Dansk Retursystem

Årsrapport: 200 mio. flere emballager gennem pantsystemet i 2018

Del

2018 blev et rekordår for Dansk Retursystem, som drives ud fra en cirkulær økonomisk forretningsmodel. Med 1,4 mia. emballager kunne virksomheden i år sende 200 mio. flere flasker og dåser til genanvendelse. Samtidig førte øget effektivitet til en sænkning af producenternes betaling med gennemsnitligt 20 pct

Danskerne sendte rekordmange tomme flasker og dåser med pant til genanvendelse i 2018.
Danskerne sendte rekordmange tomme flasker og dåser med pant til genanvendelse i 2018.

Danskerne afleverede rekordmange flasker og dåser i 2018. 200 mio. flere engangsemballager end året før blev sendt retur til Dansk Retursystems fabrikker, som sikrede, at de blev genanvendt til nye drikke- eller fødevareemballager. De 1,4 milliarder flasker og dåser sparede klimaet for 143.950 tons CO2.

”Vi kan se, at selvom forbruget af drikkevarer stiger, så kommer der stadig knap ni ud af ti flasker og dåser retur til genanvendelse. Det er en kendsgerning, at der bruges flere ressourcer til produktion, end jorden har, så vi er nødt til at bruge ressourcerne igen. Vi oplever stor opbakning fra danskerne, og det er helt afgørende for pantsystemets succes,” siger finansdirektør i Dansk Retursystem, Lars Klepsch, som nu efter godt et år, leverer sit første regnskab i virksomheden.

Stigning i effektivitet på trods af øgede mængder
2018 har været et økonomisk stærkt år for non-profitvirksomheden Dansk Retursystem. Til trods for, at der skulle håndteres godt 200 mio. flere emballager end året før, landede virksomheden på et regnskabsmæssigt 0-resultat – samtidig med, at virksomheden i midten af året reducerede den gennemsnitlige betaling for håndtering af de tomme emballager med 20 pct.

”Vi står nu med resultatet af en målrettet indsats for at øge effektiviteten, som i 2018 blev forbedret med 10 pct.,” fortæller Lars Klepsch og uddyber:

 ”Det arbejde fortsætter. Vi fokuserer kontinuerligt på en effektiv cirkulær økonomi, som på en og samme tid gavner både klimaet, beholdningen af jordens ressourcer, producenternes forretning og selvfølgelig i sidste ende forbrugerne.”

Ny fabrik sikrer endnu bedre genanvendelse
I 2018 blev der taget første spadestik til virksomhedens nye fabrik i Høje Taastrup. Den skal dels imødekomme de stigende mængder engangsemballager, herunder saft- og juiceprodukter, og dels sikre en endnu mere effektiv genanvendelse. Fabrikken står færdig i 2020.

 

Tal og fakta om pantsystemet

  • Virksomheden omsatte i 2018 for 2,1 mia. incl. pant.
  • Der er tilmeldt 1.087 producenter og importører, som i alt har 26.300 forskellige slags dåser og flasker med i pantsystemet, og alene i 2018 kom der 5.047 nye produkter med pant på markedet.
  • Indtægterne for genanvendeligt materiale steg i 2018 med 2 pct. og udgjorde dermed 27 pct. af de samlede indtægter.
  • Forbrugerne afleverer dagligt 3,8 millioner flasker og dåser med pant tilbage.         
  • 15.672 butikker, restauranter, kiosker og cafeer får jævnligt hentet tomme flasker og dåser.
  • Når man genanvender en plastikflaske, spares 81 pct.CO2.     
    Når man genanvender en glasflaske, spares 58 pct. CO2.
  • Når man genanvender en aluminiumsdåse, spares 95 pct.CO2.

Fakta: Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,8 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager mere end 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden, der er non-profit, har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Nøgleord

Kontakter

Flere informationer og aftaler om interview fås hos kommunikationsdirektør Hanne Luke på tlf. 20 14 05 18 eller hlu@danskretursystem.dk

Billeder

Danskerne sendte rekordmange tomme flasker og dåser med pant til genanvendelse i 2018.
Danskerne sendte rekordmange tomme flasker og dåser med pant til genanvendelse i 2018.
Download

Links

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Dansk Retursystem
Baldersbuen 1
2640 Hedehusene

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Hver dag afleverer danskerne i gennemsnit 3,5 millioner engangsflasker og dåser. Dansk Retursystem henter emballager fra cirka 15.000 steder over hele landet og sørger for, at de bliver gen­anvendt. Miljøvirksomheden har eneretten til at drive det danske pantsystem og er ejet af bryggerierne og reguleret af Miljøministeriet.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Verdensmestrene i pant skal huske juice, saft og smoothies-flasker23.6.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Pant på juice- og saftprodukter har nu været en del af pantsystemet i et år, og danskerne har sendt masser af de nye pantflasker og dåser til genanvendelse. Men selvom vi allerede kan kalde os verdensmestre i at pante, skal vi blive bedre. Især til at huske også at returnere flasker og dåser med juice, smoothies og saft. Derfor dyster otte danske sportsstjerner nu i en ny kampagne om titlen som vinder af Pant Cup 2020. Kampagnen skal hjælpe med at få 125 millioner flasker og dåser mere ind i pantsystemet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum