Bekymrende og kortsigtet uddannelsesforslag fra regeringen
Regeringens stort anlagte uddannelsesforslag kan blive et tveægget sværd for det danske videnssamfund.
- Regeringen vil etablere flere uddannelsespladser uden for de store byer for at sikre en bedre balance i Danmark. Men når man samtidig vil tvinge universiteterne til at skære 10 pct. af uddannelsespladserne, skaber man nye problemer, der for alvor kan true det danske videnssamfund, siger Rasmus Pilegaard Petersen, formand for de 25.000 medlemmer af Djøf Studerende og fortsætter:
- 10 pct. er et voldsomt omfang og vidner desværre om en meget skiftende uddannelsespolitik. Sidste år blev Københavns Universitet bedt om at oprette flere studiepladser på populære studier som jura og økonomi. Vi ved ikke, hvilke uddannelser, der vil blive ramt af de nedskæringer, regeringen nu lægger op til. Men det kan næsten ikke undgå at gå ud over uddannelser, som uddanner til et arbejdsmarked, der efterspørger de nye kandidater.
Danmark er en vidensnation, og studerende på danske uddannelser skal være med til at levere løsninger på alt fra klimaudfordringer og pandemikontrol til teknologiens udvikling og økonomiske forandringer.
Rasmus Pilegaard Petersen pointerer, at forslagene kan risikere at forstærke de nuværende problemer med at sikre tilstrækkelig kvalitet i uddannelserne og de betydelige udfordringer, man har med trivslen på uddannelsesstederne:
- Et stærkt fagmiljø er en forudsætning for høj kvalitet. Smører man forskning og uddannelse for tyndt ud ved at flytte dele af uddannelserne, vil det underminere fagmiljøerne og dermed kvaliteten af de studerendes uddannelse. Det vil også svække de sociale fællesskaber, som vi ved, er en forudsætning for et godt studieliv.
- Samtidig viser de seneste års søgemønstre, at mange vælger by før studie pga. bl.a. studieliv og mulighed for studiejob. Hvis man skærer på antallet af studiepladser i de store byer, vil det betyde mere kamp om uddannelsespladserne med endnu stærkere fokus på karakterer og flere pendlerstuderende, siger Rasmus Pilegaard Petersen.
Hos Djøf Studerende undrer man sig over, at regeringen bruger uddannelse til regionalpolitik i stedet for at sætte fokus på, hvordan man kan styrke uddannelseskvaliteten, de unges trivsel og indsatsen for at få nyuddannede hurtigt i job.
- En dygtig og veluddannet arbejdsstyrke er vigtig – også for at styrke vidensniveauet i virksomhederne uden for de store byer. Der bør derfor være langt stærkere opmærksomhed på, hvordan vi kan sikre et godt match mellem virksomhederne og de nyuddannede.
Rasmus Pilegaard Petersen kan kontaktes for flere kommentarer på tlf. 31 72 34 82.
Nøgleord
Information om Djøf
Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.
Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Djøf: Fjern opgaver, når de statslige budgetter falder18.6.2025 12:20:48 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil spare 5,5 milliarder kroner på udgifterne til statens administration frem mod 2030. Det får konsekvenser – og kalder på klare svar, siger Sara Vergo, formand for Djøf
EU risikerer at bremse bæredygtigheden – ny rapport fra Djøfs ESG-panel advarer mod for lave krav17.6.2025 09:53:11 CEST | Pressemeddelelse
Flere virksomheder vil slippe for at rapportere om bæredygtighed med EU’s omnibuspakke. EU-Kommissionens forslag til ændringer i bæredygtighedsreglerne møder kritik i ny rapport fra Djøfs ESG-panel.
Djøf enig med FH og Akademikerne: Pensionsalderen stiger for hurtigt12.6.2025 10:12:03 CEST | Pressemeddelelse
Det er uholdbart at fortsætte med at øge pensionsalderen - for med den takt, politikerne har lagt op til, vil pensionsalderen stige hurtigere end vi bliver ældre, mener Djøfs formand Sara Vergo. Hun bakker op om den fælles udmelding fra FH og Akademikerne i Avisen Danmark.
Erfaren forhandler bliver ny forhandlingsdirektør i Djøf10.6.2025 15:26:17 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. august 2025 er direktionen i Djøf igen fuldtallig. Det sker, når Mads Carstensen indtræder som Forhandlingsdirektør for Djøf. Han afløser John Wæver, som i februar i år trådte ned efter mere end to årtier på posten og samlet 37 år i Djøf.
Stærk erhvervsprofil bliver ny digital direktør i Djøf4.6.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra august udvider Djøf direktionen med stærke digitale kræfter, når Carsten Topholt tiltræder som ny digital direktør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum