Bælgfrugter hitter i høsten
Mens mejetærskerne snurrer i sommervarmen og høster tonsvis af hvede, byg og rug, så gemmer høsten i år også på en ny tendens: Bælgfrugterne, der er gode til plantebaseret kost, breder sig i det danske landbrugsland. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen.
Siden 2015 er arealet med ærter fordoblet, i samme periode er hestebønner tredoblet og lupinerne fylder i dag elleve gange så meget på de danske marker som for seks år siden.
- Det er faktisk sjældent, vi ser afgrøder, der mangedobles over så kort tid. Vi kan se, at lupin har været stigende de seneste par år, og i år er den mangedoblet. Vi ved, at lupin og hestebønner er populær hos flere økologer, der bruger dem til at fodre deres dyr og dermed skære ned på forbruget af importeret soja, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Peter Byrial Dalsgaard.
Bælgfrugter på menuen
Men den nye tendens på markerne harmonerer også med den grønne bølge på mange middagstallerkner. I begyndelse af året fik danskerne nye kostråd fra Fødevareministeriet. Et af de nye råd er at spise cirka 100 gram bælgfrugter om dagen, og det kan for eksempel være hestebønner.
- Der er ingen tvivl om, at når der kommer nye kostråd, der fremhæver bælgfrugternes gode egenskaber, så øger det opmærksomheden på de mange alternativer til protein fra kød, der både dyrkes og udvikles lige nu, siger Peter Byrial Dalsgaard.
Til nogle plantebaserede fødevarer bliver selve proteinerne i bælgfrugterne trukket ud, så de kan blive til mange forskellige varianter af plantebaseret kost. Hestebønner og ærter ryger ikke nødvendigvis direkte på tallerkenen, fordi afgrøderne i vid udstrækning anvendes til foder.
Et spirende marked
Stigningen i både dyrkningen og interessen for planteproteiner er ikke et unikt dansk fænomen. På europæisk plan er den plantebaserede fødevareindustri vokset med 49 procent de seneste to år.
Plantebaseret kost har også politikernes opmærksomhed. I marts valgte regeringen og dens støttepartier at afsætte 20 millioner kroner over fire år til at støtte projekter, der skal fremme økologiske, plantebaserede fødevarer.
FAKTA om udviklingen for bælgplanter
Afgrødenavn |
Areal i hektar 2015 |
Areal i hektar 2021 |
Stigning i procent |
Ærter |
4.675 |
9.579 |
105 |
Hestebønner |
6.924 |
22.157 |
220 |
Sødlupin |
243 |
2.705 |
1.013 |
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
GUDP-projekt vil ryste svampesygdomme af danske, økologiske vindruer16.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nok er økologisk vinproduktion en lille sektor i Danmark, men uden redskaber til at bekæmpe svampesygdomme kan sektoren risikere til at være ikkeeksisterende i fremtiden. Derfor vil et nyt GUDP-projekt undersøge tre metoder, der skal mindske sygdomstrykket i marken samt forbedre kvantitet og kvalitet i produktionen.
Nye GUDP-teknologier skal skabe større og bedre indsigt i fødevarers PFAS-niveau8.2.2024 09:35:56 CET | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere, hurtigere og billigere at teste PFAS-niveauet i fødevarer. Projektet PFAS Detect vil, med 12 mio. kr. i tilsagn fra GUDP, udvikle tre nye måleinstrumenter, der nemt, hurtigt og billigt kan analysere fødevarers indhold af PFAS-stoffer.
Fonden for Plantebaserede Fødevarer er klar til at uddele 122 mio. kr. i årets ansøgningsrunde7.2.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 15. februar åbner Fonden for Plantebaserede Fødevarer årets ansøgningsrunde, med en samlet pulje på 122 mio. kr. øremærket til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor. Du kan allerede nu se, hvilke udviklingsområder bestyrelsen vil prioritere i årets ansøgningsrunde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum