
Behovet for nye plejeboliger stiger markant de næste ti år
Antallet af ældre er på vej op med raketfart de kommende år. Om ti år vil der bo mere end 160.000 flere borgere på 80 år og opefter herhjemme. Det kræver tusindvis af nye plejeboliger, og Dansk Byggeri opfordrer kommunerne til allerede nu at sætte gang i byggeriet af nye fleksible boliger, der er egnede til flere ældre med særlige behov.
I dag bor der 272.000 ældre på plus 80 år i Danmark, men i løbet af de næste ti år vil det være steget til 434.000. Det er dobbelt så stor en stigning, som vi har set de seneste 30 år tilsammen. Og det stiller store krav til både antallet og indretningen af nye plejeboliger.
- Den markante udvikling i antallet af ældre medborgere betyder, at kommunerne skal prioritere byggeriet af plejeboliger langt højere i deres ældrepolitik end i dag. Men det er også vigtigt at være opmærksom på, at der vil blive behov for andre typer af plejeboliger eksempelvis til demente beboere, som der vil komme flere af, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.
Behov for 26.000 nye plejeboliger på ti år
I dag bor 16 procent af de ældre på 80 år og opefter i en plejebolig. Hvis samme andel af de ældre skal tilbydes en plejebolig fremover, vil der ifølge en ny analyse fra Dansk Byggeri være behov for 26.000 nye plejeboliger de næste ti år.
- Behovet er så stort, at der er brug for at sætte ind på flere fronter. Ud over selv at bygge og drive plejeboliger, bør kommunerne derfor samtidig understøtte, at de almene boligselskaber bygger flere plejeboliger og samtidig skabe rammerne for, at flere private bygherrer og aktører får mulighed for at opføre og drive plejeboliger, siger Torben Liborius.
Fleksible plejeboliger ønskes
I takt med at vi bliver ældre og ældre, vil der uvægerligt også komme flere svage ældre, som har brug for særlige omgivelser og pleje. Nationalt Videnscenter for Demens skønner, at 90.000 borgere over 60 år lider af demens og venter, at antallet vil stige i takt med den aldrende befolkning.
- Det skal tænkes med i den måde, fremtidens plejeboliger bliver bygget. Bygningerne skal være fleksible og kunne ændres og bygges om, så de kan tilpasses beboere med forskellige behov, hvad enten det drejer sig om materialer, indretning, tekniske løsninger, design eller lignende, siger erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius.
Skæv geografisk fordeling
Dansk Byggeris beregninger viser, at der skal bygges 2.400 nye plejeboliger om året frem mod 2030, men at der er stor forskel på, hvor stort behovet er i de enkelte landsdele. Hvis andelen af plus 80-årige, der bor i en plejebolig, skal være den samme som i dag, skal der de næste ti år bygges 5.400 plejeboliger på Sjælland og Lolland-Falster, mens de midt- og vestjyske kommuner tilsammen skal bygge 1.700.
Kontakter
Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, tli@danskbyggeri.dk, telefon 23 32 34 95
Pressechef Helen Jensen, hje@danskbyggeri.dk, telefon 21 24 47 02
Information om DI - Dansk Byggeri
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Byggeri
Reglerne for kontrol og kvalitetssikring af beton og betonbyggerier er fuldt ud betryggende17.12.2020 13:57:51 CET | Pressemeddelelse
Sagen om den dårlige betonkvalitet i Njals Tårn giver ikke anledning til at ændre praksis for, hvordan kvalitetssikring af beton og betonarbejde på byggepladsen gennemføres, mener DI Dansk Byggeri og Dansk Beton. Gældende regelsæt og standarder for beton og betonarbejdet på byggepladsen er tilstrækkelige, hvis de vel at mærke følges, til at sikre en tilstrækkelig god kvalitet af betonbyggeri.
Regeringens strategi for bæredygtigt byggeri er fornuftig, men for uambitiøs9.12.2020 08:35:29 CET | Pressemeddelelse
Dansk Beton i DI Dansk Byggeri hilser regeringens strategi for bæredygtigt byggeri velkommen, men efterlyser ambitiøse, konkrete krav.
Lokale virksomheder roser Esbjerg Kommunes indsats for kvalificeret arbejdskraft2.12.2020 10:56:28 CET | Pressemeddelelse
Esbjerg Kommune sætter nu ind med flere muskler i kampen for at sikre mere kvalificeret arbejdskraft til de lokale virksomheder, og den beslutning vækker glæde hos DI Dansk Byggeri.
Erfaren direktør skal lede national bygge- og anlægsklynge27.11.2020 08:49:23 CET | Pressemeddelelse
Forretningschef for den regionale klynge BYG FYN skal efter nytår stå i spidsen for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg.
Lokale virksomheder roser Skanderborg Kommunes grønne ambitioner20.11.2020 09:08:21 CET | Pressemeddelelse
I Skanderborg skal kommunens bygninger energirenoveres, og både byggejord og byggematerialer genbruges. De lokale håndværksvirksomheder glæder sig over kommunens fokus på genbrug og energirigtige bygninger men efterlyser, at kommunen gør en større indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.
LYTT Architecture vinder Brolæggerprisen 202019.11.2020 11:06:59 CET | Pressemeddelelse
Årets Brolæggerpris går til LYTT Architecture for en særlig evne til at anvende traditionel brolægning i projektering af byrum. Prisen blev overrakt af Brolæggerlaugets oldermand tirsdag den 17. november på Amalienborg Slotsplads.
Holdet er sat: Tunge profiler udpeget som bestyrelse for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg12.11.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bestyrelsen for Danmarks nye erhvervsklynge for byggeri og anlæg blev udpeget den 9. november, og det bliver en række fremtrædende profiler, som kommer til at støbe fundamentet for den nye erhvervsklynge. Martin Manthorpe, direktør for strategi, forretningsudvikling og public Affairs i NCC Building Danmark, blev udpeget som formand.