AU-forsker bytter rejsepenge til ny ukrainsk medarbejder
Corona forhindrede kemiprofessor Anja-Verena Mudring på Aarhus Universitet i at bruge rejsebudgettet fra sin VILLUM Investigator bevilling. Nu bruger hun pengene til løn til en ung kemiker, der er flygtet fra Ukraine.

”Når en dør lukkes, åbnes en ny”. Det citat kan professor Anja-Verena Mudring tale med om.
Hun fik 40 mio. kr. til sit forskningsprojekt i 2021, men corona-pandemien tvang projektets internationale forskerhold til at holde videomøder i stedet for at mødes fysisk.
Dermed har hun sparet et anseligt beløb på flybilletter. Og da flygtningestrømmen fra Ukraine tog til, bad hun VILLUM Fonden om at få rejsebudgettet konverteret til en stilling til en ukrainsk forsker. Og fik et ja.
”Ideen om at konvertere rejsepengene fik jeg fra en kollega på Aalborg Universitet. Så slog jeg en stilling op på jobsforukraine.net, og fik mange henvendelser. Og nu har vi ansat Alina fra Kyiv. Da vi talte med hende første gang, kom der luftalarm, og hun måtte søge tilflugt i en undergrundsstation. Vi har penge til en seks måneders stilling og håber, det kan købe hende tid,” fortæller Anja-Verena Mudring.
Passer fint ind
27-årige Alina Fedorets er begyndt på sit nye job på Institut for Kemi, og er midlertidigt flyttet ind hos professorens assistent – AU Housing har dog skaffet hende et værelse i IC Dormitory, som hun snart overtager. Hun er kandidat i polymer-kemi, og hun arbejdede i et farmaceutisk firma i Kyiv, til de russiske missiler gjorde tilværelsen i hovedstaden for usikker.
Anja-Verena Mudrings forskningsprojekt undersøger, hvordan ioniske væsker styrer dannelsen af nanomaterialer.
”Den slags metoder, som Alina arbejder med i Ukraine, ligner meget dem, vi bruger med ioniske væsker. Hun passer derfor fint ind i vores laboratorium,” siger Anja-Verena Mudring.
Hun havde jobsamtaler med seks kandidater, inden hun valgte Alina Fedorets.
”De har supergode uddannelser i Ukraine. Men jeg havde desværre kun mulighed for at ansætte én,” siger hun.
Fredeligt arbejde
Arbejdet i Anja-Verena Mudrings forskningsgruppe er ganske vist noget andet end at arbejde med analytisk kemi i industrien, men værktøjerne og metoderne kender hun.
Og så er her fred.
”Jeg begyndte at søge job i udlandet en uge efter, at krigen brød ud. Det firma, som jeg arbejdede for, lukkede ned, for det havde ikke råd til at betale løn. På det tidspunkt oplevede mange af mine kolleger, at de var nødt til at sove på arbejdspladsen og blive der døgnet rundt, fordi det var for farligt at tage hjem. Og så brændte firmaets lager med medikamenter. Det lå i et område, hvor der var kampe,” fortæller Alina Fedorets.
Hendes gamle arbejdsplads åbnede så småt igen i slutningen af marts, og nogle af Alina Fedorets’ gamle kolleger er begyndt at møde ind igen.
Om Alina Fedorets også vender tilbage, når hendes seks måneders ansættelse på AU udløber, ved hun ikke.
”Det er for tidligt at lægge planer for, hvad der sker om et halvt år. Dertil er situationen i Ukraine for usikker,” siger hun.
Kontakter
Professor Anja-Verena Mudring
anja-verena.mudring@chem.au.dk
Mobil 9352 2798
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Verden drukner i plastik: Nyt center kan blive en af klodens redningskranse28.6.2022 14:03:44 CEST | Pressemeddelelse
Verdenshavene fyldes med plastik, og det globale samfund kan ikke følge med produktionen og nedbryde den store mængde plastik, der produceres hvert år. Der må findes en løsning, mener professor Daniel Otzen, som med 57 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Programme nu kan åbne et center for plastikforskning ved Aarhus Universitet.
Jordens mangfoldighed af træarter er under pres23.6.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold viser i en ny global undersøgelse af flere end 46.000 arter af træer, at mange træarter er udsat for stort pres og er dårligt beskyttede. Samtidig har forskerholdet, der ledes fra Aarhus Universitet, undersøgt, hvordan situationen kan forbedres ved hjælp af ambitiøs og smart udpegning af nye naturbeskyttelsesområder.
Aarhus University’s new CO2 research center opens officially10.6.2022 06:00:00 CEST | Press release
The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center is the world’s first mission-oriented interdisciplinary research center aimed at developing knowledge and technologies that can be used to capture and recycle CO2. The center has been established at Aarhus University and will open officially on 13 June.
Nyt grundforskningscenter vil afsløre skyernes hemmeligheder7.6.2022 11:16:27 CEST | Pressemeddelelse
Et af klimaforskningens store mysterier er skydannelse, og hvad der egentlig sker inde i skyerne. Løsningen på mysteriet kan være uhyre vigtigt for klimaforskningen, og nu vil nyt grundforskningscenter ved Aarhus Universitet finde svar og sætte skyerne under lup.
Nyt grundforskningscenter skal sikre klodens overlevelse7.6.2022 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Varmere temperaturer, øget globalisering og flere mennesker presser Jordens biodiversitet og økosystemer. Det betyder, at store dele af klodens arter trues af udryddelse, økosystemer risikerer sammenbrud. Samtidigt vil fremtidige generationer opleve ekstreme klimaforandringer og leveforhold. Nu vil nyt center ved Aarhus Universitet forhindre, at det går så galt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum