Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet sender brandfolk i bad

Del
Mens danskerne i december tænder julelys og nytårsraketter, går brandfolk på arbejde for at redde julen. Men selvom ilden er slukket, er faren ikke ovre for brandfolkene. Forskning viser nemlig, at sod er en usynlig fare for dem, der passer på os andre. Husk badet, siger Arbejdstilsynet.

En ny kampagne fra Arbejdstilsynet vil have brandfolk hurtigere ind under bruseren. En undersøgelse af røgdykkere viser nemlig, at brandfolk har en øget mængde tjærestoffer på huden og i urinen efter brandslukning. Det kan være farligt, fordi tjærestofferne kan kobles til DNA-skader i blodcellerne.

I december stiger antallet af brandanmeldelser med mere end 150 % i forhold til årets øvrige måneder, viser en undersøgelse fra TNS Gallup. Derfor lancerer Arbejdstilsynet i december en kampagne, der skal få brandfolk i bad lige efter brandslukning for at vaske soden af huden.

”Brandfolk kan ikke gemme badet, til vagten er slut. Det er en unødvendig sundhedsrisiko for de mennesker, der i forvejen sætter deres liv på spil for at redde andre. Derfor sætter vi i Arbejdstilsynet fokus på farlig sod med en kampagne til alle bemandede brandstationer i Danmark, hvor vi opfordrer brandmændene til at vaske soden af, hurtigst muligt efter en brand,” siger kontorchef i Arbejdstilsynet, Gro Iversen.

Soden må ikke komme med hjem

”Nogle brandstationer har deres eget rullende bad, som bliver brugt ude på brandstedet. Det er selvfølgelig ikke alle stationer, der har den mulighed. På de små stationer, er det vigtigt, at brandfolkene bader, når de vender tilbage til brandstationen efter at have været udsat for røg og sod”, fortæller Gro Iversen.

Det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der sammen med andre danske forskningsinstitutioner i 2017 undersøgte om brandfolk udsættes for skadelige stoffer ved brandslukning. Undersøgelsen har blandt andet sat fokus på vask og håndtering af branddragterne.

I kampagnen bruger Arbejdstilsynet tommelfingerreglen, at hvis branddragterne skal vaskes, så skal brandfolkene det også. Det er nemlig allerede en god vane på flere brandstationer, at branddragten forsegles i poser på brandstedet og transporteres direkte til vask efter brandslukning. Det er den samme vane med badning, der kan skabe et sundere arbejdsmiljø for brandfolkene.

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Lars Flindt Pedersen 72209394

Billeder

Links

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye