Bedre muligheder for tilskud til grøn varme og energirenovering
Hvis de utætte vinduer trænger til at blive skiftet ud, eller det sorte fyr skal erstattes af en grøn varmepumpe, så bliver der nu bedre mulighed for at få tilskud. Fremover bliver der flere årlige ansøgningsrunder til den såkaldte Bygningspulje, så ansøgningerne kan blive behandlet hurtigere, og så man ikke skal vente et helt år med at søge igen, hvis man får afslag. Samtidig justeres tilskuddet, så flere kan få støtte. Næste ansøgningsrunde åbner i starten af april.
I efteråret blev de første 245 mio. kr. ud af mere end 2,3 mia. kr. til energieffektiviseringer og udskiftning af olie- og gasfyr udmøntet. Flere end 19.000 boligejere søgte om tilskud, men kun 5420 fik tildelt støtte. Derfor er regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet enige om at justere puljen, så flere kan få tilskud, og så ansøgningsprocessen forbedres. Det skal sikres ved at uddele den årlige pulje over flere omgange og sætte tilskudssatsen en anelse ned.
”Der har været en helt overvældende interesse for at søge tilskud til udskiftning af olie- og gasfyr og energiforbedringer. Det er naturligvis meget positivt, at danskerne har taget så godt imod ordningen. Men det betød desværre også, at mange oplevede at få et afslag. Derfor har vi nu handlet hurtigt og tilpasset puljen, så flere kan få tilsagn om tilskud fremadrettet”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Fra blandt andre installatører af varmepumper har der lydt en bekymring for, at tilskudspuljen medfører en såkaldt ”stop-go” effekt på markedet, samt en kritik af for høje tilskudssatser. Justeringen af ordningen imødekommer også den kritik.
”Vi lærer af vores erfaringer og lytter til den kritik, vi får. Derfor tilpasser vi nu puljen, så vi nedbringer sagsbehandlingstiden og så flere kan få tilskud. Samtidig imødegår vi de mulige negative effekter på markedet. Desuden sikrer vi med flere årlige ansøgningsrunder, at man ikke skal vente et helt år, før man kan søge igen, hvis man får afslag. Vi vil følge udviklingen tæt, så vi hele tiden sørger for, at de mange midler, vi har afsat til klimavenlig varme, bliver anvendt så effektivt som muligt”, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Med den samlede indsats til udfasning af olie- og gasfyr og forventet udvikling skønnes det, at de fleste oliefyr og omtrent en tredjedel af gasfyrene vil være udskiftet i 2030. Tiltagene til udfasning af olie- og gasfyr aftalt med klimaaftalen og Finansloven 2021 forventes at reducere CO2-udledningerne med 0,7-0,8 mio. tons i 2030.
Første ansøgningsrunde åbner i ugen efter påsken.
Oprindeligt skulle puljen have åbnet i slutningen af marts, men pga. behov for ekstra tid til udvikling af ansøgningsportal og bedre vejledningsmateriale er åbningen blevet udskudt til efter påske.
Baggrund
- Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018 og er målrettet besparelser i energiforbruget i helårsboliger. Den giver bl.a. tilskud ved skift til varmepumper, isolering af klimaskærmen og til optimering af boligers drift.
- 60 pct. af puljen er målrettet projekter, som indebærer konvertering fra olie-, gas- og biokedler samt elvarme til varmepumper eller konverteringer til varmepumper sammen med energieffektiviseringstiltag.
- Man kan søge tilskud fra Bygningspuljen som privatperson, andelsboligforening, ejerforening i etageejendom, virksomhed, forening og selvejende institution.
- Der er afsat i alt 2.360 mio. kr. til puljen med energiaftalen 2018, klimaaftalen for energi og industri mv. 2020 og Finansloven 2021 i perioden 2020-2026 (løbende priser). Derudover en andel af de 650 mio. kr. som med Finansloven 2021 blev afsat til tilskudspuljerne til udfasning af olie- og gasfyr i årene 2021-2024.
- Der forventes at blive fastlagt tre ansøgningsrunder i 2021. Et tilsagn om tilskud gælder i 2 år.
- Det vil fremadrettet være muligt at få et tilskud til en varmepumpe på ca. 21.140-25.850 kr. per standardhusstand. En varmepumpe, som både kan levere rumvarme og varmt brugsvand til en almindelig husstand, koster typisk mellem 85.000 og 150.000 kroner inklusiv installation.
Nøgleord
Kontakter
For henvendelser til klimaminister Dan Jørgensen, kontakt Klimaministeriets pressetelefon på 41 72 38 05
For yderligere spørgsmål om Bygningspuljen, kontakt venligst Energistyrelsen via bygningspuljen@ens.dk eller på telefon 33926700.
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Regeringen vil have mere ambitiøse mål for energisektoren i EU31.3.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når EU til sommer skal forhandle nye mål for energisektoren, vil regeringen arbejde for, at målene for vedvarende energi og energieffektivitet øges markant. Derfor går regeringen allerede nu i gang med arbejdet for at sikre opbakning blandt de øvrige EU-lande.
Danmark inviteret til præsident Bidens klimatopmøde27.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Statsministeren skal til april deltage i Leaders Summit on Climate, hvor den amerikanske præsident har bedt hende fortælle verdens største CO2-udledere om Danmarks erfaringer med grøn energi. Forud for topmødet vil USA melde et nyt klimamål for 2030 ud. Det skal være med til at skabe momentum frem mod FN's klimakonference til november, hvor verdens lande bl.a. skal melde nye klimamål ind til FN for at opfylde Parisaftalen.
650 mio. kr. er nu fordelt, så flere danskere kan få grøn varme26.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu kommer yderligere 650 millioner kroner fra finansloven 2021 ud og arbejde for at sikre danskerne grøn varme. Det følger af en politisk aftale mellem regeringen og partierne bag Finansloven om fordeling af midlerne, der betyder, at 70,5 procent af det samlede beløb, der er afsat til tilskud til grøn varme, skal gå til varmepumper, mens 29,5 procent skal gå til fjernvarme.
Danmark er igen energispareduks i EU19.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2019 var Danmark langt fra at leve op til sit EU-krav om energibesparelser. Det ledte til kritik fra EU-Kommissionen. Men med det seneste års klimaaftaler er Danmark igen rykket op på forreste række i den grønne omstilling. Ifølge nye beregninger står Danmark allerede nu til at overopfylde det energisparemål, vi skal nå i 2030.
Danmark hjælper Skotland med grøn fjernvarme til 650.000 huse11.3.2021 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dansk rådgivning og erfaring har haft stor indflydelse på en ny skotsk fjerne-varmelov, der reducerer CO2-udledninger svarende til 90.000 biler i 2050 og skaber mange nye grønne jobs. Det understreger, at Danmarks globale myn-dighedssamarbejder har mærkbare konkrete klimaeffekter.
Denmark and eight EU Member States are calling on the European Commission to accelerate the phase-out of petrol and diesel cars in the EU10.3.2021 08:00:00 CET | Press release
On a joint Danish-Dutch initiative, nine EU Member States have sent a joint message to the European Commission calling for an accelerated EU-wide transition to zero-emission vehicles, including through a phase-out date for the sale of new petrol and diesel cars in the EU.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum