Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet sætter fokus på unges ulykker med kvæg i landbruget

Del

Unge har stor risiko for at komme alvorligt til skade i arbejdet med kvæg i landbruget. Arbejdstilsynet igangsætter derfor en informationskampagne med fokus på, hvordan man som landmænd kan oplære sine unge landbrugselever, så ulykkerne forebygges.

På søndag bliver de økologiske køer sat på græs, og rundt omkring i Danmark kan man se dem springe på marken efter en lang vinter. Men selvom koen kan virke uskadelig, er det i virkeligheden et af Danmarks farligste dyr. Ulykker med kvæg er en af de hyppigste årsager til alvorlige ulykker i landbruget – og det er også den ulykkestype, som oftest rammer unge under 18 år.

Arbejdstilsynet igangsætter derfor en ny informationskampagne, der skal udbrede viden om, hvordan man som landmand kan forebygge ulykker med kvæg ved at sikre grundig oplæring af sine landbrugselever. Derudover vil Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg have særligt fokus på de unge i landbrug, hvor der er kvæg.

Helle Klostergaard, kontorchef i Arbejdstilsynet, fortæller:
”Arbejdsulykker med kvæg kan præge den unge resten af livet, og derfor er det uhyre vigtigt med forebyggelse. Landmanden har her en helt central opgave og ansvar for at oplære og instruere sine unge landbrugselever i, hvordan de driver kvæg professionelt – og det vil vi gerne sætte øget fokus på. Desværre ser vi mange alvorlige ulykker i arbejdet med kvæg. I nogle tilfælde er de så voldsomme, at det er livstruende, og sidste år skete der to dødsulykker.”

For at hjælpe landmændene i gang med forebyggelsen har Arbejdstilsynet samlet en række gode råd til, hvordan de konkret bærer sig ad med at oplære deres landbrugselever i at håndtere kvæg professionelt. Blandt andet hvordan landmanden kan lære eleven at vurdere omgivelserne og kvægets adfærd, og hvad de skal gøre for at undgå ulykker.

Du kan finde alle de gode råd og læse mere på Arbejdstilsynets hjemmeside: https://at.dk/brancher/landbrug-skovbrug-og-fiskeri/ulykker-i-landbruget/laer-din-landbrugselev-at-drive-kvaeg-og-forebyg-alvorlige-ulykker/

Fakta om unges ulykker i landbruget:

  • Fra 2017 til 2019 er der registreret 58 arbejdsulykker for unge under 18 år i landbruget.
  • 4 ud af 10 ulykker med unge i landbruget sker i forbindelse med deres arbejde med dyr. Heraf sker halvdelen af ulykkerne ved håndtering af kvæg.
  • Ulykkerne sker bl.a. ved, at de unge bliver trådt på, sparket, klemt eller løbet ned af kvæg
  • Unges ulykker med dyr er ofte alvorlige. I 17 procent af tilfældene havde den unge et forventet fravær på mindst 3 uger.

    Kilde: Arbejdstilsynets tal for anmeldte arbejdsulykker 2017-2019

Nøgleord

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Kontakt 

Lars Flindt Pedersen

Pressechef

72 20 93 94 |  lfp@at.dk

 

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Arbejdsmiljørådet lancerer ny kampagne der skal forebygge erhvervsbetinget hudsygdom blandt unge27.1.2021 12:56:43 CET | Pressemeddelelse

Hudlidelser er en af de mest almindelige erhvervssygdomme, og særligt de unge er overrepræsenteret i statistikken. En hudlidelse kan have store konsekvenser resten af arbejdslivet, så det er i høj grad værd at forebygge. Derfor har Arbejdsmiljørådet iværksat kampagnen ”Beskyt huden”, som giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan man som arbejdsgiver kan forebygge erhvervsbetinget hudsygdom.

Undgå gennemstyrtning ved tagarbejde9.12.2020 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

I oktober måned omkom en ung håndværker efter, at han var styrtet igennem et tag og faldet 6 meter ned i forbindelse med, at han skulle udskifte gamle bølgetagplader. Eksemplet er desværre ikke enestående. ”De seneste 3 år har vi haft en del ulykker på baggrund af gennemstyrtning på tage, og heraf har fire af dem været dødsulykker”, siger Lene Teilberg, tilsynschef for bygge og anlæg. ”Ulykkerne sker især ved færdsel på tagplader, der ikke er bæredygtige fx eternitplader, klare bølgeplader, glasplader og PVC-plader, og især når der er tale om gamle plader på haller med åsekonstruktioner og lignende, som slet ikke er beregnet til at færdes på”, fortsætter Lene Teilberg. Gennemstyrtning på tagflader kan give alvorlige kvæstelser og i værste fald medføre invaliditet og dødsfald, og derfor skal man altid sikre, at forholdene er i orden, inden man går ud på taget. Sådan undgår I ulykkerne Ulykker med gennemstyrtning kan undgås. Gå aldrig direkte ovenpå gamle tagplader uden at etablere sikri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum