HK Hovedstaden

Arbejdermuseet modtager stor pris

Del

Årets Anker 2022 går til Arbejdermuseet, har HK Hovedstaden besluttet. I anledning af Anker Jørgensens 100-års fødselsdag 13. juli 2022 forhøjes prisen fra de normalt 30.000 kr. til 100.000 kr. Prisen blev overrakt ved HK Hovedstadens 1. maj-brunch på Svend Aukens Plads.

Arbejdermuseet indsamler, bevarer, udforsker, formidler og aktualiserer på forbilledlig vis arbejderbevægelsens kulturarv og historie er dermed at minde os alle om, at intet kommer af sig selv, og at meget kunne være gået anderledes, lyder begrundelsen.

For mange er velfærdssamfundet blevet en selvfølgelighed. Mange tager for givet, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår på deres arbejdsplads. Og de færreste undrer sig over, at overenskomsterne sikrer de fleste en 37 timers arbejdsuge, løn under barsel og sygdom, seks ugers ferie, ret til pension og ret til efteruddannelse. Derudover har vi alle adgang til gratis grunduddannelser op til universitetsniveau, sundhedsvæsen og ældreomsorg med meget mere.

- Den manglende undren over de mange goder vidner om, at de vundne sejres selvfølgelighed risikerer at overskygge de værdier, der var sejrenes forudsætning. Hvis vi ikke minder os selv om, hvor vi kommer fra, og taler om hvorfor og hvordan vi lykkedes, så risikerer vi at tabe det hele på gulvet, siger Christian Grønnemark, formand i HK Hovedstaden.

- Når international populisme, ureguleret og ulighedsskabende globalisering og militære trusler fra despotiske stormagter udfordrer vores fælles velstand, frihed og tryghed, er det vigtigt, at vi husker vores historie. Arbejdermuseet udfører med sine mange udstillinger, undervisningsaktiviteter og forskning en vigtig del af denne opgave. Og de gør det gør i øvrigt helt i Ankerprisens ånd. Derfor skal Arbejdermuseet have årets Anker 2022, tilføjer han.

HK Hovedstadens pris Årets Anker er en pris til påskønnelse af personer eller organisationer, der gør noget særligt for arbejderbevægelsen og dens medlemmers forhold, herunder også de menneskelige relationer. Alle kan indstille en prismodtager. Årets Anker er i år ekstraordinært på 100.000 kr. og et litografi af Peter Carlsen. Arbejdermuseet er meget beæret.

- Tildelingen af Årets Anker er en stor ære for Arbejdermuseet og giver et kæmpe rygstød til vores arbejde med at skabe relevante og nødvendige museumsoplevelser. På Arbejdermuseet bygger vi bro mellem fortidens, nutidens og fremtidens kampe for arbejdsvilkår, velfærd og demokrati. Og vi har som mål at skabe et museum, som er relevant for alle, også dem, der ikke går på museum så tit, siger Arbejdermuseets direktør, Søren Bak-Jensen.

Arbejdermuseet ligger i den fredede Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879 i Rømersgade i København. Her er adskillige forbund blevet stiftet, kampe blevet kæmpet, og arbejderne uddannet til at deltage i demokratiet. Museet åbner udstillingen ’Anker – et usædvanligt liv’ i slutningen af juni måned. Alle medlemmer af et forbund med aftale med museet har gratis adgang – sammen med en gæst. Det gælder fx medlemmer af 3F, Dansk Metal og HK. Man viser sit medlemskab ved at medbringe medlemskort, nyhedsbrev eller app.

Tidligere modtagere af Årets Anker er blandt andre: Medborgerne, Børns Vilkår, Julemærkefonden, Børns Voksenvenner, Danske Hospitalsklovne, Røde Kors, Natherberget for kvinder, Fagforeningsgruppen i Amnesty International, Red Barnet og Hus Forbi.

Kontakter

Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden – tlf: 2339 1960

Søren Bak-Jensen, direktør for Arbejdermuseet – tlf: 4024 5923

Billeder

Vedhæftede filer

Information om HK Hovedstaden

HK Hovedstaden
HK HovedstadenFølg pressemeddelelser fra HK Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum