AU-professor i eksklusivt selskab: Verdenskendt akademi vil have Bo Barker Jørgensen

"Dine kollegaer i USA anerkender dine betydelige bidrag til videnskaben og inviterer dig ind i vores fællesskab," står der i dét brev, som kun de færreste forskere i verden modtager. I år får 26 ikke-amerikanske forskere brevet med en invitation til National Academy of Sciences, og en af disse markante forskere er professor Bo Barker Jørgensen fra Institut for Biologi på Aarhus Universitet.
"Jeg er glad og stolt af, at nogle synes, at mit arbejde har været så vigtigt, at de vil have mig med i akademiet. Det er stort," siger professoren, som er den 12. danske forsker, der bliver inviteret med i National Academy of Sciences i løbet af de 157 år, akademiet har eksisteret.
En liga for sig
National Academy of Sciences er en videnskabelig klub, hvor nuværende medlemmer nominerer nye medlemmer uden deres vidende. Derfor ved Bo Barker Jørgensen heller ikke, hvem der har nomineret ham, og han blev noget overrasket, da han modtog invitationen fra akademiet.
"Det var en stor overraskelse at få invitationen. Det havde jeg ikke forestillet mig kunne ske, for når jeg ser på, hvem der ellers er medlem af akademiet, synes jeg ikke, jeg er i samme liga. Det er dejligt, at andre synes det," siger Bo Barker Jørgensen smilende.
Professoren er kendt for sin forskning i marine mikroorganismers økologi, som har haft stor betydning for forståelsen af havenes stofkredsløb, og det er ikke første gang, han gør sig bemærket i den internationale forskningssuperliga. For eksempel blev han i 1989 inviteret til Tyskland for at starte et nyt Max Planck Institut for Marin Mikrobiologi i Bremen, i 1995 modtog han den prestigefyldte tyske forskerpris Körber-Preis, og i 2017 modtog han den internationalt anerkendte forskningspris A. C. Redfield Award.
Den eksklusive klub, som National Academy of Sciences må siges at være, blev stiftet i 1863 og er særdeles velanset i de internationale videnskabelige forskningsmiljøer, og som medlem kan Bo Barker Jørgensen blandt andet blive bedt om at rådgive myndigheder og offentligheden. Akademiet har 2.403 amerikanske medlemmer og 501 udenlandske, hvoraf 190 er nobelprismodtagere. Bo Barker Jørgensen er eneste nulevende medlem fra Aarhus Universitet.
Professor Bo Barker Jørgensen
- Født i 22. september 1946 i København.
- Uddannet cand.scient. i biologi ved AU i 1973. Blev efterfølgende ph.d. samme sted i 1977 og fik sin doktorgrad i biologi i 1979.
- Underviser ved Aarhus Universitet fra 1973.
- Opretter Max Planck Institut for Marin Mikrobiologi i Bremen, Tyskland, 1992, og bliver institutdirektør i årene 1992-2011.
- Centerleder for Center for Geomikrobiologi ved Aarhus Universitet i 2007-2017
- Professor ved Aarhus Universitet fra 2011.
- Bor i Brabrand, Aarhus, med sin hustru, som han har tre børn med.
Medlemmer af National Academy of Sciences fra Danmark
- 1971: Aage Bohr, Københavns Universitet, Nobelprisvinder
- 1971: Bengt Strömgren, Københavns Universitet
- 1973: Ben Mottelson, Nordisk Institut for Teoretisk Fysik, Nobelprisvinder
- 1980: Hans Ussing, Københavns Universitet
- 1988: Jens Skou, Aarhus Universitet, Nobelprisvinder
- 1992: C. J. Ballhausen, Københavns Universitet
- 2007: Donald Canfield, Syddansk Universitet
- 2011: Tom Fenchel, Københavns Universitet
- 2014: Eske Willerslev, Københavns Universitet
- 2018: Charles Marcus, Københavns Universitet
- 2019: Jens Nielsen, BioInnovation Institute
- 2020: Bo Barker Jørgensen, Aarhus Universitet
Kontakter
Professor Bo Barker Jørgensen,
Institut for Biologi,
Aarhus Universitet,
Email: bo.barker@bios.au.dk
Telefon: 2010 2123
Billeder

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
Erhvervskandidatuddannelse skal tiltrække og fastholde flere internationale IT-talenter31.1.2025 09:25:00 CET | Pressemeddelelse
Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har modtaget en bevilling på 3.032.900 kroner fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til projektet Work And Study Programme in Computer Science. Projektet skal styrke rekrutteringen og fastholdelsen af internationale IT-talenter gennem erhvervskandidatordningen i datalogi (Computer Science) og bidrage til at imødekomme den store mangel på IT-specialister i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum