheldet være ude, er der ingen tvivl om, at Bornholms Besøgscenter med sine veludførte og veldisponerede betonvægge har potentialet til at blive en af de smukkeste ruiner fra vores tid, hedder det i dommernes motivering.
Besøgscentrets gulve og vægge er in-situ-støbt beton, taget er udført i egetræ, mens glasfacaden er udført i metal.
- Brugen af materialer – beton, træ, stål og glas – er alle indbyrdes afstemt på en måde, hvor hvert materiale benyttes netop dér, hvor dets egenskaber kommer bedst til sin ret, mener dommerkomitéen.
Med In-situ Prisen er det tredje gang på bare et år, at byggeriet er blevet præmieret. Besøgscentret har tidligere vundet en pris for tømrerarbejdet med Tømrerprisen 2018 samt en pris i kategorien "bedste udstillingsbygning" ved World Architecture Festival i Amsterdam i 2018.
Ud over Besøgscenter Hammershus var Trekroner Kirke, erhvervshuset Haucon og Cityringen nomineret til In-situ Prisen 2019.
Fakta om In-situ Prisen
- In-situ Prisen uddeles af Fabriksbetonforeningen, som er en brancheforening for fabriksbetonproducenter i Dansk Byggeri
- Prisen uddeles til personer eller firmaer, som har stået for unikt arbejde i pladsstøbt beton, og som har udfordret materialets formbarhed og potentiale
- In-situ Prisen består af 50.000 kr. eller anden erkendtlighed, der har relation til det værk eller den gerning, der ønskes præmieret. Beløbet deles mellem vinderprojektets arkitekt- og entreprenørvirksomheder
- In-situ Prisen støttes i år af Aalborg Portland samt forskallingsleverandørerne PASCHAL-Danmark, PERI Danmark og Brunsgaard.
Fakta om Besøgscenter Hammershus
Besøgscenter Hammershus
Adresse: Hammershus, Bornholm
Omfang: 1.000 m2
Bygherre: Naturstyrelsen
Arkitekt: Arkitema Architects A/S og Christoffer Harlang Architects A/S
Hovedentrepenør: Nordbornholms Byggeforretning ApS
Underentrepenør: Jens Møller Gudhjem A/S
Landskab: Arkitema Urban Design
Ingeniør: Wissenberg A/S
Indvielse: 2018
Kontakter
Yderligere oplysninger:
Kommunikationskonsulent i Dansk Byggeri, Susanne Lundbeck, tlf. 30 69 57 13, sul@danskbyggeri.dk
Konsulent i Fabriksforeningen i Dansk Byggeri, Anne Lajer, tlf. 28 72 31 23, arl@danskbyggeri.dk
Billeder













Information om DI - Dansk Byggeri
Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.
Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri
Reglerne for kontrol og kvalitetssikring af beton og betonbyggerier er fuldt ud betryggende17.12.2020 13:57:51 CET | Pressemeddelelse
Sagen om den dårlige betonkvalitet i Njals Tårn giver ikke anledning til at ændre praksis for, hvordan kvalitetssikring af beton og betonarbejde på byggepladsen gennemføres, mener DI Dansk Byggeri og Dansk Beton. Gældende regelsæt og standarder for beton og betonarbejdet på byggepladsen er tilstrækkelige, hvis de vel at mærke følges, til at sikre en tilstrækkelig god kvalitet af betonbyggeri.
Regeringens strategi for bæredygtigt byggeri er fornuftig, men for uambitiøs9.12.2020 08:35:29 CET | Pressemeddelelse
Dansk Beton i DI Dansk Byggeri hilser regeringens strategi for bæredygtigt byggeri velkommen, men efterlyser ambitiøse, konkrete krav.
Lokale virksomheder roser Esbjerg Kommunes indsats for kvalificeret arbejdskraft2.12.2020 10:56:28 CET | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommune sætter nu ind med flere muskler i kampen for at sikre mere kvalificeret arbejdskraft til de lokale virksomheder, og den beslutning vækker glæde hos DI Dansk Byggeri.
Erfaren direktør skal lede national bygge- og anlægsklynge27.11.2020 08:49:23 CET | Pressemeddelelse
Forretningschef for den regionale klynge BYG FYN skal efter nytår stå i spidsen for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg.
Lokale virksomheder roser Skanderborg Kommunes grønne ambitioner20.11.2020 09:08:21 CET | Pressemeddelelse
I Skanderborg skal kommunens bygninger energirenoveres, og både byggejord og byggematerialer genbruges. De lokale håndværksvirksomheder glæder sig over kommunens fokus på genbrug og energirigtige bygninger men efterlyser, at kommunen gør en større indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.
LYTT Architecture vinder Brolæggerprisen 202019.11.2020 11:06:59 CET | Pressemeddelelse
Årets Brolæggerpris går til LYTT Architecture for en særlig evne til at anvende traditionel brolægning i projektering af byrum. Prisen blev overrakt af Brolæggerlaugets oldermand tirsdag den 17. november på Amalienborg Slotsplads.
Holdet er sat: Tunge profiler udpeget som bestyrelse for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg12.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bestyrelsen for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg blev udpeget den 9. november, og det bliver en række fremtrædende profiler, som kommer til at støbe fundamentet for den nye erhvervsklynge. Martin Manthorpe, direktør for strategi, forretningsudvikling og public Affairs i NCC Building Danmark, blev udpeget som formand.