Beskæftigelsesministeriet

Beskyttelsen af LGBTI-personer styrkes i lovgivningen

Del
Fremover er homo- og biseksuelle, transpersoner og interkønnede (LGBTI) beskyttet direkte i lovgivningen mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer.

Det er konsekvensen af en lov, som Folketinget vedtog i går, den 21. december. Samtidig bliver det tydeligt, at LGBTI-personer kan klage til Ligebehandlingsnævnet, hvis de oplever forskelsbehandling pga. deres seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika.

Beskyttelsen af transpersoner og interkønnede har hidtil alene været indfortolket i lovgivningen. Med lovændringen bliver det tydeligt, at det er forbudt at forskelsbehandle transpersoner og interkønnede. Derudover styrkes beskyttelsen mod forskelsbehandling på baggrund af seksuel orientering uden for arbejdsmarkedet, og der bliver mulighed for at klage til Ligebehandlingsnævnet frem for, at en sag skal rejses ved domstolene.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:

-  Der skal være plads til alle i det danske samfund. Alle mennesker skal mødes ligeværdigt og med respekt. Men sådan er det ikke altid. Næste hver tredje homo- og biseksuelle, transperson og interkønnede har det seneste år oplevet at blive diskrimineret eller chikaneret. Og alt for mange udsættes hvert år for vold, som efter ofrets opfattelse er motiveret af, at de er homoseksuelle eller transkønnede.

- Jeg er derfor rigtig glad for, at Folketinget har vedtaget, at vi styrker og tydeliggør beskyttelsen af LGBTI-personer mod forskelsbehandling, hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Alt for mange steder rundt om i verden ser vi i disse år, at LGBTI-personers rettigheder er under pres. Også i det lys er det vigtigt, at vi er helt tydelige i dansk lovgivning.

Samtidig præciseres straffeloves § 81, nr. 6 om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Med lovændringen bliver det tydeligt at transpersoner og interkønnede er beskyttet af loven.

Justitsminister Nick Hækkerup tilføjer:

- Desværre er der fortsat transpersoner og interkønnede, der oplever at blive udsat for hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Det kan vi ganske enkelt ikke tolerere, for der skal være plads til, at man kan være den, man er i det danske samfund. Vi har med flerårsaftalen for politiet og anklagemyndigheden allerede styrket myndighedernes indsats mod hadforbrydelser generelt. Nu tydeliggør vi straffelovens beskyttelse af transpersoner og interkønnede mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer, ligesom vi gør det soleklart, at det er en skærpende omstændighed, hvis en forbrydelse er motiveret af had – uanset om hadet ikke er hele motivet.

Derudover tilføjes beskyttelsesgrunden ”handicap” i straffelovens § 266 b, stk. 1 om hadefulde ytringer. Det betyder, at personer med et handicap fremadrettet både er beskyttet mod hadforbrydelser og hadefulde ytringer. Derudover gøres det tydeligt i straffelovens § 81, nr. 6, at der er tale om en hadforbrydelse uanset om lovovertrædelsen har helt eller delvist baggrund i de forhold, der er opregnet i straffeloven.

Loven træder i kraft den 1. januar 2022.

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Uændret ledighed i august 202419.9.2024 09:01:43 CEST | Pressemeddelelse

Der er 87.000 fuldtidsledige i august 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed uændret i forhold til måneden før. Ledighedsprocenten er fortsat på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Noget af det, der driver mig mest som socialdemokratisk beskæftigelsesminister, er, hvordan vi politisk og fra samfundets side giver flere ledige muligheden for at få et arbejde og et fællesskab at stå op til hver dag". "Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at have fokus på at få de sidste med, selvom ledigheden er lav. I år har vi for eksempel gjort det permanent for ufaglærte at tage en faglært uddannelse på 110 pct. af dagpengesatsen". "Med en lav ledighed giver det mulighed for at få flere med i det arbejdende fællesskab. Derfor har vi i regeringen stort fokus på de 43.000 unge uden uddannelse og job. Vi skylder at give dem bedre forudsætninger for at blive en del af det fællesskab, det kan være at have et arbej

I dag behandler EU-Domstolen dansk søgsmål om annullation af EU’s mindstelønsdirektiv17.9.2024 13:11:11 CEST | Pressemeddelelse

I dag behandler EU-Domstolen i Luxembourg det danske annullationssøgsmål mod EU’s mindstelønsdirektiv. Danmark har fra starten været imod mindstelønsdirektivet, da der i regeringen, et bredt flertal i Folketinget og blandt arbejdsmarkedets parter er bred enighed om, at EU ikke skal blande sig i spørgsmålet om løndannelse. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Jeg er tilfreds med, at EU-Domstolen får mulighed for at vurdere sagen. Der er tale om en helt principiel sag. - Regeringen, et bredt flertal i Folketinget og arbejdsmarkedets parter har været imod EU's direktiv om mindsteløn fra starten. Vi står fast på, at løndannelsen skal ske i Danmark og ikke i EU. Vi har 125 års gode erfaringer med at overlade forhandlingerne om løn- og arbejdsforhold til parterne. Regeringen anlagde i januar 2023 et søgsmål ved EU-domstolen med påstand om at få annulleret EU's mindstelønsdirektiv. Direktivet blev endeligt vedtaget den 4. oktober 2022 og trådte i kraft den 14. november 2022.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye