HK HovedstadenHK Hovedstaden

Danmarks første brancheoverenskomst for tolke er indgået

Del
Kooperationen og HK Danmark har i dag underskrevet Danmarks første brancheoverenskomst, som skaber kvalitet i tolkningen og vilkår, som tolkene kan leve af. Tolkebranchen har længe stået udenfor den danske model, og det har givet dybe ar.
René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.
René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.

Størstedelen af tolkebranchen er i dag i høj grad ufaglært, fordi tolke-uddannelserne næsten helt er forsvundet. Mange års skandaler med dårlig tolkning og manglende opmærksomhed på brug af tolke eskalerede i januar måned, da to læger fik kritik af Styrelsen for Patientklager i en sag, hvor et barn døde pga. manglende tolkning.

”0-timers kontrakter og total mangel på tryghed i ansættelsen er dominerende. Bunden er simpelthen gået helt ud af markedet, og denne aftale skaber en helt ny virkelighed for tolkene. Derfor er vi i HK Service Hovedstaden glade for den nye overenskomst,” siger formand René Knudsen.

Kooperationen deler analysen af, at aftaler som overenskomster er helt afgørende for tolkene.

”Overenskomster er en af de enkleste måder at skabe gode arbejdspladser på, hvor der er transparens omkring løn og arbejdsvilkår,” konstaterer Susanne Westhausen, administrerende direktør i Kooperationen.

”Vi er i Kooperationen optaget af at minimere det voksende problem med prækære ansættelser, som over de seneste ti år har spredt sig til flere og flere brancher. Vores bidrag er blandt andet at hjælpe freelancere og soloselvstændige, som gerne vil have lønmodtagerrettigheder, kolleger og en god arbejdslivsbalance til at etablere sig kooperativt,” siger hun.

Samtidigt er den mangelfulde tolkning en alvorlig svækkelse af borgernes rettigheder, vurderer Kooperationen og HK Danmark.

”Vi mener, at myndigheder balancerer på kanten af Forvaltningslovens § 7, når det meste af branchen er ufaglært og helt uden jobsikkerhed,” påpeger René Knudsen.

Branchens parter vil derfor – blandt andet med den nye aftale – arbejde for at genopbygge uddannelse og certificering for at sikre branchens legitimitet og borgenes rettigheder. Fornuftige løsninger findes allerede på politikernes skriveborde, som f.eks. et nationalt center for tolkning, som er udarbejdet af Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole.

”Det tyder dog på, at vi skal arbejde meget målrettet på at gøre afstanden fra skrivebord til handling kortere,” understreger René Knudsen.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.
René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.
Download
René Knudsen underskriver aftalen.
René Knudsen underskriver aftalen.
Download
René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.
René Knudsen og Susanne Westhausen underskriver aftalen.
Download

Links

Information om HK Hovedstaden

HK Hovedstaden
HK HovedstadenFølg pressemeddelelser fra HK Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Hovedstaden

Djøf & HK retter skarp kritik mod Helsingør Kommune efter yderst tvivlsom advokatundersøgelse21.11.2022 10:00:23 CET | Pressemeddelelse

Advokatundersøgelsen af Helsingørs borgmesters adfærd op til sygemeldingen af tre betroede og højt respekterede ledende medarbejdere i kommunens whistleblowerenhed er under al kritik, mener Djøf og HK. Advokatundersøgelsen er ikke gennemført som en uvildig undersøgelse, og der er ikke sagligt belæg for de konklusioner, kommunen og borgmesteren har offentliggjort

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye