Cyklistforbundet

Bander tvinger madbude til at udlevere dyre elcykler i massevis

Del

Madudbringningsvirksomheden Just Eat Takeaway har fået stjålet over 145 dyre elcykler på et år til en samlet værdi af 4,8 millioner kroner. Det skriver magasinet CYKLISTER fra Cyklistforbundet. Det er vigtigt, politiet får sat en stopper for tyverierne, da de blandt andet hindrer den grønne omstilling, hvor biler skiftes ud med cykler, mener Cyklistforbundet.

PR-foto, Two Wheel Company
PR-foto, Two Wheel Company

”Det er en flot cykel, du har. Den giver du lige til os.”
Sådan kan det lyde, når en af Just Eat Takeaways bude på Østerbro eller Frederiksberg tvinges til at udlevere den dyre elcykel, de bringer mad ud på, til en bande af unge.

”Det er folk fra 14 år op til 20 år, der kommer i grupper af 4-5 unge og henvender sig til vores bude og siger: ’Det er en flot cykel. Må vi godt se lidt på den?’ Og så ved budene godt, hvad klokken er slået. Banden stikker af med den.”
Sådan lyder det fra Philip Karnøe, der er HR-partner i Just Eat Takeaway. På det seneste er overfaldene eskaleret i brutalitet.

”Der var nogen, der kom hen og satte en hånd i lommen og sagde, at de havde en kniv og sagde ’Giv mig din cykel.’ Og så sent som i denne weekend har det resulteret i overfald, hvor de er blevet skubbet og slået,” siger Philip Karnøe til bladet CYKLISTER. Elcyklerne bliver både røvet direkte fra budene og stjålet, mens de er parkerede.

Omfanget af tyverierne er ifølge Just Eat Takeaway meget stort. På et år er over 145 cykler blevet stjålet. ”Det omfang, vi får stjålet cykler i, er ekstremt højt, og vi er meget frustrerede over situationen. Vi står overfor en udfordring, som kræver mere end, hvad vi som virksomhed kan håndtere alene, og derfor også er gået i dialog med bl.a. politiet, siger Philip Karnøe og fortsætter:
”Vores bekymring er, at det bliver ved med at eskalere, og så begynder det jo for alvor at være utrygt for bude at cykle, og nogle overvejer, om de skal skifte til bil.”

Jesper Stahl, der er Country Manager i Just Eat Takeaway siger angående budenes sikkerhed:
"Der skal ikke være nogen tvivl om, at sikkerheden for vores bude er vores første prioritet. Det skal føles trygt, når man arbejder hos Just Eat, uanset hvilket arbejde man udfører. Vi har allerede en række foranstaltninger som netop gør dette. Sideløbende arbejder vi hele tiden på nye tiltag. Både hvad vi kan gøre internt og ved, at vi er i dialog med andre partnere, som kan gøre det endnu mere trygt at arbejde hos os," siger han.

 Hindrer den grønne omstilling

I Cyklistforbundet er vicedirektør Jane Kofod ærgerlig over, at tyverierne risikerer at sætte hindringer i vejen for, at levering med bil kan skiftes ud med levering med cykel.

”Udover at det på alle måder er en utryg situation for budene, kan vi være bekymret for, hvis tyverier kommer til at hindre, at varer bringes ud på cykel. Det er utrolig vigtigt, at der bliver sat en stopper for dem, for virksomheders brug af cykel i stedet for bil er en vigtig del af grøn omstilling,” siger hun.

Københavns Politi håndterede i begyndelsen tyverierne som almindelige cykeltyverier, men tager sagen mere alvorlig nu - blandt andet efter, at Just Eat Takeaway skrev en mail til både Politiet og Cyklistforbundet, hvor de beskrev, hvor alvorlig situationen var.

”Det er en sag, som vi arbejder med, og noget kunne tyde på, at der er tale om organiseret cykeltyveri. Det er noget af det, vi undersøger, som led i vores efterforskning,” siger vicepolitiinspektør Lars Feldt-Rasmussen til CYKLISTER.

Elcyklerne, Just Eat benytter, leveres af selskabet Two Wheel Company. Selskabets Adm. Direktør Michael Axelsen siger om tyverierne:

”Vi er rystede over den bølge af tyverier, Just Eat har oplevet. Endnu mere over røverierne. Den form for omfang af tydeligvis organiseret kriminalitet har vi heldigvis ikke oplevet hos andre af vores kunder."
Han udtaler desuden: ”Vi har i Just Eats tilfælde arbejdet med integrerede sikringsløsninger med både flere låse pr. cykel, hylealarm monteret på låsene samt en indbygget GPS-løsning, så cyklerne kan findes igen. Dette har ikke skræmt de kriminelle. Det glæder os meget at høre, at politiet nu overvejer at prioritere en indsats mod den organiserede kriminalitet.”

Jane Kofod fra Cyklistforbundet er enig:
”Det er politiet, der kan gøre noget ved tyverierne, og det er opløftende, hvis de vil behandle det som organiseret kriminalitet og ikke banale cykeltyverier, hvad det jo ikke tyder på at være. Det sætter en stor streg under, at cykeltyverier skal tages mere alvorligt. Vi taler om arbejdsredskaber til 40.000 kroner,” siger Jane Kofod.

For kontakt til Just Eat Takeaway:

Philip Karnøe:
2523-6153
philip.karnoe@justeattakeaway.com

For kontakt til Two Wheel Company:

Michael Axelsen

+45 20 98 98 78

+45 31 33 20 00

max@twowheelcompany.com

Vedhæftet artikel fra magasinet CYKLISTER.

Kontakter

Billeder

PR-foto, Two Wheel Company
PR-foto, Two Wheel Company
Download

Vedhæftede filer

Information om Cyklistforbundet

Cyklen giver oplevelser, frihed og motion. Cyklen gør vores verden sundere, grønnere og mere bæredygtig. Vi arbejder for, at alle kan cykle sikkert og trygt. Uanset alder. Uanset om man bor på landet eller i byen. Vi er en demokratisk organisation, hvor alle, der ønsker en cykelvenlig verden, kan engagere sig. Vi er tilstede over hele Danmark og er en del af paraplyorganisationen European Cyclists’ Federation.

Følg pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cyklistforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum