Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet sætter fokus på unges ulykker med kvæg i landbruget

Del
Unge har stor risiko for at komme alvorligt til skade i arbejdet med kvæg i landbruget. Arbejdstilsynet igangsætter derfor en informationskampagne med fokus på, hvordan man som landmænd kan oplære sine unge landbrugselever, så ulykkerne forebygges.

På søndag bliver de økologiske køer sat på græs, og rundt omkring i Danmark kan man se dem springe på marken efter en lang vinter. Men selvom koen kan virke uskadelig, er det i virkeligheden et af Danmarks farligste dyr. Ulykker med kvæg er en af de hyppigste årsager til alvorlige ulykker i landbruget – og det er også den ulykkestype, som oftest rammer unge under 18 år.

Arbejdstilsynet igangsætter derfor en ny informationskampagne, der skal udbrede viden om, hvordan man som landmand kan forebygge ulykker med kvæg ved at sikre grundig oplæring af sine landbrugselever. Derudover vil Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg have særligt fokus på de unge i landbrug, hvor der er kvæg.

Helle Klostergaard, kontorchef i Arbejdstilsynet, fortæller:
”Arbejdsulykker med kvæg kan præge den unge resten af livet, og derfor er det uhyre vigtigt med forebyggelse. Landmanden har her en helt central opgave og ansvar for at oplære og instruere sine unge landbrugselever i, hvordan de driver kvæg professionelt – og det vil vi gerne sætte øget fokus på. Desværre ser vi mange alvorlige ulykker i arbejdet med kvæg. I nogle tilfælde er de så voldsomme, at det er livstruende, og sidste år skete der to dødsulykker.”

For at hjælpe landmændene i gang med forebyggelsen har Arbejdstilsynet samlet en række gode råd til, hvordan de konkret bærer sig ad med at oplære deres landbrugselever i at håndtere kvæg professionelt. Blandt andet hvordan landmanden kan lære eleven at vurdere omgivelserne og kvægets adfærd, og hvad de skal gøre for at undgå ulykker.

Du kan finde alle de gode råd og læse mere på Arbejdstilsynets hjemmeside: https://at.dk/brancher/landbrug-skovbrug-og-fiskeri/ulykker-i-landbruget/laer-din-landbrugselev-at-drive-kvaeg-og-forebyg-alvorlige-ulykker/

Fakta om unges ulykker i landbruget:

  • Fra 2017 til 2019 er der registreret 58 arbejdsulykker for unge under 18 år i landbruget.
  • 4 ud af 10 ulykker med unge i landbruget sker i forbindelse med deres arbejde med dyr. Heraf sker halvdelen af ulykkerne ved håndtering af kvæg.
  • Ulykkerne sker bl.a. ved, at de unge bliver trådt på, sparket, klemt eller løbet ned af kvæg
  • Unges ulykker med dyr er ofte alvorlige. I 17 procent af tilfældene havde den unge et forventet fravær på mindst 3 uger.

    Kilde: Arbejdstilsynets tal for anmeldte arbejdsulykker 2017-2019

Nøgleord

Information om Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet
Landskronagade 33
2100 København Ø

Kontakt 

Lars Flindt Pedersen

Pressechef

72 20 93 94 |  lfp@at.dk

 

Følg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser positive takter, men også ufordringer i arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser19.12.2023 09:05:59 CET | Pressemeddelelse

Arbejdstilsynet har netop offentliggjort resultaterne af en omfattende undersøgelse – NOA-L – hvor knap 22.000 lønmodtagere har delt deres syn på deres arbejdsmiljø. Resultaterne viser både aspekter af arbejdslivet, som bidrager positivt til arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser, bl.a. inden for lederes engagement i medarbejdernes trivsel, men også udfordringer bl.a. inden for stress.

VejgodsEr du sikker på, du er sikker nok? Arbejdstilsynet vil nedbringe antallet af alvorlige arbejdsulykker, når chauffører læsser gods af1.11.2023 10:37:14 CET | Pressemeddelelse

Der sker i gennemsnit mere end fire ulykker om ugen, når chauffører læsser gods af. Nogle af ulykkerne er så alvorlige, at chaufførerne får mén og lange sygemeldinger, og flere mister livet. Faktisk viser data, at der i gennemsnit sker to dødsulykker om året. Men ulykkerne kan forebygges, så chaufførerne kommer sikkert hjem - hver dag. Derfor sætter Arbejdstilsynet fokus på sikkerhed i vejgodstransport i en ny kampagne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye